Rekordinis gaminančių vartotojų skaičiaus augimas

Jeigu tektų rinkti aktualiausią praėjusių metų temą, elektros kainų augimas, tikėtina, patektų į TOP penketuką. Šis iššūkis tiek gyventojams, tiek verslams tapo paskata ieškoti būdų, kaip kainų svyravimo išvengti patiems pasigaminant elektros.

Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) statistika patvirtina rekordinį elektrą gaminančių vartotojų skaičiaus augimą. 2022 m. prie ESO tinklo prijungta net 18,6 tūkst. elektrą gaminančių vartotojų (savo ruožtu, 2021 m. prijungta 5,6 tūkst., o 2020 m. – 5,3 tūkst. gaminančių vartotojų). Bendra gaminančių vartotojų ir nutolusių gaminančių vartotojų elektrinių galia pasiekė 452 MW.

Į nutolusias saulės elektrines investavo ir gyventojai, ir verslai

Metų pabaigoje 42 438 vartotojai energiją gamino saulės elektrinėse. Didesnė jų dalis – 30 845 vartotojai – saulės elektrines įsirengė namuose, tačiau reikšmingai išaugo ir nutolusių saulės elektrinių savininkų skaičius – dabar jų yra net 9 501.

„Verta paminėti ir augantį verslo susidomėjimą nutolusiomis elektrinėmis. Per 2022 m. jas įsigijo 498 įvairią veiklą vykdančios įmonės, bendra jų nutolusių elektrinių leistinoji galia – 18,4 MW. Pastebime, kad į nutolusias elektrines investuoja tiek stambios, tiek smulkios įmonės, taip užsitikrindamos žaliosios energijos gamybą savo reikmėms." – sako „Ignitis" eparkai.lt produkto vadovė Indrė Baltušienė.

Indrė Baltušienė

Proveržis įvyko ne tik įsigyjant ir įsirengiant saulės elektrines, bet ir keičiant vartotojų mąstymą. Saulės elektrinės įsigijimas pradėtas vertinti ne tik kaip priemonė sumažinti elektros sąskaitas, bet ir kaip patraukli investicija. Tai patvirtina komercinių bankų pastebimas ženkliai išaugęs klientų susidomėjimas paskolomis saulės elektrinių įsirengimui.

Mažiau teisinių suvaržymų – daugiau galimybių pasigaminti elektros

Didinti energijos gamybą iš atsinaujinančių energijos išteklių – strateginės reikšmės Lietuvos tikslas. Taigi, kiekvienas gyventojas, kuris savo reikmėms pasigamina žaliosios energijos, prisideda prie mūsų šalies energetinio saugumo užtikrinimo. Kaip tik todėl, valstybė yra suinteresuota liberalizuoti atsinaujinančios energetikos teisinį reguliavimą.

Vienas reikšmingiausių teisinio reguliavimo pokyčių 2022 m. – Seime priimtas „Proveržio paketas". Jo dėka, nuo 2023 m. sausio 1 d. nebelieka apribojimo savo būstui ar verslui elektrą gamintis tik vienoje elektrinėje. Nuo šiol vienam adresui bus galima priskirti net kelias jėgaines – vėjo, saulės ar hibridinę elektrines arba saulės parką (o gal net kelis saulės parkus skirtingose vietose).

Permainų vėjas eparkai.lt platformoje

Didžiulis susidomėjimas saulės elektrinėmis mums tapo paskata plėsti paslaugų krepšelį ir pasiūlyti dar platesnes galimybes pasigaminti žaliosios elektros, todėl rudenį pakvietėme „suvesti sąskaitas su vėju".

Per metus išaugome saulesparkai.lt platformą ir pavadinimą pakeitusioje bei atnaujintoje eparkai.lt platformoje klientams pasiūlėme namus aprūpinti ne tik saulės, bet ir vėjo parkuose gaminama energija.

Vėjo parkų nuomos paslauga reikšmingai praplečia galimybes pasigaminti žaliosios elektros energijos ir sumažinti elektros sąskaitas neinvestuojant į elektrinės įsigijimą.

Saulės ir vėjo elektros energija bus populiari ir 2023 m.

Neslopstantis gyventojų susidomėjimas galimybe pasigaminti žaliosios energijos – atsinaujinančios energetikos plėtros varomoji jėga. Šiuo metu saulės parkų statybos darbai nespėja paskui poreikį įsigyti nutolusią elektrinę. Per 2022 m. eparkai.lt platformoje 8 000 klientų sudarė sutartis / rezervavo saulės elektrines, bendroji jų galia sudaro 42 MW. Tai yra penkis kartus didesni skaičiai, nei prieš metus tuo pačiu metu, kai 1 800 klientų buvo rezervavę 9 MW galios elektrines nutolusiuose saulės parkuose. Klientams tenka laukti, kol saulės parkas bus pastatytas net iki metų. Kaip tik todėl verčiau nedelskite, jei norite dar šiemet pradėti gaminti žaliąją elektrą – rezervuokite galią šiuo metu vystomame vėjo arba saulės parke.

Metų pradžioje stebimas didžiulis susidomėjimas galimybe pasigaminti žaliosios elektros energijos, leidžia daryti prielaidą, kad atsinaujinančios energetikos proveržis 2022 m. žymi naujo etapo pradžią. Netolimoje ateityje vis daugiau gyventojų ir verslų patys apsirūpins žaliąją elektros energija. Kol kas vienas svarbiausių rinkos iššūkių – išlaikyti atsinaujinančios energetikos sektoriaus plėtros tempą, kad būtų spėjama su augančios paklausos mastais.