Tai esą gali nutikti vasario 20 d. arba 21 d.

Apie tai praneša propagandinės naujienų agentūros „Ria Novosti“ ir TASS, cituodamos savo šaltinius. Jos rašo, kad Kremliuje buvo atnaujintas pasiruošimas kreipimuisi.

TASS tvirtina, kad kreipimasis įvyks „vasario dvidešimt kažkelintą dieną“.

„Meduza“ remdamasi šaltiniais Kremliuje, sako sužinojusi, apie ką V. Putinas kalbės kreipimesi į Federalinį Susirinkimą.

Kaip papasakojo artimai su Kremliumi susiję du „Meduzos“ šaltiniai, metinės kalbos tekstas dar rašomas; savo pasiūlymus metinei kalbai ruošia Rusijos vyriausybės, Saugumo tarybos ir Prezidento administracijos (PA) politinio bloko darbuotojai.

Pasak vieno su AP artimai susijusio pašnekovo, Rusijos lyderio metinės kalbos pagrindinis motyvas bus karas. 2021 m. metinės kalbos pagrindinis motyvas buvo koronavirusas. „Meduzos“ pašnekovo teigimu, V. Putinas savo kalboje „ypatingą dėmesį skirs „specialiosios operacijos“ (taip Rusijos valdžia vadina karą su Ukraina) valstybės palaikymui ir okupuotoms Ukrainos teritorijoms – jis gali kalbėti apie jų „atkūrimo ir plėtros“ planus.

Šaltinių teigimu, laukiama, kad V. Putinas kalbės apie rusų „susitelkimą“ ir jų „besąlyginį karo palaikymą“ (nėra patikimų tokios nuostatos įrodymų, be to, netgi yra kardinaliai priešingų duomenų).

PA politinis blokas šiuo metu kuria metinės kalbos „užsienio politikos tezes“. Manoma, kad Rusijos prezidentas jau tradiciškai kalbės apie „daugiapolį pasaulį“ ir Rusijos „antikolonijinę politiką“.

„Meduzos“ šaltinių žiniomis, vyriausybė irgi ruošia kalbos dalį apie „sėkmingus importo pakeitimo pavyzdžius“ ir tariamai sėkmingą kovą su sankcijomis.

Pasak „Meduzos“ šaltinių, savo kalboje V. Putinas veikiausiai gana išsamiai pasakos apie planuojamas „socialinės paramos priemones“ rusams. Taip pat akcentuos, kad, nepaisant karo su Ukraina, „eiliniai [Rusijos] piliečiai neturėtų jaudintis – šiuolaikiniai ginklai juos apgins“.

„Meduzos“ pašnekovai pabrėžė – metinės kalbos turinys (ir V. Putino kalba parlamente) gali būti stipriai koreguoti – jei pasikeis situacija fronte.

„Dabar ji [Kremliuje] laikoma stabilia. Fonas geras, yra pasiekimų – [okupuotas] Soledaras“, – teigė vienas pašnekovas.

Abiejų pašnekovų nuomone, jei Ukrainos ginkluotosios pajėgos surengtų sėkmingą kontrpuolimą, reikėtų laukti „agresyvesnės“ V. Putino retorikos. Jų teigimu, viskas priklausys tuo tuometinės situacijos.

Ankstesnis kreipimasis į Rusijos Federacijos parlamentą nuskambėjo 2021 m. balandį. 2022-ųjų pabaigoje V. Putinas vėl turėjo kreiptis į parlamentą, bet kreipimasis buvo nukeltas į 2023 m.

Nepaisant to, kad pareiga kreiptis į Federalinį Susirinkimą yra nurodyta RF Konstitucijoje, 2022 m. V. Putinas jos nesilaikė.

Beje, 2022 m. pabaigoje Rusijos prezidentas nesurengė didelės spaudos konferencijos, pastaruosius 10 metų buvusios tradicine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)