„S&P 500“ nuo spalio mėn. žemumų palypėjo 12 proc. ir vakar peržengė simboliškai svarbią 4000 punktų ribą. Tarp labiausiai brangusių atsidūrė mikroshemų gamintojų akcijos, Filadelfijos puslaidininkių indeksas pakilo 5 procentais.

Tolesnę akcijų rinkos kryptį lems bendrovių ketvirčio rezultatai – artimiausiu metu juos paskelbs „Microsoft“, „Texas Instruments“, „Raytheon“, 3M, „General Electric“, „Lockheed Martin“, „Verizon“ ir kitos kompanijos. Investuotojus kol kas džiugina bendrovių pranešimai apie kaštų mažinimą atleidžiant dalį darbuotojų. Viena paskutiniųjų apie tai paskelbė „Spotify“ (+2,07 proc.), pranešusi, kad sumažins personalą apie 6 procentais. „Google“ vadovas S. Pichai pareiškė darbuotojams, kad neseniai įgyvendinti atleidimai leis ateityje išvengti žymiai didesnių problemų siekiant apkarpyti išlaidas. JAV Teisingumo departamentas planuoja jau šiandien paduoti „Google“ į teismą dėl antimonopolinių įstatymų pažeidimų.

ECB vadovė Ch. Lagarde vakar pabrėžė, kad kovojant su infliacija, centrinis bankas imsis visų būtinų veiksmų ir užsiminė, kad artimiausiuose posėdžiuose tikėtini reikšmingi palūkanų normų padidinimai.

Šiandien bus paskelbti JAV, Jungtinės Karalystės ir didžiųjų euro zonos ekonomikų preliminarūs sausio mėn. PMI indeksai. Prognozuojama, kad pramonės ir paslaugų sektoriaus rodikliai išliko panašiame lygyje, kaip ir gruodį. Dauguma jų neturėtų viršyti 50 punktų ribos, skiriančios augimą nuo nuosmukio. Vengrijos centrinis bankas veikiausiai paliks galioti 13 proc. bazinę palūkanų normą.

Šiandien SEB bankas išleido „Nordic Outlook“ ekonomikos apžvalgą, kurioje galima rasti atnaujintas BVP augimo, infliacijos ir kitas makroekonomines prognozes. SEB grupės ekonomistai išleido du leidinius: „Nordic Outlook“ ir „Lietuvos makroekonomikos apžvalga“, kuriuose atnaujino pasaulio ir Lietuvos ekonomikos rodiklių, finansų, valiutų prognozę. Euro zonos ir JAV ekonomikos pokyčio 2023 metais prognozė šiek tiek pagerinta, tačiau Lietuvos BVP ir infliacijos prognozė liko nepakeista: SEB bankas tikisi, kad Lietuvos BVP šiemet padidės 0,1 proc., o vidutinė metinė infliacija bus 9 proc.

Baltijos šalių biržose aiškios krypties neatsirado. OMXB indekso vertė vakar šiek tiek sumažėjo (-0,11 proc.), pagrindiniame sąraše kiek didesniu kainos pokyčiu išsiskyrė tik „Harju Elekter“ (-1,54 procento). Tikėtina, prekybos aktyvumas padidės kuomet savo finansinius rezultatus paskelbs daugiau bendrovių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją