Teiginiai


Žinutė socialiniuose tinkluose: nepirkite „Milka“ šokolado, nes jame yra grafeno.

Verdiktas


Socialiniuose tinkluose išplatinta informacija yra klaidinga. Nė vieno vaizdo įraše matomų produktų sudėtyje nėra grafeno, jų sudedamosios dalys skelbiamos viešai internete. Be to, demonstruojamu neva eksperimentu siekiama įrodyti, kad šokoladą traukia magnetas, tačiau nė vieno jų sudėtyje nėra magnetinių medžiagų. Grafenas taip pat nėra magnetinė medžiaga, todėl tokiu „eksperimentu“ nepavyktų įrodyti jo egzistavimo.

Melo detektoriaus komentaras


„Milka“ šokolado mėgėjams nereikėtų nerimauti dėl neva jame esančios paslaptingos sudedamosios dalies, nes iš tiesų grafeno jame nėra, o nufilmuotas eksperimentas nieko neįrodo.
Visų pirma, vaizdo įraše aiškiai matyti, su kokiais konditerijos gaminiais atliekamas eksperimentas, todėl nesudėtinga surasti jų sudedamųjų dalių sąrašą. Pirmiausia „eksperimento“ vykdytojas bando magnetu veikti pieninį šokoladą „Milka“ be priedų. Tokios pat rūšies šokoladu prekiaujama visoje Lietuvoje, o „Barbora“ ar „Rimi“ internetinėse svetainėse pateikiamas jo sudedamųjų dalių sąrašas. Abiejuose šaltiniuose nurodoma tokia pati šokolado sudėtis, tai – cukrus, kakavos sviestas, trinta kakava, nugriebto pieno milteliai, išrūgų milteliai (iš pieno), pieno riebalai, emulsiklis (sojų lecitinai), lazdynų riešutų masė ir kvapioji medžiaga. Taip pat nurodoma, kad produkte kakavos sausųjų medžiagų – ne mažiau kaip 33 proc., jame gali būti kitų riešutų ar kviečių pėdsakų. Taigi, sudėtyje nenurodoma, kad šokolade būtų grafeno.

Antras gaminys, nufilmuotas vaizdo įraše, yra šokoladinis batonėlis „Ricolate“. Šiais batonėliais Lietuvoje nėra prekiaujama, tačiau ingredientų sąrašas ispanų kalba yra prieinamas viešai. Batonėlį sudaro šie ingredientai – cukrus, smulkintas kokosas, gliukozės sirupas, frakcionuotas ir nesterilizuotas augalinis aliejus (palmių ir palmių branduolių), sorbitolis, nenugriebto pieno milteliai, natūralūs kakavos milteliai, išrūgos, identiškos natūralios ir dirbtinės kvapiosios medžiagos, emulsikliai, druska, invertazė, antioksidantai (BHA ir BHT), dažikliai „Allura Red AC“, „Crepuscular yellow“ ir „Brilliant blue“. Taigi, ir šiame batonėlyje nėra grafeno.

Be to, tokiu eksperimentu, kuriam atlikti pasitelkiamas magnetas, įrodyti, kad kokiame nors produkte yra grafeno būtų neįmanoma. „Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad grafenas yra žmogaus sukurta medžiaga, kuri pati savaime nėra magnetinė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją