Tyrimų dažnumą diktuoja augintinio amžius

Augintinio amžius – tai vienas pagrindinių rodiklių, kas kiek laiko reikėtų atlikti pilnus sveikatos tyrimus, teigia „Dr. Vet“ veterinarijos gydytoja Laura Rinkevičiūtė:

„Su amžiumi pradeda kisti augintinio sveikatos tyrimų dažnumas. Profilaktinius kraujo tyrimus ir pilvo organų echoskopiją rekomenduojama atlikti bent kartą per metus nuo 6 augintinio gyvenimo metų, o nuo 8 metų tai reikėtų daryti dažniau – po 2 kartus per metus. Tuo tarpu šlapimo tyrimą rekomenduojama atlikti nuo 1 iki 6 metų amžiaus po vieną kartą per metus, o perlipus 6 metų ribą, tai vertėtų kartoti 2 kartus per metus“, – pasakoja L. Rinkevičiūtė.

Kaip atpažįstamos dažniausios ligos?

Uždegiminiai procesai, virusinės kačių ligos, kraujo parazitinės ligos šunims, šlapimo pūslės ligos, širdies, inkstų, kepenų, kasos veiklos sutrikimai – anot „Dr. Vet“ veterinarės, tai dažniausiai pasitaikančios augintinių ligos.

„Reguliariai atliekami tyrimai gali nustatyti ligas dar itin ankstyvoje stadijoje. Taip augintinių šeimininkai kartu su veterinarijos gydytojais gali užkirsti kelią ligų progresavimui ir užtikrinti geresnę augintinių gyvenimo kokybę. Taip pat žinant augintinio gyvenimo anamnezę – anksčiau pasitaikiusius sveikatos sutrikimus – šeimininkas gali spręsti, kokio išsamumo tyrimų keturkojui reikės ateityje“, – pasakoja L. Rinkevičiūtė.

Nors veterinarijos klinikose galima rasti skirtingų sveikatos tyrimų paketų, veterinarė pastebi, kad ne visuomet augintinių šeimininkai žino, dėl kokių priežasčių yra svarbi kiekviena procedūra, dėl to ji dalinasi žiniomis, kam kiekviena iš jų skirta.

1. Kaprologiniai tyrimai. Jie įtraukti į kone visus sveikatos tyrimų paketus. Kaprologiniai tyrimai padeda diagnozuoti ir identifikuoti augintinių virškinamajame trakte parazituojančias kirmėles ir pirmuonis.

2. Šlapimo biocheminis tyrimas. Jis leidžia nuspėti ne tik šlapimo pūslės susirgimus; jame atsispindi kitų organų, kaip inkstų, kasos ir tulžies pūslės, veikla. Šlapimo surinkimas dažniausiai atliekamas namuose, taip nekeliant streso gyvūnui.

3. Morfologinis kraujo tyrimas. Jie atliekami siekiant įvertinti augintinio kraujo sudėtį. Tai padeda nustatyti eritrocitų, leukocitų ir trombocitų kiekį kraujyje.

4. Biocheminiai kraujo tyrimai. Padeda įvertinti vidaus organų funkciją, leidžia nustatyti ligą, įvertinti jos priežastis, paskirti gydymą. Ankstyvose lėtinių ligų stadijose aptikus negalavimus, imantis profilaktinių priemonių ir pakeitus gyvenimo būdą ar mitybą, galima išvengti ligų progresavimo.

5. Pilvo organų echoskopija. Ji įtraukta tik į plačiausius augintinio sveikatos tyrimų paketus. Tai neinvazyvus ir neskausmingas tyrimas, leidžiantis stebėti audinių struktūros pakitimus.

6. Kraujospūdžio matavimas. Jis taip pat įeina tik į plačiausius sveikatos tyrimų paketus. Šis tyrimas nėra labai populiarus veterinarijos medicinoje, tačiau jo svarba augintinio sveikatos puoselėjimui – nenuginčijama. Kraujo spaudimas daro didelę įtaką savijautai. Dažnai, ypač vyresnio amžiaus gyvūnai, nepastebėjus šeimininkui, kenčia dėl sisteminės hipertenzijos, kuri gali būti pirminė arba antrinė – kaip kitų ligų pasekmė.

7. Virusinių ligų diagnozavimas katėms. Šis į išsamius tyrimų paketus įeinantis testas nustato iki 3 dažniausių virusinių kačių ligų. Jis padės išsiaiškinti, ar gyvūnas yra turėjęs kontaktų su patogenais ir ar yra jų nešiotojas. Virusų mutacija į ligas sukeliančias formas nėra šimtaprocentė, tačiau nešiotojų sveikatai reikėtų skirti didesnį dėmesį, taip siekiant išvengti galimų mutacijų.

8. Širdies nepakankamumo žymenų tyrimas. Šis tyrimas yra skirtas senjorėms katėms. Jis atliekamas iš kraujo mėginio, kuris padeda diagnozuoti arba paneigti širdies nepakankamumą. Jei nepakankamumas jau buvo diagnozuotas, šis testas gali būti naudojamas būklės sunkumui nustatyti, gydymo planui sudaryti bei jo veiksmingumui įvertinti.

9. Parazitinių kraujo ligų testas šunims. Šis testas naudojamas šunų parazitinėms kraujo ligoms diagnozuoti bei kontroliuoti šių ligų gydymo eigą. Dažniausiu atveju tokias ligas perneša kraujasiurbiai vabzdžiai, erkės ir voragyviai.

Visi tyrimai vienoje vietoje

Vilniuje esančiose veterinarijos klinikose „Dr. Vet“ galima rinktis iš 8 sveikatos tyrimų paketų. Veterinarijos gydytojai suteiks konsultaciją ir padės pritaikyti reikalingiausią tyrimų paketą nuo siauriausio (mini) iki plačiausio (maksi). Jie bus parinkti pagal augintinio amžių ir šeimininko nuogąstavimus. Paketai pritaikyti jauniems ir suaugusiems šunims bei katėms iki 8 metų amžiaus bei vyresniems senjorams augintiniams.