Teiginiai


Nuotrauka, kurioje Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė atrodo priaugusi daug svorio.

Verdiktas


Socialiniuose tinkluose paviešinta nuotrauka buvo redaguota nuotraukų redagavimo programomis dirbtinai ištempiant A. Armonaitės veidą, kad atrodytų jos ši priaugo svorio. Tikroji nuotrauka, kuria pasidalino pati politikė, parodo, kad jos veido kontūras nepakitęs ir jokių reikšmingų išvaizdos pokyčių joje nematyti.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai pasidalino Lietuvos Ekonomikos ir inovacijų ministrės nuotrauka, kurioje ji atrodo priaugusi svorio. Nors nuotraukoje matyti tik moters veidas, jo kontūrai atrodo kitokie nei daugelis yra pratę matyti. Atvaizde ji nufotografuota virtuvėje, vienoje rankoje laikanti „Uriga“ varškės sūrelį. Nuotraukos viršuje matyti užrašas: „Kaip valgiau juos nuo kokių 1997 m., taip ir valgysiu ❤“.
Kairėje - suklastota, dešinėje - originali nuotrauka

Kad socialiniuose tinkluose publikuota nuotrauka nėra autentiška galima nesunkiai patikrinti užėjus į pačios A. Armonaitės „Facebook“ profilį, kuriame ji pati pasidalino savo fotografija. Nuotrauka buvo patalpinta sausio 21 d. ir joje moters veidas atrodo visiškai įprastas (ČIA).

Klastotę nesudėtinga pastebėti ir atkreipus dėmesį į tai, kaip atrodo internete išplatintas kadras, pavyzdžiui, ties skruostų zona suklastotoje nuotraukoje A. Armonaitės akinių rėmelis atrodo aiškiai persikreipęs.

Praėjusią savaitę panaši netikra fotografija internete sklido siekiant pasišaipyti iš klimato aktyvistės G. Thunberg. Joje mergina taip pat vaizduojama priaugusi daug svorio, tačiau iš tiesų jos veidas tiesiog buvo išpūstas nuotraukų redagavimo programomis. Šalia G. Thunberg fotografijos buvo skelbiama esą merginos išvaizda pasikeitė pradėjus valgyti vabzdžius (ČIA).

Iškreipta A. Armonaitės nuotrauka taip pat susijusi su naujuoju EK reglamentu, kuriuo nuo sausio 24 d. buvo įteisintas svirplių miltelių naudojimas kai kuriuose maisto produktuose. Audra internete užvirė po to, kai socialinių tinklų dalyviai pradėjo dalintis „Uriga“ sūrelių fotografijomis nufotografavę internetinėje parduotuvėje „Barbora“ pateiktą jų sudėtį. Žinutėse buvo teigiama esą šie sūreliai jau gaminami su svirpliais bei nurodyta, kad svirplius sudėtyje reiškia maisto priedas E120.

„15min“ faktų tikrintojai demaskavo tokias žinutes, pažymėję juos etikete, nurodančia, kad šiems pareiškimams trūksta konteksto. Iš tiesų, kodu E120 maisto produktuose nėra žymimi svirpliai, tai – maisto priedas, vadinamas karminu, dažniausiai naudojamas raudonai spalvai išgauti. Kaip „Melo detektorius“ jau rašė, jis gaminamas iš skydamariams pobūrio vabzdžių košenilių, kurie pasižymi raudona spalva specialiai juos apdirbant. Šis priedas naudojamas jau kelis dešimtmečius ne tik maisto pramonėje, bet ir gaminant kosmetikos produktus, tačiau didžiulio dėmesio sulaukė tik dabar, paskelbus apie EK reglamentą.

Vėliau paaiškėjo, kad „Barbora“ tiesiog suklydo suvedinėdama į sistemą produkto sudėtines dalis ir E120 žymimos medžiagos šiuose sūreliuose nėra. Dėl parduotuvės klaidos teko teisintis sūrelių gamintojams, paaiškinusiems, kad šiuose sūreliuose vienintelis raudonas elementas yra jų pakelis, todėl nėra jokio poreikio jų gamyboje naudoti raudonai dažančią medžiagą.

Ginti „Uriga“ sūrelius stojo ir A. Armonaitė, socialiniuose tinkluose pasidalinusi savo nuotraukoje, kurioje ji užfiksuota laikanti vieną tokių sūrelių. „Facebook“ paliktoje žinutėje moteris paliko įrašą: „Matau pikti žmonės puola geriausius sūrelius pasaulyje. Nepasiduokime dezinformacijai ir galvokime savo galva. Kaip valgiau juos nuo kokių 1997 m., taip ir valgysiu ❤“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją