Pergalės prieš Duško Ivanovičiaus kariauną atveju, žalgiriečiai Eurolygos turnyro lentelėje ne tik palypėtų net iki penktos pozicijos, bet ir galėtų susilyginti su ketvirtoje vietoje esančiu Pirėjo „Olympiakos“, jei šis pralaimės Madrido „Real“ kolektyvui.

Taigi bent jau laikinai „Žalgiris“ virtualiai atsidurtų labai arti išsvajoto tikslo, apie kurį prieš sezoną garsiai nekalbėjo niekas – Finalo ketverto turnyro.

Į gegužės 19-21 dienomis ne kur kitur, o būtent Kaune vyksiantį didžiausią ir svarbiausią klubinio Europos krepšinio renginį visi viešoje prekyboje pasirodę bilietai buvo iššluoti vos per kelias valandas. Sutapimas ar ne, tačiau tarp nespėjusių jų įsigyti – ir „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.

„Atvirai pasakius, nustebino toks ažiotažas, nesitikėjau tokio susidomėjimo. Pats bandžiau įsigyti bilietus, nepavyko, nespėjau nusipirkti. Bet slapta tikiuosi, kad mūsų komanda pateks ten“, – vylėsi strategas.

Keliskart lūkesčius viršijanti jo treniruojama komanda šiuo metu realiai pretenduoja į atkrintamąsias varžybas – žengia šešta (lažybininkai jos galimybes finišuoti TOP-8 gretose jau vertina 50 procentų).

O „Žalgiris“ ir toliau nesiliauja stebinti: net ir praradęs neabejotiną savo lyderį Keenaną Evansą, iki traumos vidutiniškai rinkusį po 16,8 taško ir 18,4 naudingumo balo, laimėjo trejas rungtynes iš eilės, dvejas iš kurių – svečiuose.

Maža to, nė viename iš trijų pastarųjų mačų žaliai-balti nebuvo laikomi dvikovos favoritais ir vis tiek laimėjo tris iš trijų. Tai šį sezoną jau tapo malonia tendencija: iš 11-os iki šiol Eurolygoje iškovotų pergalių net 8-ias „Žalgiris“ pasiekė tada, kai jo akcijos buvo vertinamos menkiau nei varžovų. Pagal šį rodiklį kauniečiai – pirmi visame turnyre.

Kažkuo panašiu gali pasigirti tik Valensijos „Basket“, pateikusi 7 staigmenas. Tuo metu šiemet taip stebinančios Vitorijos „Baskonia“ ir ta pati „Crvena zvezda“ yra sukūrusios perpus mažiau netikėtumų už „Žalgirį“ – tik po 4.

Ir K. Maksvyčio nuopelnus čia turbūt sunku pervertinti.

„Žinoma, kad matyti Kazio progresas, bet aš niekada ir nedvejojau, kad jis augs kaip treneris. Jis visada turėjo unikalių savybių. K. Maksvytis – ne tik kaip treneris labai aukšto lygio, bet ir kaip psichologas, nes moka prieiti prie žaidėjų ir sukurti tokią atmosferą, kad tiesiog norisi už jį eiti ir kautis. Aš manau, kad K. Maksvytis žygiuos tik į priekį“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ teigė buvęs jo auklėtinis, o dabar „FIBA Europe“ varžybų koordinatorius Gintaras Leonavičius.

Nors pats dabar darbuojasi Miunchene, jis neatsilaikė „Žalgirio“ traukai ir apsilankė paskutinėse šio namų rungtynėse su Stambulo „Fenerbahče“ (86:66).

„Įspūdis geras. Kiekvieną kartą – „sold out'as“ ir geriausios emocijos. Tikrai aukšto lygio organizacija ir pats žaidimas šį sezoną tikrai žavi.

Visi gal šiek tiek dvejojau, kad „Žalgiris“ net ir po K. Evanso patirtos traumos gali demonstruoti tokį gerą žaidimą, bet pergalė prieš „Fenerbahčę“ ir dvi Italijoje parodė, kad komanda, praradusi lyderį, ir su tokia sudėtimi gali kautis. Kad tik jie išlaikytų tokį lygį“, – linkėjo G. Leonavičius.

Savo ruožtu komentatorius Vaidas Čeponis gyrė ne tik K. Maksvytį, bet ir kalnus šį sezoną verčiantį komandos kapitoną Edgarą Ulanovą.

„Ypač norisi pagirti E. Ulanovą, kuris tiesiog sužydėjo prie K. Maksvyčio. Jam leidžiama viskas aikštėje ir ant jo niekas nerėkia, nešaukia. Ulė atsipalaidavęs, mėgaujasi krepšiniu, meta tritaškius.

„Žalgiriui“ pasiteisina tas laisvesnis krepšinis, kurį propaguoja K. Maksvytis, kai nereikalaujama būtinai laikytis tam tikrų schemų ir griežtai žaisti tik pagal derinius. Žaidėjams suteikiamas šansas improvizuoti ir leidžiama rungtyniauti vienas prieš vieną“, – pastebėjo ekspertas.

Kiek ilgai veiks šis triukas, leidžiantis K. Maksvyčiui kas vakarą vieną po kito traukti triušius iš magiškos savo skrybėlės? Kaunas ir visa Lietuva slapta tikisi, kad iki pat sezono galo. Ir kad treneriui nereikės dairytis bilietų į Eurolygos finalo ketvertą juodojoje rinkoje, nes jis su visa komanda ir taip ten pateks.

O pirmas žingsnis link to galėtų būti žengtas jau šį penktadienį įveikus turnyro lentelės kaimynę „Crvena zvezdą“, kuriai pirmame rate buvo nusileista 73:77.

Didelę reikšmę turinčio mūšio pradžia – 20 valandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją