Milijardierius ir buvęs ministras pirmininkas A. Babišas penktadienį ir šeštadienį vyksiančiame antrajame rinkimų ture susikaus su buvusiu NATO generolu Petru Pavelu.

Sekmadienį Čekijos televizijos debatuose paklaustas, ar siųstų karius, jei Lenkija ar Baltijos šalys būtų užpultos, A. Babišas atsakė: „Ne, tikrai ne.“

Pagalba NATO sąjungininkėms įtvirtinta Sutarties 5 straipsnyje, kuriame teigiama, kad jei viena narė yra užpulta, kitos narės turėtų elgtis taip, tarsi jos taip pat būtų užpultos.

„Aš noriu taikos. Nenoriu karo. Ir jokiu būdu nesiųsčiau mūsų vaikų ir mūsų moterų vaikų į karą“, – sakė 68 metų populistas. Vėliau jis tviteryje parašė, kad niekada nekvestionavo 5 straipsnio ir kad jo pareiškimas buvo iškreiptas, tačiau žala jau buvo padaryta.

Tai, kas buvo laikoma žinia Čekijos rinkėjams, nerimaujantiems dėl galimo jų įtraukimo į Rusijos karą Ukrainoje, sukėlė susirūpinimą visose trijose Baltijos šalyse ir Lenkijoje, kurios yra NATO narės.

Andrejus Babišas

„Andrejaus Babišo pareiškimai... yra absurdiški ir pavojingi. Jie verčia abejoti pasitikėjimu NATO ir bendradarbiavimu“, – sakė Lenkijos žemdirbių partijos PSL vadovas Władysławas Kosiniakas-Kamyszas.

„Kremliuje tuoj pradės pokšėti šampano kamščiai“, – pridūrė jis.

Lenkijos vyriausybės atstovas spaudai Piotras Mulleris per valstybinę televiziją pareiškė, kad tikisi, jog šios pastabos buvo „tik politinės emocijos per debatus“.

Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu, atvykęs į Užsienio reikalų tarybos posėdį Briuselyje, sakė, kad A. Babišo žodžiai yra „blogiausias pavyzdys“, kaip vidaus politika ima brautis į saugumo sritį.

„Aš tik atsakysiu, kad ponas A. Babišas žinotų – Estija siųs savo karius, jei Čekiją ištiks krizė“, – sakė jis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis taip pat teigė, kad „jei kada nors Čekijos laisvei, suverenitetui ar teritoriniam vientisumui kiltų pavojus iš išorės, lietuviai stovės petys į petį su Čekijos žmonėmis“.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius A. Babišo pareiškimą pavadino „keliančiu nerimą“. „Bet kuriam politikui tokio pobūdžio komentarai, net ir grindžiami vidaus politiniais sumetimais, jau yra šiek tiek per daug. Tai nėra labai atsakinga“, – pridūrė jis.

Tiek E. Rinkevičius, tiek U. Reinsalu priminė, kad kai A. Babišas buvo ministras pirmininkas, Čekija, vykdydama savo įsipareigojimus NATO, dislokavo savo oro pajėgas patruliuoti Baltijos šalių oro erdvėje.

A. Babišo varžovas prezidento rinkimuose P. Pavelas, 2015–2018 metais ėjęs NATO karinio komiteto vadovo pareigas, debatuose sakė, kad A. Babišas „tikriausiai gyvena kitoje planetoje“.

„Jei kuri nors narė užpuolama, kitos ateina į pagalbą, taip veikia NATO“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)