Generalinė prokurorė Nida Grunskienė trečiadienį patvirtino, kad praėjusį penktadienį Seimo pirmininkės klausė, ar nėra planuojama neeilinė sesija. Visgi ji tikino, kad konkrečios politiko pavardės V. Čmilytei-Nielsen tuomet neatskleidė.

Tiesa, būtent tą dieną, vakare, K. Bartoševičius parašė prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai ir pranešė atsisakantis Seimo nario mandato, nors visuomenei apie pradėtą ikiteisminį tyrimą pranešta tik pirmadienį.

Opozicinių frakcijų atstovai šį klausimą aptarė ketvirtadienį ryte ir nusprendė siūlyti šaukti neeilinę Seimo sesiją.

„Neatrodo, kad valdantieji konservatoriai ką nors darytų siekdami atsikratyti įtarimų, jog kažkuris iš jų įspėjo Bartoševičių apie tai, kas jam gresia, tam, kad būtų išvengta viešumo arba kad reputacinė žala konservatoriams būtų mažesnė. Bartoševičius staiga atsisakė Seimo nario mandato. Kas jį įspėjo, jei įspėjo, ir ko siekta taip elgiantis? Akivaizdu, kad valdantieji konservatoriai nesuinteresuoti tai išsiaiškinti“, – pranešime spaudai cituojama socialdemokratų frakcijos seniūnė Orinta Leiputė.

Jos teigimu, parlamentarai klausimų turėtų ir konservatorių lyderiams – pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui ir frakcijos seniūnei Radvilei Morkūnaitei-Mikulėnienei.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Kviestume V. Čmilytė-Nielsen pakomentuoti informacijos cirkuliavimą. Apie bylos turinį mes nekalbėsime, kalbėsime grynai apie informacijos nutekinimą. Taip pat svarstome galimybę pasikviesti generalinę prokurorę. Būtų įdomi ir partijos pirmininko bei frakcijos seniūnės pozija“, – Delfi komentavo O. Leiputė.

Portalui visų opozicinių frakcijų atstovai patvirtino palaikantys idėją sušaukti neeilinę Seimo sesiją. Dėl konkrečios dienos bus susitarta penktadienį.

„Tikrai matome poreikį sužinoti informaciją, išgirsti atsakymus į klausimus, nes dabar jie tarsi kybo ore arba yra kaip kamuolys numetamas kitoms institucijoms. (...) Toks jausmas, kad Seimo pirmininkė kaip pašto perskirstytojas tas žinias nusiunčia į vieną ar kitą pusę“, – sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

Neeilinės sesijos darbotvarkėje taip pat, pasak jos, būtų teisės aktų, susijusių su aukų apsauga, koregavimo iniciatyvų.

„Kyla abejonės dėl pačios situacijos, dėl papildomos informacijos, mandato atsisakymo aplinkybių. Galimai padaryto nusikaltimo mastas taip pat šokiruoja. Matome poreikį atsakyti į visuomenei rūpimus klausimus. Dabar norima, matosi, pakišti tai po kilimu, bet situacija buvo tokia, kad vis dėlto Seimo narys gavo informaciją kažkokiu būdu. Sunku patikėti, kad tai galėjo būti tiesiog sutapimas“, – komentavo Regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos seniūnas Lukas Savickas taip pat patvirtino palaikantis idėją dėl neeilinės sesijos sušaukimo.

„Reaguojant į labai rimtus įtarimus, pareikštus K. Bartoševičiui, ir vis dar gana daug neatsakomų klausimų apie tai, ar buvo iš anksto informuota ir kaip, ir tokiems klausimams tik kaupiantis, manome, kad būtų prasminga pasinaudoti parlamentiniais įrankiais bei gauti aktualius atsakymus“, – sakė politikas.

Abejonių dėl susiklosčiusios situacijos neslėpė ir Darbo frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

„Tas prokurorės atsakymas, kad darykite išvadas patys, tikrai netenkina. Tai neeilinė sesija tikrai būtų reikalinga. Jei aš prieš tai buvau pakankamai skeptiškas, tai šiandien nebe, kadangi išvadas siūloma daryti patiems, informaciją reikia susirasti patiems. Įvyko akivaizdus informacijos nutekėjimas, o atsakymų Seimas neturi, kažkur yra problema, o dabar visi slepiasi.

Į ikiteisminį tyrimą tikrai nesikišame, čia baisu, kas įvykę, visam Seimui nėra gerai, bet tai, kaip ta informacija keliavo, tikrai yra klausimas, vertas dėmesio“, – sakė parlamentaras.

Be teisės aktų, susijusių su aukų apsauga, opozicija, pasak L. Savicko, taip pat svarstys į darbotvarkę įtraukti klausimą dėl buvusio pareigūno Algimanto Martinkaus ketvirtadienį išreikštų kaltinimų policijos vadovybei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)