VERT pirmininkas Renatas Pocius ragina įvertinti, kokie tiekėjai dabar gali siūlyti pigesnius nei 28 centai už kilovatvalandę (kWh) planus vartotojams, taip taupant ir valstybės, ir gyventojų lėšas. Kai kurie tiekėjai jau siūlo mažesnes kainas.

„Valstybinė energetikos reguliavimo taryba nori atkreipti visų vartotojų dėmesį, kad elektros biržoje kainos sumažėjo pakankamai ženkliai, jos žiūrint sausio mėn. neviršija 100 eurų už megavatvalandę.

Iš savo pusės norime paraginti visus vartotojus perskaityti, peržiūrėti savo sutartis su nepriklausomais tiekėjais. Ypač tuos vartotojus, kurie sudarė sutartis didesne nei 28 centų už kWh kainą su nepriklausomais tiekėjais‟, – ketvirtadienį žurnalistams kalbėjo R. Pocius.

Primename, kad pirmąjį šių metų pusmetį valstybė kompensuoja visiems elektros vartotojams kainą iki 28 centų „grindų“. Pavyzdžiui, visuomeninio tiekimo klientai, kuriems nustatyta 56,5 cento už kWh, su kompensacija gauna 28 centų kainą, o kurio nors nepriklausomo tiekėjo vartotojai gali būti sudarę sutartį dėl 37 centų, tačiau su kompensacija irgi mokės 28 centus.

Tačiau, jeigu tarifas yra 70 centų, jiems jau teks mokėti brangiau net ir su kompensacija – kaina bus 41,5 cento, nes valstybė kompensuoja ne daugiau kaip 28,5 cento už kWh iš viso tarifo.

R. Pocius teigia, kad vartotojams svarbu pasižiūrėti, ar sutarties nutraukimas su esamu tiekėju nesukurtų vartotojams didesnės naudos, nei pasiliekant.

„Akivaizdu, kad pakeitę nepriklausomą tiekėją, vartotojai gali sutaupyti pinigų ne tik sau, bet lygiai taip pat ir valstybės biudžetui. Nes jeigu sutartys būtų persirašytos mažesne nei 28 centų už kWh kaina, atitinkamai, tokiu atveju nereikėtų papildomo finansavimo iš valstybės biudžeto‟, – sakė R. Pocius.

Anot jo, vartotojams, turintiems kainą nuo 28 iki 56,5 cento už kWh, gali atrodyti, jog nėra paskatos keisti sutartis, vis dėlto reikia atkreipti dėmesį, kad valstybės kompensacijos nustatytos kol kas tik iki liepos 1 dienos. Kitaip tariant, dabar su tiekėjais sutartos kainos nuo vasaros gali likti nebekompensuojamos.

„Tai laikinas dydis, tos kainos, kurios šiai dienai užfiksuotos, nėra priimta jokių Vyriausybės sprendimų nuo metų vidurio, jos gali tapti realiomis nuo liepos 1 dienos ir vartotojams ženkliai padidėti‟, - sakė R. Pocius.
Renatas Pocius

Pirmininko teigimu, tiekėjai aktyviai konkuruoja rinkoje, tačiau aktyvumo reikia ir iš vartotojų.

„Taip, iš tikrųjų, kaip tik su tiekėjais rytoj (penktadienį) planuojame turėti susitikimą, ir tiekėjus taip pat raginame. Nuolat stebime mūsų kainų palyginimo skaičiuoklėje, kaip tiekėjai aktyviai atnaujina savo planus. Matome, kad tiekėjai labai aktyviai tą daro. (…) Dabar bandome paskatinti vartotojus elgtis aktyviai, nes jie gali gauti tiesioginės finansinės naudos‟, – kalbėjo R. Pocius.

Pasak pirmininko, penktadienį VERT kalbėsis su tiekėjais, kad ir šie įdėtų daugiau pastangų.

Ragina įsivertinti sutarties nutraukimo sąlygas

VERT atstovų teigimu, keisti sutartį galima ne dažniau kaip du kartus per mėnesį. R. Pocius rekomenduoja įvertinti sąlygas prieš nutraukiant sutartį.

„Vienas iš svarbių elementų – tai yra įsivertinti, kokios yra sutarties sąlygos. Paprastai neterminuotose sutartyse jokių nutraukimo baudų ar apribojimų nėra ir vartotojai gali drąsiai nutraukti neterminuotas sutartis. Kurie turi terminuotas, – be abejo, turi įvertinti, kiek turės sumokėti buvusiam tiekėjui už tai, kad nutraukiamos sutartys‟, – kalbėjo VERT pirmininkas.

Tačiau net ir tokių netesybų atveju, pasak R. Pociaus, vartotojo nauda gali būti didesnė.

„Kaip pavyzdį pasakysiu: jeigu buvo pritaikyta vienkartinė nuolaida 15 eurų, suvartoja 300 kWh per mėnesį, tai paprasta suskaičiuoti. Jeigu pasirašau (naują) sutartį 26 centais už kWh, tai aš jau sutaupau 2 centus už kWh – tai per mėnesį 6 eurai, o pusei metų – 36 eurai. Tai didesni sutaupymai, nei 15 eurų sumokėti tiekėjui grąžintos nuolaidos‟, – skaičiavo R. Pocius.

VERT pirmininkas patikino, kad taryba kreipia dėmesį į tiekėjų kainodarą ir jų pasiūlymų aiškumą.

„Bendradarbiaujame su Vartotojų teisių apsaugos tarnyba, nes iš tikrųjų yra klaidinančios informacijos pateikimas vartotojams ir mes matėme kai kurių tiekėjų siūlymus, apie kuriuos jūs kalbate, ir mūsų vertinimu, jie yra nevisiškai atspindintys tiesą. Tai galutinį žodį turėtų tarti Vartotojų teisių apsaugos tarnyba‟, – sakė R. Pocius, neįvardydamas konkretaus nepriklausomo tiekėjo.

Tarybos rekomendacijos vartotojams:

VERT patarimai dėl tiekėjų pasirinkimo
Rekomendacijos visuomeninio ir garantinio tiekimo klientams

Pasiteiravus, ką daryti visuomeninio tiekimo klientams (trečiojo liberalizacijos etapo vartotojams, kurie teisiškai gali nesirinkti tiekėjo dar keletą metų), R. Pocius rekomendavo ir jiems apsispręsti dėl nepriklausomo tiekimo.

„Rekomenduojame vartotojams būti aktyviems. Matome tiekėjų, kurie siūlo mažiau nei 28 centus už kilovatvalandę, tai vadinasi, visuomeninio elektros tiekimo vartotojai, net ir su kompensacija (tai yra: įvertinus jau dabar jiems taikomą kompensaciją – red.), jeigu pasirinktų nepriklausomo elektros tiekėjo planą mažesnį nei 28 už kWh, jie finansiškai išloštų, tai mes rekomenduojame tai ir padaryti‟, – sakė R. Pocius.

Paprašytas prognozuoti ateities kainas, jis sakė, kad antrąjį pusmetį rinkos kaina gali siekti 170 eurų už MWh, o tai leistų turėti antrojo pusmečio visuomeninio elektros tiekimo kainos ribą apie 28–29 centus už kWh (be kompensacijos) – tai yra, ji beveik perpus sumažėtų nuo dabartinės 56,5 cento už kWh ribos.

R. Pociaus teigimu, žmonėms nevertėtų delsti ir jie turėtų kreiptis į tiekėjus, prašydami palankaus siūlymo dėl elektros energijos tarifo.

„Labai smarkiai delsti nereikėtų‟, – kalbėjo R. Pocius.

Kaip žinoma, pirmojo ir antrojo liberalizacijos etapo vartotojai, nepasirinkę tiekėjo ar nutraukę sutartį su nepriklausomu tiekėju, atsiduria garantiniame tiekime. Skaičiuojant pastarojo kainą taikomas 15 proc. antkainis prie praėjusio mėnesio biržos kainos. R. Pocius mano, kad ši opcija neturėtų atrodyti patraukli.

„Jis yra mažiausiai patrauklus. Aišku, galime kalbėti, kad šiandien biržoje kaina sumažėjo, bet tai yra tiktai trumpalaikė nauda ir bet kokiu atveju vis tiek, netgi pasirašius su birža susietą (nepriklausomo tiekimo) planą, tu nemoki 15 proc. to antkainio. Tai jau pigiau turėti tokį planą, negu grįžti į garantinį tiekimą‟, – sakė R. Pocius.

VERT patarimus galite rasti ČIA.

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atkreipia dėmesį, kad atsisakius vieno tiekėjo delsti negalima.

„Svarbu, kad atsisakęs vieno elektros energijos tiekėjo paslaugų klientas privalo nedelsiant pasirinkti kitą, jo poreikius tenkinantį tiekėją ir sudaryti su juo sutartį.

Klientui nesudarius sutarties su jokiu tiekėju, kitą dieną po ankstesnės sutarties pasibaigimo dienos klientui užtikrinamas garantinis elektros energijos tiekimas – tai tik laikina bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) teikiama paslauga“, – „Delfi“ komentuoja ESO atstovas Paulius Kalmantas.

Pateikė dujų kainų prognozę

R. Pociaus teigimu, kompensacijų už dujas antrąjį metų pusmetį taip pat veikiausiai reikės.

„Dujų atveju nėra liberalizuotos rinkos. Pagal šiandien turimas prognozes, kompensacijų dujų atveju greičiausiai reikės. Sprendimą priims Vyriausybė, bet dujų atveju, bent jau nebuvo kalbama apie tai, kad planuojama keisti schemą.

Pagal dabartinę situaciją, jeigu nebūtų kompensuojami, tai gamtinių dujų tarifai augtų apie 40 proc. nuo šiandien kompensuojamos kainos. Bet palyginti su tuo, kas šiandien nustatyta (be kompensacijos – red.), tai ji bet kokiu atveju mažėtų, nes rinkos kaina sumažėjo‟, – sako R. Pocius apie dujų kainas nuo liepos 1 dienos, šiuo metu Nyderlandų TTF taške gamtinių dujų kainai svyruojant ties 60 eurų už MWh.

Tikrina jau mokėtų elektros kompensacijų panaudojimo tikslingumą

„Šiuo metu rengiame dėl kompensacijų technines sąlygas nepriklausomiems auditoriams, kurie padės mums atlikti auditą dėl šitų kompensacijų panaudojimo tikslingumo. Ir mes planuojame šių metų pradžioje turėti iki vidurio rezultatą dėl praėjusiais metais išmokėtų lėšų dalinei kompensacijai tikslingumo‟, – sakė R. Pocius.

Praėjusių metų antrąjį pusmetį kompensacija iš valstybės siekė 9 centus už kWh.

„O dėl šitų metų – atitinkamai jiems pasibaigus, kitais metais vėl atliksime auditą ir bus įvertinta‟, – kalbėjo R. Pocius.

Anot jo, labiausiai pasiteisinęs ir efektyvus kompensavimo modelis yra pirmųjų 100-150 kWh kompensavimas.

„Būtent šis modelis skatina efektyviai naudoti elektros energiją, iš kitos pusės, orientuotas į socialiai pažeidžiamus vartotojus‟, – sakė R. Pocius, pridūręs, kad sprendimą dėl kompensacijų ateityje priims Ministrų kabinetas.

Tiekėjai mažina kainas

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) trečiadienį skelbė, kad šią savaitę nepriklausomi elektros tiekėjai siūlomų fiksuotų planų 1 kWh kainas, palyginti su praėjusia savaite, sumažino 3–15 procentų.

Agentūros duomenimis, buitiniams vartotojams šiuo metu siūlomi du nepriklausomų tiekėjų planai su fiksuotu tarifu, mažesniu už valstybės nustatytą kompensavimo žemutinę ribą, kuri 2023 metų pirmajam pusmečiui yra 28 centai už kWh.

Vienas iš nepriklausomų elektros tiekėjų „Elektrum Lietuva“ nuo šios savaitės buitiniams vartotojams siūlo 6 mėnesiams fiksuotos kainos planus, kurių 1 kWh kaina yra 25,9 cento už kWh, tai yra mažiau už valstybės nustatytą kompensavimo žemutinę ribą. Šis nepriklausomas tiekėjas vartotojams taip pat siūlo 36 mėnesių kainos fiksavimą, pasilikdamas sau galimybę kas 6 mėnesius peržiūrėti kainas (siūlomas elektros tiekimo tarifas – 27,8 cento).

„Ignitis“ taip pat pranešė apie tarifų mažinimą: daliai savo klientų šis tiekėjas pritaikys vienkartinę nuolaidą sąskaitoms už sausį. Pasak tiekėjo, ši kainos nuolaida bus taikoma tiems vartotojams, kurių užfiksuotas elektros tiekimo tarifas yra didesnis nei 49 centai už kWh. Pritaikius nuolaidą, vartotojai sausį už elektrą nemokės daugiau, nei ši kainos riba.

Įmonės teigimu, tai aktualiausia tiems jos klientams, kurių sutartyse užfiksuota didesnė 1 kWh elektros kaina, nei valstybės kompensuojamas aukščiausias tarifas (56,5 cento). Dėl šios vienkartinės tiekėjo taikomos nuolaidos maždaug 13 tūkst. buitinių vartotojų už elektrą mokama suma sumažės, taip pat reikės mažiau valstybės biudžeto lėšų kompensacijoms už elektrą mokėti.

Krentanti kaina biržoje

Tiekėjų sprendimui mažinti tarifus daro įtaką 2023 metų pradžioje biržoje mažėjusios elektros kainos. Šiuo metu „Nord Pool“ biržoje vidutinė sausio kaina siekia apie 10,8 cento (apie 108 eurus už MWh), kai gruodį buvo 26,4 cento už kWh (be PVM) (tai apie 264 eurai už MWh).

Didmeninės elektros kainos Lietuvoje kritimas šiemet, skaičiuojant tik sausio mėn. dabartinę kainą (Eur/MWh, be PVM):


Energetikos ministras Dainius Kreivys tikisi, jog kainų dinamika naujuose nepriklausomų elektros tiekėjų pasiūlymuose bus intensyvesnė.

„Raginu juos aktyviau atnaujinti siūlomus planus klientams, taip didinant konkurenciją rinkoje ir naudą vartotojams“, – Energetikos ministerijos pranešime sako D. Kreivys.

Šiuo metu nepriklausomą elektros tiekėją yra pasirinkę 70 proc. visų buitinių vartotojų. Energetikos ministerija primena, jog visi elektros vartotojai gali bet kuriuo metu peržiūrėti sutarties nutraukimo sąlygas ir keisti pasirinktą elektros tiekėją.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas šią savaitę sakė „Delfi‟, kad ypač aukštų kainų sutartis pasirašę vartotojai vis dėlto turėtų pasidomėti galimybėmis jas pakeisti.

„Tikrai dabar niekas neturėtų mokėti daugiau 28 centų‟, – rekomendavo V. Jankauskas.

Energetikos ministerija skelbė, kad kompensacijoms pirmąjį pusmetį, priklausomai nuo suvartojimo, gali reikėti apie 530 mln. eurų: už elektrą – per 330 mln. eurų, už dujas – beveik 198 mln. eurų, informavo BNS.

2023 metų biudžete visiems metams gyventojams už dujas ir elektrą skirta 812 mln. eurų kompensacijų. Tačiau finansų ministrė Gintarė Skaistė yra sakiusi, kad realiai jų reikės mažiau – apie 714 mln. eurų. Dar per 220 mln. eurų numatyta kompensacijoms už elektrą verslui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)