Bet rinkėjai dar labiau šokiruoti – nejaugi TOKIE ŽMONĖS dirba ir Seimo rūmuose?

Atsakymų į šį ir kitus klausimus dar ilgai teks palaukti ir, kaip daugybę metų apie tokias bylas rašantis, galiu nuraminti – jeigu ką ir sužinosime, tai labai nedaug, nes visi ikiteisminiai ir teisminiai procesai, susiję su seksualinės prievartos aukomis, yra nevieši, bet kokia informacija iš tokių bylų yra neskelbtina. Bet, teisingai, teisę žinoti bent tai, kuo Seimo narys yra įtariamas, turime – neužtenka, kad prokuratūros atstovai surengtų spaudos konferenciją ir pasakytų, jog nieko negalime komentuoti.

Daugeliui kilo klausimų, kodėl generalinė prokurorė tik dabar kreipėsi į Seimą, prašydama panaikinti teisinę neliečiamybę K. Bartoševičiui, nors ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dar prieš du mėnesius. Tam yra ne viena priežastis, bet faktas yra tas, kad prieš pateikiant tokius rimtus įtarimus pareigūnai privalėjo įsitikinti jų pagrįstumu – dėl to pas ikiteisminio tyrimo teisėją jau turėjo būti apklausti nukentėjusieji nepilnamečiai (mažamečiai), tyrėjai taip pat turėjo gauti teismo medicinos specialistų, teismo psichiatrijos ir psichologijos specialistų išvadas.

Šie dokumentai tampa kone pagrindiniu dalyku baudžiamosiose bylose, nes seksualinės prievartos prieš nepilnamečius ar mažamečius asmenis bylų specifika yra tokia, jog paprastai tokios prievartos tiesioginių liudytojų nebūna – pareigūnai prieš save mato tik galimą nusikaltėlį ir auką. Todėl tie du mėnesiai, kol prokurorai rinko reikalingą medžiagą gal ir atrodo didelis laiko tarpas, bet apklausos ir išvadų pateikimas neatsiranda per vieną dieną, o nukentėjusieji pas specialistus yra apklausiami ne vieną kartą, yra daromos pertraukos, po kurių vėl su vaiku iš naujo bendraujama, stebimi pokyčiai jo gyvenime.

O tų pokyčių būna visokių: vieni nori užsidaryti kamputyje visam laikui užsidengdami storą anklodę, kiti bando apsimesti, kad nieko neįvyko, nors to pamiršti neįmanoma, visiems vaikams yra konstatuojamas laikinas psichikos sutrikimas – reakcijos į stiprų stresą.

Aišku, šis tyrimas tikrai dar užtruks, nes tiriama ne viena nusikalstama veika, kol kas neaišku ir kiek yra galimai nukentėjusiųjų, bet teisėsauga privalo padaryti viską, kad kaltas asmuo sulauktų teisingumo, o nepagrįstai apkaltintas – kuo greičiau reabilituotas. Bet apie tai dar labai anksti kalbėti – paprastai į teismo posėdžius seksualinę prievartą patyrę vaikai nėra kviečiami liudyti prieš savo prievartautoją, teisėjai vadovaujasi ikiteisminio tyrimo metu teisme duotais jų parodymais, tačiau šiuos procesus stebi jų tėvai, labai jautriai reaguojantys į kiekvieną siaubingo nusikaltimo detalę. Prisipažinti, kad esi pedofilas, išdrįsta vos vienas kitas – nusisamdę brangiai apmokamus advokatus kaltinamieji bet kokia kaina siekia įrodyti, kad vaikas melavo. Nes jam trūko dėmesio, negavo 10 eurų ar saldainio.

Jie drąsiai ginasi, nes žino, kad auka pagalbos kreipėsi ne iš karto – tada, kai pagrindinių įkalčių jau nėra.

