Rusija kaupia jėgas labai daug ką lemsiantiems mūšiams

Nors Vakarų šalys, pirmiausia Jungtinės Amerikos valstijos (JAV), panašu nesitiki, kad 2023 metais pavyks baigti karą Ukrainoje, vienas kvalifikuočiausių šios šalys karybos ekspertų, buvęs kariuomenės generalinio štabo pulkininkas Olegas Ždanovas tikina, kad persilaužimo galima tikėtis jau šį pavasarį ar pirmoje vasaros pusėje.

Remdamasis karinės žvalgybos informacija O. Ždanovas prognozuoja vyksiant itin nuožmius dviejų kariuomenių susidūrimus, kurių baigtis gali nulemti ir V. Putino režimo žlugimą. Panašu, kad būsimų mūšių svarbą suvokia ir Kremlius, todėl siekiama sukaupti kuo daugiau karių, prasidėjo antra rezervistų mobilizacijos banga.

Olegas Ždanovas

Būtent apie tai neseniai užsiminė Ukrainos karinės žvalgybos vadovo pavaduotojas Vadymas Skibickis, pareiškęs, kad šiuo metu Rusijoje renkami rezervistai dalyvaus pavasarį ir vasarą šalies rytuose ir pietuose vyksiančiuose puolimuose.

„Tai patvirtina prielaidas, apie kurias jums esu kalbėjęs kiek anksčiau. Jeigu Rusijai pavyks suformuoti kariuomenės grupę, pavasarį ir vasaros pradžioje vyks ne lemiami, tačiau karo eigą ženkliai įtakosiantys mūšiai“, – komentavo O. Ždanovas.

Remdamasis karinės žvalgys pranešimu karybos ekspertas teigė, jog itin smarkūs mūšiai vyks Donbase – Donecko ir Luhansko srityje, tai patvirtina šiuo metu vykstančios intensyvios kovos dėl Bachmuto ir Solidaro. Todėl prognozuojama, kad jau vasario – kovo mėnesiais Rusijos kariuomenė bandys pulti Kharkivo kryptimi ir užimti Kupjanską, Svatovą, Kremyanoe.

„Pasibaigus pavasario karinei kampanijai bus aišku, kokia bus jėgų pusiausvyra Ukrainoje“, – kalbėjo O. Ždanovas.

Karas Ukrainoje

Jis nesiryžo atsakyti į visus dominantį klausimą, ar karas Ukrainoje baigsis 2023 metais. Pasak karybos eksperto, pirmiausiai reikia sulaukti didžiulę strateginę reikšmę turėsiančių mūšių Donbase, tada bus galima matyti aiškesnę situaciją fronte.

Remdamasis Ukrainos karinės žvalgybos vadovo pavaduotojo V. Skibickio pranešimu, atsargos pulkininkas O. Ždanovas teigia, kad šių mūšių baigtis gali nulemti Vladimiro Putino eros pabaigą. Egzistuoja didelė tikimybė, jog Rusijai pralaimėjus Donbase, tokia baigtimi nusivylęs šalies politinis elitas nušalins V. Putiną, įvyks valdžios pasikeitimas Kremliuje.

Rusai atgaivins II Pasaulinio karo laikų metodiką: naujokus ruoš fronte

Kalbėdamas apie šiuo metu vykstantį Rusijos kariuomenės pasiruošimą būsimiems mūšiams, O. Ždanovas pastebi, jog rusai nėra pajėgūs formuoti naujų karinių dalinių, tam nėra nei technikos, nei ginkluotės, todėl bus einama paprastesniu keliu – numatyta jau esamas karines formuotes papildyti naujais kariais.

„Sužeistųjų ir žuvusiųjų vietas užims kiti kariai. Šiuo principu bus formuojami Ukrainoje esantys Rusijos kariuomenės daliniai, būtent šiam tikslui ir skelbiama antroji mobilizacijos banga. Mobilizacijos procesas jau įsibėgėja, žmonėms įteikiami šaukimai.

Karas Ukrainoje

Mobilizuotų rezervistų niekas papildomai nemokins, bus formuojamos grupės, kurios keliaus į dalinius. Man atrodo, kad vietoje bus organizuojamos pulko mokyklos, kurios veikė II-ojo Pasaulinio karo metu ir prieš jį. Tokiose mokyklose pulkas pats ruošė savo karius. Sunku pasakyti, kaip intensyvių mūšių sąlygomis kokybiškai pavyks parengti mobilizuotą rezervą, kai nuolat reikės jais kompensuoti žmogiškuosius nuostolius“, – kalbėjo karybos ekspertas.

O. Ždanovas tikina, kad Rusija beveik išnaudojo raketų atsargas, turimų atsargų pakaktų surengti 2 – 3 masinius apšaudymus, kai viename jų būtų panaudota virš 80 raketų. Įprastiems bombardavimams Rusija naudoja iki 30 raketų.

Žvalgybos informacija: V. Putino gyvybę palaiko užsienio medikai

Ukrainos karinės žvalgybos ataskaitoje taip pat kalbama ir apie tariamas V. Putino sveikatos problemas, teigiama, kad jį gydo geriausi užsienio medikai ir tai leidžia jam pratęsti egzistavimo laiką.

Taip pat spėliojama, jog V. Putino gydymą patikėjus išskirtinai tik Rusijos medikams, jo seniai jau nebūtų gyvųjų tarpe.

Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdiniai Ukrainoje

„Šiame kontekste verta prisiminti kalbas, jog V. Putiną naujausiais medicininiais preparatais neva gydė Izraelio medikai, vėliau jis perėjo prie kinų medicinos, o dabar tarsi vėl gydomas izraeliečių. Jeigu tai tiesa, tik parodo, kad V. Putinas akivaizdžiai blaškosi, nes Izraelio medicina, kuri laikoma bene pažangiausia, iš esmės skiriasi nuo kinų medicinos“, – kalbėjo O. Ždanovas.

Vokietijai nenusileidžiant, galimas ir kitas sprendimo būdas

Karybos ekspertas minėjo turintis vilčių, kad artėjant pavasariui Ukrainos kariuomenė sulauks ženklios JAV karinės paramos – tankų „Abrams“.

„Gal Prancūzija mums duos savo „Leclerc“, o Kipras – 80 tankų „T-80UD“. Kipro atstovai jau yra kalbėję apie galimybę suteikti Ukrainai modernizuotus sovietinius tankus ir minėjo sąlygą: mainais nori gauti šiuolaikinius tankus „Leopard“, – kalbėjo karybos ekspertas O. Ždanovas bei patvirtino, jog šiuo metu Ukraina gauna Čekijos ir Slovakijos karinę paramą – modernizuotus sovietinės epochos tankus „T-72“.

Karas Ukrainoje

Kalbėdamas apie kietakaktišką Vokietijos poziciją kol kas susilaikyti nuo tankų tiekimo Ukrainai, karybos ekspertas minėjo, kad vokiečiams nenusileidžiant, laikantis principinės nuostatos, jog negali būti perduodami Vokietijos teritorijoje esantys tankai, egzistuoja šios problemos sprendimo būdas.

O. Ždanovo teigimu, jau artimiausiomis savaitėmis galima tikėtis leidimo Ukrainai perduoti kitose šalyse esančius vokiškus tankus.

„Reikia pripažinti, kad Vokietija – viena pirmaujančių šalių pagal suteikiamos paramos kiekį. Ji siunčia milžiniškus humanitarinės pagalbos kiekius, Ukraina remia solidžiomis pinigų sumomis. Tačiau kanclerio Olafo Scholz'o pozicija, kai nenurodant aiškių priežasčių ar motyvų tiesiog atsisakoma tiekti karinę pagalbą – sunkiai suvokiama. Toks vokiečių kanclerio elgesys visiškai sumenkina didžiulę Vokietijos ir jos žmonių teikiamą paramą, taip pat tarsi šaukštas deguto gadina Vokietijos įvaizdį tarptautinėje arenoje “, – kalbėjo O. Ždanovas.

Karinės paramos kiekis nemažas, bet jos užtektų tik gynybai

Vertindamas karinės pagalbos paketo apimtis, dėl kurio Vakarų šalys sutarė neseniai Ramšteino karinių oro pajėgų bazėje vykusiame susitikime, O. Ždanovas susilaikė nuo išankstinio optimizmo.

Jis gana rezervuotai vertino svarstymus, esą šios ginkluotės Ukrainos kariuomenei turėtų pakakti pasiekti pergalei bei tikino, kad tai įmanoma nebent tuo atveju, jeigu perėjus į puolimą pavyktų pralaužti fronto liniją.

Tačiau kol kas, karybos eksperto teigimu, naują Vakarų šalių pagalbos paketą reikėtų vertinti tik kaip esamų pozicijų gynybai skirtą ginkluotę.

O. Ždanovas atskleidė dar vieną tendenciją, paaiškėjo, kad Ukrainos kariuomenei itin trūksta minosvaidžių, o Vakarų šalys mažai kuo gali padėti.

„Pastaruoju metu jaučiame minosvaidžių stygių. Nors mes gauname jiems skirtų minų, tačiau minosvaidžių – itin mažai. Tai rodo, kad egzistuoja didelis šių ginklų trūkumas. Baltijos šalys mums perduoda šešis minosvaidžius. O jie, ypač savaeigiai – itin veiksmingas ginklas remiant pėstininkus.

To nepasakysi apie artileriją, karinės pagalbos pakete esama šimtai haubicų ir dešimtys tūkstančių joms skirtų artilerijos sviedinių.

Ukrainoje tikimasi išvysti ne tik „Patriot“, bet ir naikintuvus „F-16“

Karybos ekspertas O. Ždanovas atskleidė, kad 100 Ukrainos karių šiuo metu užsienyje apmokomi naudotis oro gynybos sistemomis „Patriot“.

„Po mėnesio mes laukiame jų grįžtant į Ukrainą kartu su sistemomis „Patriot“. Beje, tai suteikia realių vilčių, kad Ukrainoje mes išvysime ir Vakarų karo aviaciją.

Pavyzdžiui, naikintuvas „F-16“ kaip tik skirtas dirbant kartu „Patriot“ perimti oro taikinius. Tai tarsi du vienos grandinės elementai. Todėl, pasirodžius „Patriot“, galima tikėtis, kad jeigu ne tuo pačiu metu, tai bent jau greitai atsiras ir „F-16“, – reziumavo atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)