Laidos pradžioje buvo užsiminta apie žurnalisto M. Kalendros skaudžią netektį, neseniai mirusį jo tėtį. Žinomas vyras teigė, kad ir praėjusios šventės dėl šio įvykio buvo liūdnos, dėl jo išgyvena ne tik laidos svečias, bet ir jo mama.

„Žinoma, man labai nelengva, nes tėtis man buvo viskas, bet jis visada su manimi čia liks. Visas gyvenimas yra labai keistas, atsistojęs prieš veidrodį sakau: „Tėti, kaip aš atrodau?“, nes, žinoma, dabar visada vaikštau apsirengęs juodai, tuomet tariu: „Gerai atrodau“. Jis tarsi patvirtina: „Taip, Martai, tu gerai atrodai“.

Kiti sako, kad reikia liūdėti ar verkti, nes kažkas išėjo, bet aš manau, kad priešingai, labai myliu savo gyvenimą, manau, ir mano tėtis nori, jog būčiau laimingas, linksmas, todėl stengiuosi tokiu būti“, – atvirai pasakojo M. Kalendra.

Žurnalistas prisipažino pajutęs, kad daug metų nemylėjo savęs, net ir Australijoje sutikę žmonės tai pastebėdavo. Tačiau, kaip pastebėjo laidos svečias, jis sportavo, puikiai atrodė, todėl nesuprato, ką iš tiesų nori pasakyti apie nemeilę sau kalbėję žmonės.

„Man sakė: „Taip, tu nori gražiai atrodyti kitiems, bet tu savęs nemyli“. Atėjo tas laikas, gal dvi savaitės iki tėvo mirties, aš pažiūrėjau į veidrodį prieš išeidamas į klubą, pasakiau: „Martai, tu atrodai nerealiai“. Atrodė, kad širdis išsprogs, o po dviejų savaičių mirė tėtis. Tarsi pajuto, kad aš laimingas, kad jau laikas, gali paleisti mane, kad aš myliu save ir atlaikysiu, esu pakankamai stiprus. Dešimt metų atgal aš nebūčiau to atlaikęs, buvau paliegęs, manimi reikėjo rūpintis, toks mažvaikis buvau“, – kalbėjo žurnalistas.

Laidos vedėjo Rolando Mackevičiaus paklaustas, ar jautėsi silpnas, M. Kalendra teigė manantis, kad visada buvo stipri asmenybė, bet pažeidžiamas visumoje. Toks jausmas lėmė norą išvykti ir kurį laiką pagyventi užsienyje.

„Džiaugiuosi, kad tuo metu išėjau iš darbo žiniose, nes reikėjo susitvarkyti su savo smegenimis. Lietuvoje buvau Martas Kalendra, o, kai išvažiavau, užsienyje buvau nulis, todėl Australijoje man padėjo žmonės. Įsidarbinus teko ir šiukšles panešioti, bet tai puiku, nes išgydžiau smegenis, kurios buvo nesveikos, jaučiau susireikšminimą.

Projektuose, kuriuose dalyvavau, nemokėjau priimti kritikos, todėl žmonėms, kurie liko su manimi, kurie dabar manęs klausosi žiniose, kurie pasako komplimentus, jiems dėkoju, kad ištvėrė šį laikotarpį kartu su manimi. Iš pat pradžių buvau susirgęs žvaigždžių liga, tikrai“, – atvirai prisipažino M. Kalendra.

Jis pasakojo, kad buvo laikas, kai norėjo būti scenoje, mėgautis žmonių dėmesiu, tačiau kritika, kurią pažerdavo projektų komisija tarsi sugriaudavo žinomo žurnalisto pasaulį.

„Galvojau: „Kaip tu man tai sakai, aš super dainuoju“, nors ten nieko super nebuvo. Viskas. Tai yra žvaigždžių liga. Aš negalėjau susitvarkyti su savimi, parėjus namo buvo nelengva. Jaučiausi tuščias, nežinojau, kas vyksta, nors turėjau sceną, turėjau viską, ko troškau.

Bet taip veikia Dievas. Jis duoda tau viską vienu metu, ko tu esą labai nori, tik tuomet tu nežinai, ką daryti su tuo. Nebuvau laimingas. Pamenu, sėdėdavau grimo kėdėje, nors turėjau džiaugtis, jokios laimės nejaučiau. Turėjau mesti darbą, išvažiuoti į Australiją – tolimiausią tašką. Aš bėgau nuo savęs, kad sutvarkyčiau smegenis. Ir man pavyko. Aš džiaugiuosi. Tai yra didžiulis darbas <...>. Tai, ką matau, koks aš buvau, man tai nėra normalu. Žmonės man sakydavo, kad pasikėlęs, atsiviepęs stovėdavau, tai žinoma, aš suprantu“, – pasakojo M. Kalendra.

Darbas žiniose

Laidoje buvo aptarta ir tema, susijusi su dabartiniu M. Kalendros darbu – žiniomis. Su pertraukomis šioje laidoje žurnalistas pasakojo dirbantis 13 metų. Po kelerių metų, praleistų Australijoje, grįžęs į Lietuvą jis teigė, kad vėl ėmėsi panašios veiklos žiniose, grįžo į užsienio naujienų redaktoriaus vietą.

„O buvau Lietuvos naujienų redaktorius. Dabartinis darbas man labiau priimtinas, nors kiti sako, kad nesirodau eteryje, nedarau stand-up‘ų, bet man to nereikia. Man nereikia rodyti save. Nes tai – keistas dalykas.

Grįžęs iš Australijos supratau, kad žinios yra mano mėgstamas dalykas, mano profesionalumo įrodymas. Man nereikia dainuoti, esu Martas Kalendra, toks, koks esu. Kam man reikia dar 57 specialybių šalia – dainuoti, vesti. Žinoma, kad žmogus gali tai padaryti, bet man nebūtina ieškoti dar vienos profesijos“, – įsitikinęs žinomas vyras.

Tiesa, laidos vedėjo paklaustas, ar nemano, kad žingeidumas, noras išmokti naujų dalykų yra gerai, M. Kalendra teigė niekada nesakantis niekada. Nors ir mėgaujasi dabartiniu savo darbu, ateityje neatmeta galimybės išbandyti savo jėgas ir kitose veiklose.

„Būna momentas, kada galiu virsti Oprah Winfrey arba Adele, gal tai ateis, bet tai turi būti darbas, o ne šiaip sugalvojimas“, – sakė M. Kalendra.

Paklaustas, kaip būdamas toks jaunas M. Kalendra gavo darbą žiniose, žurnalistas teigė niekada nesiuntęs savo gyvenimo aprašymo, prisiminė, kad studijuodamas žurnalistiką Vilniaus universitete paskambino direktoriui, kuris iš pradžių priėmė jį atlikti praktiką, o vėliau pasiūlė ir pareigas.

LNK žinios man visada buvo priimtinos, profesionalios, jas žiūrėdavau. Visi sakė: „Tu gal pasiskambink į kokį nors laikraštį“, sakiau: „Ne, aš noriu į žinias“. Pasiskambinau, kai atsiliepė paprašiau, kad pakviestų vadovą. Mane priėmė į praktiką. Pamenu, praėjo dvi savaitės, Tomas Langvinis išgirdęs mano įgarsinimą sušuko: „Kas čia per balsas, kieno čia balsas“. Ačiū jam, jis suprato, kad mano balsas nerealus, praėjo dvi savaitės ir mane pasamdė dirbti“, – pasakojo M. Kalendra.

Martas Kalendra ir Saulenė Chlevickaitė-Survilienė

Laidos metu žurnalistas sulaukė ir šypseną keliančių klausimų, buvo teirautasi, ar kalendra yra mėgstamiausias jo augalas.

„Turiu papasakoti gerą istoriją. Pamenu, sėdėjome su kolegomis Azijos patiekalų restorane, valgėme sriubą. Aš visą laiką ją užsisakinėjau, bet kai atnešdavo, viršuje buvo užmestos kažkokios žolės. Vieną kartą pasakiau padavėjai, kad negaliu pakęsti šito jų skonio, paklausiau: „Ar galite pasiteirauti šefo, kas čia yra“. Ji po kelių minučių atėjusi sako: „Čia kalendra“. Pasakiau, kad nekenčiu kalendros. Visi ten buvę kolegos pastebėjo, kad tai diena, kai Kalendra suvokė, jog nekenčia kalendros. Juokėsi sakydami: „Tu dabar supranti, kaip mes jaučiamės“. Tai štai, negaliu pakęsti jos“, – juokėsi laidos svečias.

Jis taip pat pastebėjo, kad į jį visi dažniausiai kreipiasi pavarde, tai, anot pašnekovo, kelia liūdesį, nes, anot jo, vardas Martas taip pat yra gražus.

„Netgi užsienyje, kai sužino, kad kalendra verčiant į anglų kalbą yra coriander – prieskonis, nebevadina Martu. Visada kreipiasi coriander žodžiu arba Lietuvoje – prieskoniu“, – sakė laidos svečias.

Mėgaujasi rutina

Žinomas vyras buvo paklaustas, ar jaučiasi save atradęs. M. Kalendra sakė esantis patenkintas savo veikla, vis dėlto mano, kad kada nors ateityje galėtų vesti ir renginius ar žinias.

„Žinioms esu per daug charizmatiškas, bet manau, kad dar galėčiau išbandyti save tokiame amplua. Žurnalistikoje galiu su pašnekovu bendrauti, užklausti klausimus, palaikyti interviu.

Vedžiau kažkada ir renginį, pasakysiu, gal ir gerai, tik žiūrint kokį. Suprantu, jei reikėtų greitai apsiverkti, matyt, tada save laužyčiau, o ant scenos reikia vaidinti. Daugybė draugų yra renginių vedėjai, svarstau, kad man toks darbas būtų tarsi ėjimas per save. Manau, kad galėčiau, bet ar aš to noriu – ne“, – teigė M. Kalendra.

Jis sakė manantis, kad šiuo metu Dievas jam suteikė progą kiek pailsėti nuo skubėjimo, grįžęs iš Australijos žurnalistas pastebėjo jaučiantis rutiną, bet tuo nesiskundžia. Ateityje tikisi, kad laukia vėl intensyvus laikas.

„Kaip ir sporte, negali būti, kad visą laiką varai, turi sustoti. Dabar aš mėgaujuosi rutina, turiu mylimą darbą, sportą, viskas super, bet nesakau niekada, kad man nereikės daugiau. Niekada nežinote, kas Martui šaus į galvą“, – šypsojosi laidos svečias.

Darbas moterų treneriu ir fiasko „Lietuvos balse“

Kol dar nebuvo išvykęs į Australiją M. Kalendra pasakojo dirbęs ir asmeniniu moterų treneriu. Laidoje paklaustas, kaip sugalvojo imtis tokios veiklos, žurnalistas teigė, kad tuo metu jį daug kas žinojo kaip žinių darbuotoją, ilgainiui girdėtas vardas padėjo pritraukti ir klientes.

„Aš manau, jei turėjau klienčių, jos manimi pasitikėjo, matė mane kaip profesionalą. Moterys rodydavo savo figūrą, klausdavo, ką aš veiksiu vakare, bet buvau profesionalus ir niekada tuo nesinaudojau. Atlikdavau savo pareigą ir išeidavau. Namuose jos jausdavosi patogiai, todėl seksualesnių aprangų, žinoma, kad mačiau. Dabar šio darbo nebedirbu, nes nėra laiko“, – pasakojo M. Kalendra.

Žurnalistas teigė, kad tokios jo asmeninės treniruotės moterų namuose kainuodavo brangiau nei sporto klubų trenerių paslaugos.

„Kainavo benzinas, eidavau į namus, nešdavausi savo svarmenis, sudarydavau mitybos programą, bet darbą mečiau, nes išvažiavau į Australiją. Norėjau pratęsti šią savo veiklą grįžęs, bet supratau, kad tą laiką skirsiu savo kūnui. Tai buvo tarsi užgaida. Dar ir dabar manęs žmonės paklausia patarimų, bet juos duodu nebe už pinigus“, – šypsojosi žinomas vyras.

Tiesa, buvo pastebėta, kad vienu metu M. Kalendra žurnalistiką iškeitė į pramogų pasaulį, dalyvavo muzikiniame projekte „Lietuvos balsas“. Vos dėlto, anot laidos svečio, toks sprendimas priimtas ne laiku ir ne vietoje.

„Aš turiu balsą, bet su juo reikia dirbti. Žmonės dešimt, penkiolika metų dirba tam, kad gerai padainuotų, o aš kelis mėnesius pasimokęs maniau, kad būsiu Adele. Šoviau tuo metu, kai nereikėjo, todėl daug žmonių dabar atsimena, „Youtube“ manau daug milijonų peržiūrų ir neigiamų atsiliepimų.

Manau, kad nereikėjo to daryti, o gal reikėjo, nes kitaip nebūtų Australijos, nebūtų išvažiavimo ir savo smegenų gydymo. Reikėjo to etapo. Tik gaila, kad tuos šovinius išnaudojau ne laiku. Reikėjo šaut pasimokius penkerius metus ir bandyti kažką ramesnio. „Lietuvos balsas“ – aukščiausia lyga, gal reikėjo eiti kaimo kapelų varžytuvėse kokį barškutį pabarškinti“, – juokėsi žurnalistas.

Martas Kalendra

Laidoje buvo prisiminta, kad M. Kalendra projekto metu gavęs kritikos iš Džordanos Butkutės, apsisukęs nulipo nuo scenos. Buvo klausiama, ar po tokio akibrokšto jis bandė palaikyti kontaktą su muzikinio projekto mokytojais.

„Mes su Džordana iki šiol palaikome ryšį. Jie visi supranta, kad tai yra šou pasaulis. Nejaugi geriau, jei būčiau pasakęs: „Ačiū, jums, kaip nuostabu, dėkoju“. Kas būtų buvę? Niekas nebūtų prisiminę“, – kalbėjo pašnekovas.

Prisiminus šį įvykį, pasidomėta, ar M. Kalendra užaugo aplinkoje, kurioje buvo liaupsinamas ir girdėjo tik teigiamus komentarus. Tačiau laidos svečias teigė, kad priešingai, niekas jo negyrė, žurnalistas atvirai prisipažino, kad ilgą laiką slėpėsi nuo savo bendraamžių, tarsi buvo užsidėjęs skydą.

„Pavyzdžiui, neidavau per koridorių, kol nenuskambėdavo skambutis. Laukdavau pavaduotojos ar direktorės kabinete, nes bijojau, kad mane vadins visokiais žodžiais, gėjumi. Taip vadino. Eidavo iš nugaros vaikinai, sakydavo, kad reikia mane užmušti. Mano rūbai buvo kitokie, šokau, dainavau.

Pamenu, nuvažiuodavau į kirpyklą su mama, sėdėdavom, man pasakydavo obuolys arba žydras. Aš nepakeldavau akių eidamas per prekybos centrą. Žiūrėdavau į žemę, nes atrodydavo, kad iš manęs juokiasi, tyčiojasi. Skuode buvome žinoma šeima, tėtis komisaru dirbo, todėl manęs niekas nemušė. Pastebiu, kad dabar netinkamai formuojamas požiūris į homoseksualumą, nes provincijose kenčia vaikai. Politikai tik norėdami susirinkti sau balsų pradeda spręsti problemas, bet ne taip, kaip reikia. Sukeliama banga, bet nesprendžiama problema, o paskui raudonai plaukus nusidažęs vaikas patiria smurtą“, – savo nuomonę dėstė vyras.

Dėl patyčių išvyko į Australiją

Sulaukęs patyčių mokykloje, vėliau ir po projekto „Lietuvos balsas“, M. Kalendra teigė priėmęs sprendimą kuriam laikui apsigyventi užsienyje, todėl išvyko į bene patį tolimiausią kraštą – Australiją.

„Negalėjau pakelti akių, kai man gatvėje sakydavo „Tu lo**as“, ant manęs varė su mintimi: „Ką tu čia dainininkas su***tas“, supratau, kad mane atpažįsta iš „Lietuvos balso“. Mačiau milijonus dislike‘ų „Youtube“, kas buvo normalu, bet man tai nebuvo normalu, todėl norėjau pabėgti iš šios aplinkos ir nuo savęs.

Nuvažiavus ten iš pradžių buvo liūdna, galvojau, kaip sugrioviau savo gyvenimą. Sidnėjuje, kuriame gyvena 5 milijonai žmonių galvojau, kur eiti ir, ką daryti. Supratau, kad privalau susirasti darbą. Ačiū Dievui, nuėjau į restoraną, pradėjau dirbti. Nebuvo lengva, nešiojau šiukšles, bet nepagalvojau, jog reikia grįžti į Lietuvą. Džiaugiausi, kad mane vertino, po trijų mėnesių pakilau iki menedžerio pareigų. Didžiavausi, kad tai padariau, bet žiūrėdavau į jachtas, stovėjusias šalia mano darbo vietos ir galvojau, ar čia viskas. Tada prasidėjo pandemija, po mėnesio tėtis susirgo vėžiu, supratau, kad negaliu likti Australijoje“, – pasakojo žurnalistas.

Martas Kalendra

Tiesa, į Australiją M. Kalendra dar kartą grįžo praėjusių metų rugsėjo mėnesį, tačiau teigė galutinai supratęs, kad čia likti ilgesniam laikui nenori.

„Pavyko užsidirbti, dabar jaučiuosi saugesnis, kad turiu santaupų, nes anksčiau viską laiką gyvendavau šia diena. Viską išleisdavau“, – teigė pašnekovas.

Tėčio mirtis ir mintys apie savo šeimą

Vis dėlto grįžus į gimtinę žinomo žurnalisto laukė sunkumai – mirė tėtis. Paklaustas, kokia šiuo metu yra M. Kalendros emocinė savijauta, jis teigė jaučiantis tarsi netekęs savo vienos pusės.

„Pusė mano širdies išjungta, nes, žinoma, kai numirė tėtis, išsijungė pusė mano kūno. Kai lieku vienas, apima liūdesys, nes suprantu, kad tėčio niekada nebebus. Žinoma, yra mano mylimiausia mama, bet tėtis visą laiką man buvo tas, kuris niekada nesiskundė, mano herojus, kuris palaikė ir buvo šalia. Tiesiog jo neliko. Sakau, kad nesvarbu, kas bebūtų, šeima yra žmogaus pamatas. Pusės to mano pamato neliko“, – kalbėjo M. Kalendra.

Tačiau laidos vedėjas pastebėjo, kad vyras turėtų dabar pats statyti savo pamatą, pasiteirauta, ar svajoja apie šeimą.

„Aš savęs nesugebu susitvarkyti, todėl negaliu turėti nei savo šeimos, nei antros pusės. Arba dar jei vaiką turėčiau, nors mažas Martukas būtų smagu, bet dabar negaliu sau to leisti“, – šypsojosi laidos svečias.

Tiesa, laidos žiūrovai domėjosi ir M. Kalendros lytine orientacija: „Čia toks klausimas... Negaliu pasakyti, jog esu gėjus ar ne. Vaikystėje mane daug kartų vadindavo gėjumi, tarsi įteigė, jog turėčiau būti gėjus. Esu tarsi belytė asmenybė. Bandau gyvenime viską. Nemanau, kad nuo to, jei gulėsiu su vyru ar moterimi, pasikeis mano balsas. Aš nieko neslepiu. Normaliose visuomenėse tokių klausimų niekas neklausia, nes tau pridėtinės vertės nuo to nebus ir niekas nepasikeis.“

O grįžęs iš Australijos M. Kalendra teigė sau pasakęs, kad yra atviras galimybėms. Anot jo, buvo etapų, kai labai ieškojo antrosios pusės, vėliau penkerius metus užtrenkė savo širdies duris.

„Dabar aš tikiu savo Dievu ir manau, kad jis man paruošęs tinkamą žmogų“, – sakė M. Kalendra.

Visą pokalbį su Martu Kalendra galite matyti laidoje „Nepatogūs klausimai“. Laidos įrašas – straipsnio viršuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)