Nors Seimo narys K. Bartoševičius viešai aiškina, kad prokuratūros išplatintas pranešimas apie jam planuojamus pateikti įtarimus sukėlė šoką, apie tai absoliučiai nieko nežinojo ir net negalėjo įtarti, aklai tikėti šiais jo žodžiais negalima. Ne tik dėl to, kad į Seimą generalinė prokurorė kreipėsi iš karto, kai tik politikas pranešė parašęs atsistatydinimo pareiškimą ir net nesugebėjo paaiškinti, kokios yra tos „asmeninės priežastys“, bet ir dėl to, jog nusikaltimais įtariami asmenys baudžiamojo proceso metu gali kalbėti ką tik nori – kokią bepateiktų savo gynybinę versiją, kaltę turi įrodyti teisėsauga, o ne jis. Kitaip tariant, įtariamasis/kaltinamasis gali meluoti ir niekas jo už tai nenubaus. Aišku, K. Bartoševičius dar net ne įtariamasis, jam įtarimai nepateikti, bet jo pasakymas, kad „nieko nežinau“, sunkiai įtikina. Džiugina bent tiek, kad jis pats nutarė atsisakyti Seimo nario mandato – prokurorams nebereikės pateikti tikslių duomenų apie įvykdytus nusikaltimus, kuriuos žurnalistams įsiteikti norintys, bet apie pragarą patyrusių vaikų skausmą nepagalvojantys politikai tuoj pat „viešai“ išplatins.

Paprastai, kai pareigūnai pradeda tyrimą dėl įvykdyto nusikaltimo, galimą įtariamąjį išsikviečia į apklausą arba, jeigu yra neatidėliotinos aplinkybės, jį sulaiko. Seimo narys turi teisinės neliečiamybės statusą, tačiau jį apklausti kaip liudytoją pareigūnai gali. Ir tam nereikalingas joks Seimo sutikimas – daugybė parlamentarų yra apklausti tiriant įvairius nusikaltimus. Tad kliūčių pasikalbėti su K. Bartoševičiumi pareigūnams nebuvo ir tikrai keistai atrodytų, jeigu šie tokia galimybe nepasinaudotų.

Už nusikaltimus, dėl kurių K. Bartoševičiui planuojama pateikti įtarimus, baudžiamasis įstatymas numato tik vieną bausmės rūšį – realų laisvės atėmimą. Jeigu bus įrodyta kaltė, jam grės laisvės atėmimas nuo 3 iki 13 metų. Tačiau įstatyme yra ir išimčių – jeigu kaltinamasis yra gerai charakterizuojamas, anksčiau neteistas, dirba, palaiko glaudžius socialinius ryšius, teisėjai gali bausmės vykdymą atidėti. Todėl teismui teks nelengva užduotis priimant tokį nuosprendį – juk tokiose bylose jie turi nuspręsti, kas yra svarbiau – ar prievartą patyręs ir galbūt visam gyvenimui suluošintas vaikas, ar tas, kuris jį tokiu padarė dėl kelių iškrypėliško malonumo akimirkų.

Bet ši siaubinga istorija turi ir teigiamų pusių – pagaliau išgirdome tai, apie ką iki šiol daugelis net nenorėjo girdėti: seksualinės prievartos aukos gyvena ne tik atokiuose kaimuose ar asocialiose šeimose, kaip kartais bandoma pateikti, prieš juos nusikaltimus įvykdo ne tik nuo alkoholio ar narkotikų apsvaigę asmenys. Tokių asmenų aukomis gali tapti bet kuris vaikas, ypač dabar, kai visą pasaulį užvaldžiusios technologijos ir iš smalsumo paaugliai yra pasinėrę į virtualią realybę – ji pilna pavojų, čia iškrypėliai savo aukų ieško 24 valandas per parą.

Gal garsiau kalbėdami apie tai, kas daugelio neliečia ar yra „nepatogu“, pagaliau atmerksime akis ir pasižiūrėsime, kas vyksta šalia mūsų – gal kažkur netoliese yra skriaudžiamas ar net prievartaujamas vaikas, gal su „mėlynėmis“ paakyse vaikšto kaimynė ar bendradarbis, nebyliai siunčiantys pagalbos prašymą. Ir, svarbiausia, jiems padėsime išsilaisvinti iš to pragaro.

Kol teismas nenusprendė, K. Bartoševičius laikomas nekaltu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)