S. Maliauskas LNK pasakojo, kad šiame Ukrainos mieste vyksta labai intensyvūs mūšiai.

„Reikia pasidžiaugti tik tuo, kad iniciatyva yra ukrainiečių pusėje ir Rusijos okupantams niekaip nepavyksta užimti Bachmuto“, – sakė laidos „Labas vakaras, Lietuva“ pašnekovas.

Jis paaiškino, kad į Ukrainą vyko ne tik perduoti paramos, bet ir įvertinti jų turimą techniką, įgūdžius. Ukrainiečių dabar naudojami tankai, pasak jo, yra prastos būklės, tačiau to paties negalima pasakyti apie karių įgūdžius.

„Iš tikrųjų labai didelis skirtumas matomas kas mėnesį – ginkluotė keičiasi labai stipriai ir labai greitai. Mums ten būnant keletas padalinių buvo pakeisti fronto linijose, mūšių pozicijose tik tam, kad gautų naują ginkluotę – tiesiog vietoje, ten“, – pasakojo S. Maliauskas.

Jo teigimu, ukrainiečiai spėja išmokti valdyti vakarietišką ginkluotę.

„Vienas iš mūsų tikslų – padėti jiems tai padaryti ir paaiškinti ne tik, kaip elementariai tai naudoti, bet ir gudriau padaryti prieš priešą, okupantus“, – sakė atsargos seržantas.

S. Maliauskas sakė, kad Vakarų sprendimas Ukrainai perduoti tankus reikšmingai gali keisti karo eigą.

„Dar turiu pasakyti, kad iš tikrųjų netrukus įvyks labai rimti pokyčiai Ukrainoje. Labai smulkiai negaliu sakyti, kas bus ir kaip, bet labai teigiami pokyčiai“, – užsiminė pašnekovas.

Atsargos seržantas atkreipė dėmesį, kad padaliniai aplink Bachmutą, su kuriais dirba jo vadovaujama misija „Gyvačių sala“ – 24-oji tankų brigada – perėmė labai daug okupantų technikos.

„Rusai savo technikos nemyli arba dėl durnumo nesugeba prižiūrėti – ji yra labai prastos būklės. Iš rusų paimta technika nėra Ukrainos kariuomenės balanse, todėl jai nenumatytos detalės, tepalai, kuras ir panašiai. Tai yra būtent ta sritis, kuo mes užsiimsime kitu važiavimu, – kad ukrainiečiai galėtų susiremontuoti techniką, kurią atėmė iš rusų, ne tik savo“, – paaiškino S. Maliauskas.

Jo teigimu, ukrainiečiai tankais naudojasi puikiai.

„Todėl aš manau, kad atrinktų ekipažų permokymas (vakarietiškais tankais) užtruks trumpiau nei tai vyksta (įprastai), nes jis vyksta ne nuo nulio – taktikos niuansų nebereikės mokinti, reikės mokinti technikos priežiūros, vairavimo subtilybių, bet, kaip patys ukrainiečia lygina savo buvusią sovietinę artileriją, savaeigės artilerijos pabūklus su vakarietiška ir sako: kur vairuoti „Mersedesą“, o kur „Žigulį“. Tai yra du skirtingi dalykai, bet jiems bus labai lengva įsisąvinti“, – kalbėjo atsargos seržantas.

Ukraina patvirtino pasitraukusi iš Soledaro, tačiau S. Maliauskas paaiškino, kad panašiai Bachmute, tikėtina, nebus.

„Soledaras nėra kaimas, bet nėra ir miestas – tai yra miestelis, kuris labai didelės esmės „nežaidžia“ šiame regione, o Bachmuto dydis yra Panevėžio, Utenos ir panašių miestų dydžio. Kai mes buvome, ten aš nemačiau sveikų namų, bet jie pakankamai sveiki, kad iš jų būtų vedami mūšiai – infrastruktūra vis dar tinkama gynybai“, – paaiškino misijos „Gyvačių salos“ vadovas.

Jis pakomentavo žinią apie vakarietiškus tankus, perduodamus Ukrainai.

„Pasakysiu tiek: su tankais ateis ir aviacija, nes tankams vykdant puolimą bus reikalinga ir aviacijos parama. Ne tik aviacijos, bet didelio šturmo metu yra visas ginklų kompleksas.

Mums bevažiuojant čia, į Ukrainą važiavo „Patriot“ raketų sistemos. Jų buvo ne viena kolona, tai greitai bus labai įdomu“, – sakė S. Maliauskas.

Visą LNK pokalbį su atsargos seržantu žiūrėkite čia: