Teiginiai


Vaizdo įraše asmuo, vardu Scott Ritter, kuris bendradarbiauja su įvairiais propagandos Kremliaus ruporais ir yra įtrauktas į Rusijos dezinformaciją skleidžiančių asmenų sąrašą, vaizdo siužete kuria naratyvą, kad Ukrainoje palaikomas nacizmas, žmonės skanduoja „Heil, Hitler“, ant rankų nešioja svastikų tatuiruotes, o Ukrainos „denacifikacija“ reiškia šių asmenų mirtį. S. Ritter pasisakymuose taip pat sukuriamas vaizdas apie „gerąją“ Rusiją, kuri elgiasi teisingai.

Verdiktas


Tariamas poreikis Ukrainos „denacifikacijai“ ir labai teisingai besielgiančią Rusija yra laikomas prokremliška propaganda. Be to, svarbu paminėti, kad S. Ritter savo teiginiams įrodyti nepateikia jokių duomenų – tiesiog pasakoja, kaip esą yra Ukrainoje. Todėl vaizdo įrašą galime laikyti Rusijos propaganda.

Melo detektoriaus komentaras


S. Ritter – buvęs pareigūnas, Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektorius, dabar – aktyvus Rusijos propagandos skleidėjas. Pavasarį netgi buvo užblokuota jo „Twitter“ paskyra dėl melo, kurį jis skleidė apie įvykius Bučoje. Jis dažnai pasirodo Rusijos propagandos kanale RT, taip pat organizacija „Ukrainian Center for Countering Disinformation“ yra įtraukusi S. Ritter į prorusiškų propagandistų sąrašą. Todėl jo mintis apie įvykius Ukrainoje reikėtų vertinti itin kritiškai.

Rusijos propagandistai ir Vladimiras Putinas nuolat kartoja, kad Ukrainoje – pilna nacių. Nors ši propaganda suaktyvėjo po vasarį pradėtos pilnos Rusijos invazijos į Ukrainą, tokių žinučių iš Kremliaus ruporų pasigirsdavo ir anksčiau. Dabar ne tik platinamos žinutės, bet ir netikri vaizdo įrašai, kuriais bandoma įrodyti „paplitusį“ nacizmą Ukrainoje, tačiau jie greitai paneigiami tarptautinių faktų tikrintojų kaip netikri (pavyzdžiui, ČIA).

Kaip dw.com teigia Andreas Umland, Stockholm Center for Eastern European Studies analitikas, nėra jokių įrodymų apie nacizmą Ukrainoje. Priešingai – jis yra net silpnas, lyginant su kitomis europietiškomis valstybėmis ar net pačia Rusija.

Neonacizmas Rusijoje yra kur kas stipresnis, nes jį akumuliuoja ir Kremlius. Remiantis La Trobe universiteto profesoriumi Robert Horvath, Kremlius yra susijęs su įvairiais neonacių judėjimais ir net stengiasi sukurti proputinišką neonacių judėjimą.

Taigi informaciją apie nacius Ukrainoje galima laikyti neatitinkančią realybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją