Vilnių ir kitus didžiuosius šalies miestus supa gausybė sodų bendrijų su tūkstančiais gatvių. Didelė jų dalis nėra asfaltuotos, kadangi savivaldybės prižiūri tik vieną kitą tokią gatvę. Tačiau Vyriausybė siūlo pokyčius, pagal kuriuos visos sodų bendrijų gatvės virstų savivaldybių nuosavybe. Šiuo metu žemės, kurią kerta tokios gatvės, nuosavybės teisės dažniausiai priklauso valstybei.

„Sodininkų kelių būklės klausimą lengviausia būtų pajudinti, jei tie keliai galėtų būti lengviau perduodamos savivaldybėms, kurios jais vėliau ir pasirūpintų“, – sako susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Pasak jo, dabar savivaldybės, net ir norėdamos perimti sodų bendrijose esančias gatves, negali to padaryti, kadangi nėra atlikti jų kadastriniai matavimai. Ministerija siūlo lengvinti gatvių perėmimą ir ketina skirti 0,5 mln. eurų būtinoms procedūroms finansuoti.

„Siūlome, kad ir be tam tikrų matavimų ir be suformuotų žemės sklypų būtų galima perduoti savivaldybėms. Kitais metais esame pasiruošę tam skirti ir finansavimą“, – kalba ministras.

Sodininkų bendrijų gyventojai teigia, kad idėja gera, nes dabar gatves tenka tvarkyti savo pinigais. Be to, ir pačių gyventojų skaičius soduose nuolat auga.

„Tie, kurie čia gyvena nuolat, dėl kelių turi didžiausią problemą. Žiemą kelius valome savo lėšomis, samdome specialistus su technika. Vienas toks bendrijos gatvių nuvalymas kainuoja apie 800 eurų“, – pasakoja vienos sostinės Gulbinų rajone esančios sodų bendrijos pirmininkas Antanas Bložė.

Vis dėlto kyla klausimų dėl to, ar visas sodų bendrijų gatves savivaldybės galės perimti, nes Susisiekimo ministerija nustatė ir kriterijus. Vienas jų numato, kad perimtos galės būti tik tos gatvės, kurių plotis yra ne mažesnis kaip 4,5 metro.

Pavyzdžiui, Saulius Staponkus, Visorių seniūnaitis sako, kad jo valdų sodų bendrijose nėra nė vienos gatvės, kuri būtų platesnė kaip 3,6 metro.

Visgi pabrėžiama, kad visi reikalavimai galios tik tuo atveju, jei bus norima pasinaudoti ministerijos parama. Perimti gatvių savo lėšomis savivaldybėms kliūčių niekas nedarys.

Susisiekimo ministras M. Skuodis skaičiuoja, kad per kitus metus savivaldybės galėtų perimti apie 2 tūkst. kilometrų sodų bendrijų gatvių, tačiau tokie užmojai kai kurias savivaldybes stebina. Pavyzdžiui, Vilniaus valdininkai teigia apie ministerijos planus girdintys pirmą kartą, su jais numatomų pokyčių niekas nederino.

Ministras teigia, kad klausimas buvo aptartas su Savivaldybių asociacija, be to, jis pabrėžia, kad naujoji tvarka nebus prievartinė, savivaldybės pačios galės rinktis, ar nori ir kokias gatves nori perimti.

Savivaldybių asociacijos prezidento patarėja Jolita Gumaniukienė sako, kad priėmus naująją tvarką, sodų bendrijų gyventojams atsivertų galimybės ir atgauti lėšas už savomis pastangomis jau anksčiau išasfaltuotas gatves. Tam reikėtų su savivaldybe susitarti, kad ši gatvę nupirktų.

Planuojamos įstatymų pataisos dėl sodų bendrijų gatvių perėmimo dar keliaus į Seimą, siūloma, kad pokyčiai įsigaliotų nuo kitų metų pradžios.

Čia galite pasižiūrėti visą LNK reportažą: