Vidutiniškai šalčiausias metų laikotarpis Lietuvoje – sausio mėn. trečiasis (vid. t. -3,8 °C), vasario pirmasis (-3,1 °C) ir sausio pirmasis (-2,8 °C) dešimtadieniai. Vidutiniškai pati šalčiausia metų diena yra sausio 24-oji (-5,0 °C).

Vidutiniškai šilčiausi – liepos trečiasis (19,1 °C), rugpjūčio pirmasis (18,9 °C) ir liepos antrasis (18,2 °C) dešimtadieniai. Vidutiniškai pati šilčiausia metų diena yra liepos 29-oji (19,7 °C).

Didžiausias kritulių kiekis Lietuvoje vidutiniškai iškrenta per liepos antrąjį (30 mm), liepos pirmąjį (29 mm) ir rugpjūčio trečiąjį (28 mm) dešimtadienius. Tokį didelį kritulių kiekį nulemia arba vasariškos liūtys arba kartais pasitaikantys pietiniai ciklonai.

Vidutiniškai sausiausi: balandžio trečiasis (vos 8 mm) ir vasario/kovo mėn. trečiasis dešimtadienis (12 mm).

Vidutiniškai saulėčiausi Lietuvoje yra gegužės trečiasis (107 val.), birželio pirmasis (103 val.) ir liepos trečiasis (100 val.) dešimtadieniai.

Mažiausiai saulėti būna gruodžio antrasis (vos 8 val.), lapkričio trečiasis (9 val.) ir gruodžio/sausio pirmasis (10 val.) dešimtadieniai.

Labiausiai vėjuotas laikotarpis mūsų šalyje būna gruodžio ir sausio mėnesiais (vid. vėjo greitis 10 metrų aukštyje siekia 3,6 m/s).

Vidutiniškai silpniausi vėjai pučia liepą (2,5 m/s) ir rugpjūtį (2,4 m/s). Net pasitaikančios vasaros audros bendrą vidurkį pakelia nežymiai, nes stiprūs vėjai būna tik trumpą laikotarpį.

Žinoma, visa tai yra tik 30 metų (1991–2020 m.) sąlygų vidurkis. Skirtingais metais šilčiausi, drėgniausi ar saulėčiausi laikotarpiai fiksuojami ne tuo pačiu metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją