Šiandien apie restoraną, kuris vadinasi „Malkinė“, kuris yra picerija ir kuris (aš iškart pasakysiu) gal ir nėra galingiausia picerija Lietuvoje, tačiau turi potencialą būti tarp geriausiųjų, tačiau jau dabar dirba šventą darbą, ir štai kodėl.

Pirmiausia, tai meniu yra paprastas ir prasmingas. Margerita (čia rašo „Margarita“, bet tiek to, Nida vis dar yra Lietuva) vegetarinė, virto kumpio, saliamio ir vytinto kumpio, iš esmės, viskas, ką aš matau, yra standartas, ir standartas yra gerai, kol nepasiektas aukščiausias lygis, kai jau galima eksperimentuoti su krevetėm, lašiša, medum ir riešutais – bet tas netruks ateiti. Kantrybės.

Man labai svarbu, kad nebūtų meniu „Kunigaikščių“, „Bajorų“, „Studentų“, „Skanioji“, „Sočioji“, „Mafijos“ ir kitų nesąmonių, kurias sugalvoja žmonės, kurie neturi nieko bendra su maistu ir supratimu apie jį. Pavyzdžiui, kai meniu yra „Skanioji“ pica, ką jūs galvojate, taip ją vadindami? Kad yra ir „Sprangioji“? Ar kad visos kitos picos yra neskanios?

Supraskite, praėjo dešimtmečiai nuo „Marceliukės klėties“ ir visokių bukaprotiškų pavadinimų „Atlakė balundis“,„Deputato liežuvis“, „Šok per tvorą, šik prie tvarto“. Visi tie piršlio juokai, Orlausko humoras ir nusmuktkelnių „Humoro klubo“ pacukų šmaikštybės restoranų meniu turi būti palaidotos ir užmirštos. Restoranuose reikia gaminti skanų, profesionalų, specialistų sugalvotą maistą, o ne kurti infantilius, apgailėtinus juokus apie nieką. Dažniausiai, jei picerijoje yra pica „Don Korleone“, tai reiškia, kad skanaus valgyti ten nieko nebus.

Antra, yra tikra picos krosnis. Karšta (400 laipsnių ir karštesnė) itališka picos krosnis dar nėra garantija, kad viskas bus gerai, bet tai yra geras kelias į priekį. Picos krosnis turi būti labai, labai karšta, kad pica iškeptų staigiai, per minutę-pusantros. Tai ne orkaitė ir, kepimas yra ne pusantros valandos reikalas.

Trečia: ančiuvių pica yra tai, ką aš mėgstu gyvenime. Tos sūrios žuvytės man yra gyvenimo prasmė ir šviesa. Taip, jos labai sūrios. Taip, jos yra ne kiekvienm. Bet jos yra picos dvasios palydovės. Ispanų importas, kuris itališkoje virtuvėje užėmė aiškią vietą ir niekur nesitraukia. Pažiūrėkite, jų nepagailėta. Pažiūrėkite, kaip burbuliuoja sūris. Taip, kažkas padaryta taisyklingai.

Ketvirta: trijų sūrių pica yra pagavusi tinkamą nuotaiką. Taip, trijų (o taip pat keturių ar penkių) sūrių pica yra tai, ką labai dažnai užsisakinėjame Italijoje. Skirtingi sūriai susilydo į „skonio sieną“, kaip garso sieną, kurioje daugybė instrumentų gimdo tirštą, galingą skambesį. Gal man norėtųsi galingesnio ir sūresnio mėlyno pelėsinio sūrio. Brangios, minkštos, labai sūrios gorgncolos.

Penkta, ir svarbiausia: picerija yra toje vietoje, negyjančioje Nidos žaizdoje prie uosto, kuri turėjo būti jau prieš dvidešimt metų išgydyta. Ten tie garažai ir sandėliai, baltos plytos ir surūdijęs metalas. Kad visokie paveldo šmikiai ir kiti žmonės, kurių nepažįstu, bet kuriems neturiu gerų žodžių, vis dar neleidžia nieko padaryti su ta baisia sovietmečio votimi, yra man širdies skausmas (ten senų seniausiai turėjo būti viešbutis). Tai, kad ten dabar gyvena ir veikia tikra picerija, yra sveiko proto pergalė. Tai yra progreso pergalė prieš atsilikimą. Tegu ji ir nedidelė savo plotu, tegu ten nedaug staliukų, bet šlovė tai picerijai.

Kodėl ši picerija Nidoje su puikiu pavadinimu „Malkinė“ (man malkinė yra gimtųjų namų Kaune dalis, buvo malkinė, kurios aš vos nepadegiau, būdamas vaikas, nes žaidžiau degtukais) negavo aukščiausio įvertinimo, klausite jūs? Dar yra kur dirbti su picos padu. Padas, impasto, yra vis dar kiek lietuviškas. Jei šeimininkai galės, tegu nusiperka Italijos „Gambero Rosso“ picerijų gidą ir aplanko kelias garsiausias picerijas (su trijų gabaliukų įvertinimu): ten padas yra raktas į sėkmę. Padas turi būti ilgai brandintas, ilgai kildintas. Ir jūs galite gauti pačių geriausių miltų, tik reikia pasistengti. „Macinata a pietra“, maltų akmeninėmis girnomis, ir būtent tokių, apie kuriuos svajoja picininkai.

Bet žinau ir tikiu, kad išmoksite.

Čekyje 28,50 EUR (valgėme dviese). Įvertinimas – keturios žąsys iš penkių.

Tai, kad šią piceriją parinkau, kaip pirmąją 2023 metų apžvalgą, daug jums pasakys apie tai, kiek šilomus jau jaučiu širdyje. Tegu jus laimina Dievas. Užkalnis jus jau palaimino.

Malkinė, Naglių g. 18, Nida. +370 609 77069. Facebook puslapis: čia.

Darbo laikas: iki Trijų Karalių kiekvieną dieną, o paskui kaip Dievas duos, teiraukitės telefonu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją