Centrinėje ir šiaurinėje Grenlandijos dalyje surinkti ledo mėginiai – tai šios vietovės klimato sąlygų metraštis, kuriame gerų žinių, deja, nėra. Ledo mėginių tyrimai parodė, kad 2001-2011 metų laikotarpis buvo 1,5 laipsnio Celsijaus šiltesnis už XX a. vidurkį ir tuo pačiu karščiausias laikmetis šioje teritorijoje daugiau nei per 1000 metų.

Anot mokslininkų, surinkti duomenys rodo ir tai, kad 2001-2011 metais vykęs atšilimas Grenladijoje aiškiai skiriasi nuo natūralių istorinių svyravimų.

Tyrimus atlikę mokslininkai teigia, kad tokių pokyčių Grenlandijoje nebuvo mažiausiai 1000 metų.

„Nors to ir buvo tikėtasi atsižvelgiant į visuotinį atšilimą, mus nustebino, koks akivaizdus šis skirtumas buvo iš tikrųjų“, – pranešime teigė Vokietijoje esančio Alfredo Vegenerio instituto daktarė Maria Hörhold.

Pasak tyrėjų, pastaraisiais metais ištirpo stulbinantis Grenlandijos ledo kiekis – tiek ekstremalių karščių, tiek kasmetinio tirpsmo metu. Tačiau, kaip teigia mokslininkai, tai yra tik kelių dešimtmečių duomenys, todėl reikia surinkti daugiau informacijos, kuri leistų sudaryti ilgalaikį vaizdą.

Tuo tarpu gilesnių ledo gręžinių tyrimai parodė ne tik per metus iškritusio sniego ir ištirpusio ledo kiekį, bet ir deguonies-16 ir deguonies-18 molekulių santykį, kuris kinta priklausomai nuo temperatūros, kurioje ši molekulė garavo ir kondensavosi, kad iškristų sniego pavidalu.

Tyrimus atlikę mokslininkai teigia, kad tokių pokyčių Grenlandijoje nebuvo mažiausiai 1000 metų.

Šiaurės Grenlandijos ledo pavyzdžiai, kuriuos mokslininkai paėmė dar praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje parodė, kad pasaulinio atšilimo tendencijas tuo metu dar buvo sunku atskirti nuo vietinių svyravimų. Tuo tarpu 2001-2011 metai buvo išskirtiniai. Autoriai daro išvadą, kad šis dešimtmetis nebūtų buvęs toks karštas, jei ne ūkinė žmogaus veikla.

Remdamasi pastarųjų metų palydoviniais ledo masės matavimais ir ankstesnių meteorologijos stočių duomenis, mokslininkų komanda apskaičiavo, kiek Grenlandijos tirpsmo vandens susidarė kiekvienais metais nuo 1871 iki 2011 metų.

Tyrimus atlikę mokslininkai teigia, kad tokių pokyčių Grenlandijoje nebuvo mažiausiai 1000 metų.

„Mus nustebino tai, kaip glaudžiai temperatūra salos gilumoje yra susijusi su visos Grenlandijos tirpstančio ledo ir vandens nutekėjimu, kuris susidaro žemose vietose palei ledo skydo pakraštį netoli pakrantės, – teigė Maria Hörhold.

Mokslininkus nustebino ir dar vienas faktas, paaiškėjęs tyrimų metu – tai centrinės Grenlandijos dalies klimato atotrūkis nuo likusios Arkties dalies.

Mokslininkai teigia, kad ledo pavyzdžiai buvo surinkti tose vietose, ledo danga yra kilometrų storio. Taigi, dėl ledo viršūnės aukščio didėja atmosferos cirkuliacijos dėsningumų poveikis, tuo tarpu jūros lygyje atmosferos poveikis daro mažesnę įtaką.

Tyrimus atlikę mokslininkai teigia, kad tokių pokyčių Grenlandijoje nebuvo mažiausiai 1000 metų.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)