Dar praėjusį spalį tėvai su džiaugsmu išleido vaikus į dailės ar anglų kalbos būrelius, kuriuos darželyje vedė Šiaulių menų mokyklos mokytoja. Už būrelį tėvai kas mėnesį turėjo mokėti po 5 eurus, tačiau jau gavę pirmąją sąskaitą dauguma apstulbo.

„Kilo įtarimas mums gal dar lapkričio mėnesį, kai mes vietoje pažadėtų penkių eurų gavome po dešimt ir daugiau eurų už būrelį (sąskaitą). Atėjus pasiklausti mokytojos, kodėl taip vyksta, mums parodė senas knygas, kad ji perka knygas, kažkokias priemones“, – LNK pasakojo vieno vaiko mama.

Dar daugiau įtarimų kilo vienai mamai išsiaiškinus, kad jos vaikas oficialiai jokio būrelio Menų mokykloje nelanko. Šiaulietė sunerimo, nes vaikas ne tik kad ėjo į būrelį, bet mama už jį ir mokėjo.

„Skambinu į menų mokyklą, klausiu, kaip suprasti, kodėl aš negaunu elektroninės sąskaitos, sako „Jei negaunate elektroninės sąskaitos, tai jūs neįrašyti“. Kaip, sakau, neįrašyti?“, – piktinosi mama.

Sunerimę tėvai ant kojų sukėlė visas ugdymo įstaigas – atsakymų apie nesusipratimą pareikalavo ne tik iš darželio direktorės, bet ir iš menų mokyklos vadovybės. Pastarieji, pradėję aiškintis situaciją, atrado daug neatitikimų: aiškinta, kad papildomai po eurą mokytoja renka už priemones.

„Renkami pinigai už priemones, už kurias tėvai nemato, kad, kiek surinkta pinigų, tiek ir toms priemonėms išleista. Pasiaiškinome, ištyrėme, atradome tokių nesueities taškų, pasikalbėjome su mokytoja ir jau nuo praeito ketvirtadienio mokytoja pas mus nebedirba“, – LNK komentavo Menų mokyklos direktorius Kęstutis Šaltis.

Anot jo, nei vienas mokytojas niekada pinigų už būrelį nerenka grynaisiais.

„Apie kažkokį pinigų plovimą nebūtų jokios kalbos, jei tėvai nebūtų į maišelius dėję pinigėlių. 21 amžiuje dėti į maišelius pinigėlius... Na, man sukirbėtų, kad kažkas čia ne taip“, – sakė K. Šaltis.

Suvedus galus paaiškėjo, kad oficialiai Menų mokykloje registruotas tik 21 vaikas, o realiai mokytoja būrelį vedė apie 90 darželinukų. Vadinasi, likusių vaikų tėvai pinigus grynaisiais atidavė tiesiai mokytojai į kišenę.

„Yra tėvų, kurie mokėjo net ne po 10, 20 eurų, nes lankė po du būrelius ir kelis vaikus vedė – sumokėjusių po 40, 50 eurų mokytojai yra ne vienas ir ne du“, – pasakojo mama.

Tėvai baiminasi, kad fiktyviose, neva su Menų mokykla sudarytose sutartyse yra jų asmeniniai duomenys. Kur sutartys nukeliavo, matyt, žino tik mokytoja.

„Iš esmės kaip ir to realaus teisinio pagrindo kreiptis dėl to, ar suklastota ta sutartis, ar ne... Nemačiau nei vienos sutarties, kur būtų padirbtas mano parašas ir atiduota tėvams. Buvo surinktos sutartys ir tos sutartys tiesiog išnyko“, – LNK sakė mokyklos direktorius.

Mokytoja telefonu televizijai žadėjo situaciją pakomentuoti, sakė„ kad jaučiasi apšmeižta, tačiau žadėjusi perskambinti, taip ir dingo lyg į vandenį. Situacijos komentuoti nepanoro ir darželio vadovė – esą savo poziciją jau išsakė vietos portalui, tad daugiau šia tema diskutuoti nenori.

Vidinio tyrimo ėmėsi miesto savivaldybės Švietimo skyrius.

„Šiuo metu esame inicijavę tyrimą. Kai bus atliktas tyrimas, mes galėsime konstatuoti apie galimai įvykusį pažeidimą ir priimti tam tikrus sprendimus“, – sakė skyriaus vedėja Edita Minkuvienė.

Dabar jau buvusi Menų mokyklos mokytoja dirbo net keliose Šiaulių ugdymo įstaigose. Panašu, kad ta pačia sukčiavimo schema ji veikė visur. Negana to, anglų kalbos būrelio ji net negalėjo vesti, mat Menų mokykla išvis neturi tokios programos. Sunerimę tėvai teisybės ieškos ir toliau. Apie neteisėtas rinkliavas jie informavo Mokesčių inspekciją ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: