Lietuviško kapitalo Ukrainos prekybos tinklas „Novus“ iš prekybos išėmė „Bonduelle“ produkciją po to, kai prieš Naujuosius Metus socialiniuose tinkluose pasirodė informacija, kad šios Prancūzijos bendrovės gaminiai buvo siunčiami į frontą Rusijos kariams su „geriausios kloties ir greitos pergalės palinkėjimais“.

Vėliau „Novus“ pavyzdžiu pasekė ir kiti Ukrainos prekybos tinklai – „Ašan“, „Silpo“ bei „Varus“.

Kilus pasipiktinimui socialiniuose tinkluose, „Bonduelle“ išplatino „Twitter“ pranešimą, kuriame pažymėjo, kad jokios trečiosios šalies neįgaliojo siųsti gaminių fronte esantiems rusų kariams. Bendrovė pažymėjo, kad paskelbtos nuotraukos suklastotos.

Tačiau Gintautas Pavalkis, į „Novus“ prekybos tinklą investavusios Vilniaus bendrovės „Consul Trade House“ vadovas, Delfi teigia, kad bent jau Ukrainos viešojoje erdvėje joks „Bonduelle“ paneigimas nepasirodė.

Todėl, jo teigimu, kol „Bonduelle“ aiškiai nepaneigs, jog siuntė prekes Rusijos kariams, į lentynas jos produkcija negrįš.

Gintautas Pavalkis

„Į tą viešai pasirodžiusią informaciją, kad „Bonduelle“ remia agresoriaus armiją, Ukrainos visuomenė sureagavo labai smarkiai. Todėl tiek mes, tiek mūsų kolegos bei konkurentai, tą produkciją masiškai išėmėme iš lentynų“, – sako G. Pavalkis.

Pasak jo, jei visgi paaiškėtų, kad prieš „Bonduelle“ prekės ženklą buvo įvykdyta informacinė ataka, tuomet prancūzų gaminiai grįžtų į asortimentą, kadangi dabartinė situacija nėra naudinga nei gamintojui, nei prekybininkams.

„Bet realybėje aiškaus ir viešo paneigimo, kuris būtų ištransliuotas Ukrainos informacinėje erdvėje, mes nematėme“, – patikina G. Pavalkis.

Lietuviai atsisakyti „Bonduelle“ neketina

Visgi Rusijai įsiveržus į Ukrainą, „Bonduelle“, priešingai nei daugybė kitų garsių Vakarų prekės ženklų, iš agresorės rinkos nepasitraukė – Rusijoje prancūzų kompanija valdo tris gamyklas.

Nepaisant to, Lietuvos prekybos tinklai nežada suskubti atsisakyti „Bonduelle“ produkcijos.

Pavyzdžiui, „Rimi“ atstovė Gabrielė Šerėnienė Delfi teigia, kad visi „Rimi“ lentynose matomi „Bonduelle“ gaminiai yra pagaminti Europos Sąjungoje ir leidžia suprasti, kad šio prekės ženklo žirneliai ir kitos marinuotos bei šaldytos daržovės iš asortimento išnyks tik tuo atveju, jei prancūzų kompanija patektų po sankcijomis.

„Prekiaujame tik Europos Sąjungos šalyse pagamintais produktais. Iš prekinio ženklo „Bonduelle“ produktų tiekėjo esame gavę patvirtinimą, kad „Rimi“ tinklui tiekiamos prekės yra pagamintos tik Europos Sąjungos šalyse, konkrečiai – Prancūzijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Italijoje ir Ispanijoje esančiose gamyklose. Nuolat stebime Europos Sąjungos sankcijas ir jas nedelsiant taikome“, – nurodo G. Šerėnienė.

„Maximos“ Pirkimų departamento direktorius Tomas Tilmantas taip pat sako, kad bendrovė „be išlygų laikosi visų Lietuvos valdžios institucijų sprendimų ir rekomendacijų, reguliariai tikrina sąrašą juridinių asmenų, įtrauktų į ES sankcijų paketą, ir nebendradarbiauja su sankcijų sąraše esančiais tiekėjais“.

„Savo poziciją esame išsakę ir verslo partneriams, nuolat su jais palaikome ryšį ir aptariame abiejų pusių sprendimus. Tačiau dar svarbiau yra tai, kad visuomenė aktyviai domisi ir stebi žinomų prekės ženklų savininkų sprendimus ir aktyviai naudojasi savo teise – rinktis, kokias prekes nori įsigyti. Iš savo pusės mes, kaip prekybininkai, alternatyvių pasirinkimų pirkėjams visada pasiūlysime“, – tvirtina T. Tilmantas.

Pasak jo, nuo karo pradžios „Maxima“ solidarizavosi su Ukraina ir ėmėsi visų įmanomų veiksmų, kuriais reiškiamas palaikymą Ukrainos žmonėms, laisvei ir taikai.

„Savo iniciatyva nuo 2022 m. vasario 24-ąją priėmėme sprendimą iš prekybos visose „Maxima“ parduotuvėse išimti rusiškos ir baltarusiškos kilmės prekes. Atsisakėme prekiauti ir tarptautinių įmonių, tokių kaip, „Unilever“, „Nestle“ ir kt., produkcija, kuri yra gaminama Rusijoje ar Baltarusijoje esančiose gamyklose“, – sako „Maximos“ atstovas.

Tuo metu „Iki“ atstovė Simona Rizgelė tikina, kad prekybos centras dėl susidariusios situacijos susisiekė su „Bonduelle“ atstovais ir gavo oficialų atsakymą, kuriame jie paneigė informaciją apie produkcijos siuntimą Rusijos kariams.

„Kalbamės su tiekėju ir tikimės jų sąmoningumo. Jeigu bus pokyčių mūsų asortimente, informuosime. Norime pabrėžti, kad „Iki“ itin aktyviai remia Ukrainą. Nuo pačių pirmų Rusijos karo Ukrainoje dienų išėmėme iš lentynų visas rusiškas bei baltarusiškas prekes. Taip pat beveik kiekvieną mėnesį aukojame maisto produktais tiek Ukrainos gyventojams, tiek ukrainiečių pabėgėliams. Nemažai ukrainiečių buvo priimti dirbti ir mūsų tinkle“, – teigia „Iki“ atstovė.

„Norfos“ prekybos tinklas „Bonduelle“ produkcija neprekiauja, „Lidl“ lentynose ji pasirodo tik retkarčiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)