Kaip praneša ketvirtadienį „Ukrinform“, tai sakoma Ukrainos URM pareiškime.

„Pagal blogiausias SSRS NKVD tradicijas Sakartvelo valdžia griebiasi prieš M. Saakašvilį psichologinio ir fizinio smurto, atsisako suteikti jam skubią medicinos pagalbą, sąmoningai sukeldama tiesioginę grėsmę jo gyvybei“, – pažymima dokumente.

Pareiškime pabrėžiama, kad šiurkštus žmogaus teisių pažeidimas Ukrainos piliečio atžvilgiu prieštarauja Tbilisio paskelbtam kursui siekti narystės Europos Sąjungoje ir rodo demokratijos ribojimą Sakartvele.

Ministerija ragina Sakartvelo valdžią nedelsiant nustoti tyčiotis iš M. Saakašvilio ir perduoti jį Ukrainai. „Nežaiskite žmogaus gyvybe dėl politinio keršto“, – pažymima pareiškime.

Vasario 1 d. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis per spaudos konferenciją parodė M. Saakašvilio nuotraukų ir apkaltino Sakartvelo valdžią viešu jo kankinimu ir žudymu.

2004-2013 m. m. M. Saakašvilis dvi kadencijas paeiliui ėjo Sakartvelo prezidento pareigas. 2015-2016 m. m. jis vadovavo Odesos srities administracijai, o nuo 2020 metų birželio buvo Ukrainos reformų vykdomojo komiteto pirmininkas. M. Saakašvilis turi Ukrainos pilietybę.

2021 metų spalio 1 d. politikas grįžo į Sakartvelą, kur iškart buvo suimtas. Tada šalies prokuratūra iškėlė jam dar vieną baudžiamąją bylą – šįsyk dėl neteisėto sienos kirtimo. Anksčiau jam jau buvo iškeltos kelios baudžiamosios bylos.

Pasak M. Saakašvilio advokatų, politikui diagnozuotos demencija ir tuberkuliozė, įtariama dar keliolika susirgimų.

Lapkričio pabaigoje pasirodė pranešimų, kad M. Saakašvilio organizme rasta arseno pėdsakų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją