Ieva (vardas pakeistas) kreipėsi į redakciją dėl bendrovės „Elektrum Lietuva“ siūlymo, kuriame žadama vartotojams 26,272 cento už kWh kainą, ji yra fiksuojama 36 mėn., tačiau yra įrašyta „galimybė peržiūrėti kainą kas 6 mėn.‟.

Moteris klausia, ar neturėtų būti nurodyta, jog planas fiksuotas 6 mėn. Tuo labiau, kad jos pasidalintame pokalbyje su virtualiu asistentu matyti roboto atsakymas „apgailestauju, tačiau kaina gali kisti kas 6 mėn.‟.

„Elektrum Lietuva‟ komentuoja „Delfi‟, kad pasiūlytas planas kaip tik suteikia vartotojams privalumų.

„Su mūsų planu „Atviras“ pasirašantiems sutartis kainą užfiksuojame 36 mėn., todėl klientai gali būti ramūs – esant stabiliai rinkai, jei jos iš esmės nesupurtys kokios nors nenumatytos ypatingos aplinkybės, kaip, pavyzdžiui, karas, visą sutarties laiką ji tikrai nedidės, nes visas kainų kilimo rizikas prisiimame mes‟, – sako bendrovės atstovė spaudai Milda Basijokienė.

„Šio plano privalumas, kad papildomai suteikiame galimybę kas 6 mėn. keisti tarifą arba jis gali likti toks pats‟, – priduria ji.

Esą jeigu biržoje susiklostys palankesnė situacija ir elektros kaina kris, tuomet bendrovė perfiksuos kainą į mažesnę. Keičiant kainą klientai neturės mokėti plano keitimo mokesčių ir nesulauks „jokių baudų“. Klientai taip pat galintys bet kada nutraukti sutartis.

Bendrovė pažymi, kad toks pasiūlymas ne tik suteikia stabilumo, bet ir atliepia nemažos dalies klientų poreikius, kuomet jie nenori ilgam laikui „prisirišti“ prie vienos kainos, o bendrovė lanksčiai ją peržiūri.


Panašių į Ievos klausimų yra ir internete.

Beje, „Elektrum Lietuva‟ antradienį pasiūlė dar vieną variantą: 25,910 cento už kWh kainą, ją fiksuojant būtent 6 mėnesiams.

Siūloma ir nuolaidų

Savo ruožtu bendrovė „Ignitis‟ pirmadienį paskelbė, kad sausio mėnesį didmeninėje rinkoje smukus elektros energijos kainoms ir dėl to sumažėjus bendrovės kaštams, „Ignitis“ daugiausiai mokantiems klientams pritaikys vienkartinę nuolaidą už sausio mėnesį. Ji bus taikoma visiems klientams, kurių tarifas viršija 49 ct už kWh.

Tai reiškia, kad „Ignitis“ klientai sausio mėnesį nemokės daugiau negu 49 centų. Tai aktualiausia tiems klientams, kurie šiuo metu turi užfiksavę aukštesnę kainą negu maksimalus valstybės kompensuojamas tarifas – 56,5 cento už kWh, kadangi mažės jų mokama suma. Bendrovės teigimu, tokiu būdu taip pat mažės valstybės skiriama parama, taip taupant biudžeto lėšas.

Ateityje įmonė toliau stebės situaciją elektros biržoje ir jei kainų mažėjimo tendencija išliks, „imsis ilgalaikiškesnių sprendimų dėl kainų esamiems klientams‟.

„Šiuo metu dar sudėtinga pasakyti, ar kainų mažėjimas yra ilgalaikė tendencija ar tik kelių savaičių pokytis, todėl sausio mėnesį pritaikome vienkartinę nuolaidą, o dėl tolesnių veiksmų spręsime, įvertinę situaciją rinkoje“, – pranešime teigia „Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas Andrius Kavaliauskas.

Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna praėjusią savaitę sakė, kad bendrovė taip pat reaguoja į pokyčius rinkoje.

„Kai tik turime galimybę, klientams stengiamės pasiūlyti kuo geresnes kainas. Pavyzdžiui, lyginant su spaliu-lapkričiu, vieno iš pagrindinių mūsų planų kilovatvalandės elektros tiekimo kaina sumažėjo 10 ct: nuo 34 ct/kWh iki 24 ct/kWh neskaičiuojant mokesčių už persiuntimą, skirstymą ir VIAP“, – „Delfi“ komentavo V. Koryzna.


Jo teigimu, didžioji bendrovės klientų dalis atėjo kartu su antrąja rinkos liberalizacijos banga. Beveik visi jie fiksavo kainas, kurios tuo metu siekė 18 centų, taigi jos vis dar gerokai žemesnės nei dabar.

„Pačią geriausią kainą šiuo momentu gali gauti klientai turintys su birža susietą planą. Šį mėnesį fiksuojame didėjantį tokių sutarčių skaičių ‒ net apie 40 proc. naujų „Enefit“ klientų rinkosi ne fiksuoti kainas, o sieti jas su birža“, – sako pašnekovas.

Ekspertas: nereikia bijoti klientų „bėgiojimo“

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas nemano, kad galimas vartotojų migravimas nuo vieno tiekėjo pas kitą yra blogas reiškinys, be to, panašu, kad Lietuvos gyventojai yra palyginti pastovūs.

„Europos Komisija, kada vertina, kuriose šalyse geriausiai vyksta liberalizacija, vertina, koks procentas vartotojų pakeitė tiekėją. Tai jeigu tas procentas didelis, tai laikoma, kad ten rinka gerai veikia. Taip kad čia to bėgiojimo nereikėtų bijoti.

Nemanau, kad jis bus didelis, vis dėlto lietuviai yra pastovūs žmonės. Aiškino, kad nebūtinai rinktis „Ignitis‟, nes tikrai yra bent pora didelių įmonių, bet žiūrėkite: 80 proc. pasirinko „Ignitis‟, – sako V. Jankauskas.

Jis mano, kad ypač aukštų kainų sutartis pasirašę vartotojai vis dėlto turėtų pasidomėti galimybėmis jas pakeisti.

„Tiems, kuriems teko sudaryti sutartis labai aukšta kaina, virš tų 56,5 centų, kur Vyriausybė remia, tai jiems, aišku, reikėtų persirašyti tuoj pat. Arba jų tiekėjas tai pasiūlyti gali, arba iš bėdos tada pas kitą. Nes tikrai dabar niekas neturėtų mokėti daugiau 28 centų. Nepanašu, kad šį pusmetį daugiau bus‟, – komentuoja pašnekovas.

Vidmantas Jankauskas

Į klausimą, ar vis dėlto pasiūlymų sąlygos turi būti išdėstomos vartotojams maksimaliai aiškiai, V. Jankauskas mano, kad taip turėtų būti, tačiau reikia turėti omenyje ir įtemptą situaciją rinkose, o ji gali pasikeisti.

„Reikėtų labai aiškiai nurodyti. Šitam pusmečiui daugiau ar mažiau visi garantuojame – ir tiekėjai, ir ekspertai, kurie kalba, kad ta kaina išliks žemesnė. Bet garantuoti, kas bus antrąjį pusmetį, niekas negali. Yra pagąsdinimų, kad su dujomis bus problemų (…). Todėl arba renkatės tą pastovią, kur be peržiūrėjimo, arba su peržiūrėjimu, bet būkite nusiteikę, kad po pusmečio jums tikriausiai pasiūlys aukštesnes kainas‟, – teigė V. Jankauskas.

Primename, kad vartotojai, nutraukiantys sutartys su tiekėjais, turėtų pasidomėti sąlygomis ir pasitikrinti, ar nereikia mokėti netesybų, grąžinti suteiktų nuolaidų.

„Nord Pool‟ biržoje, Lietuvos kainų zonoje, sausio mėn. vidutinė didmeninė elektros kaina šiuo metu siekia 105,5 euro už MWh (be PVM), tuo metu gruodį jį buvo 264,28 euro už MWh. Gamtinių dujų kainos pastaruoju metu taip pat yra mažesnės, nei praėjusių metų antroje pusėje ir Nyderlandų TTF prekybos taške siekia vidutiniškai apie 66 eurus už MWh.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją