„Kviesčiau visas valdžios institucijas: tiek Prezidentūrą, tiek ir Vyriausybę, atskirus jos narius, ir krašto apsaugos ministras yra, ir užsienio reikalų ministras yra susijęs su šiuo klausimu, ir Seimas galų gale, Seimo vadovybė, Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas ir kariuomenės vadas – visos šios institucijos, man atrodo, šiame klausime ką labiausiai turėtų padaryti, tai suvienodinti komunikaciją“, – „Žinių radijui“ teigė P. Saudargas.

Politikas akcentuoja, kad šiuo metu skirtingų institucijų atstovų ir politikų retorika Vokietijos brigados klausimu yra įvairi.

„Vėlgi retorika įvairi ir Vokietijos ambasadoriaus įsijungia, ir paskui vertinimas jo žodžių ir t.t. Tai viskas yra komunikacija kol kas. Nes nėra kažkokių sprendimų institucijų priimta ar nepriimta. Yra tik įvairių žmonių pasirodžiusių nuomonė, vertinimas vienas kito: ką kas pasakė, ką turėjo pasakyti ar neturėjo pasakyti“, – sakė P. Suadargas.

„Todėl aš ir sakau, kad bent jau jei ne su Vokietijos partneriais, bet Lietuvoje, viduje mums reikėtų pradėti nuo to, kad jau nebeišeidinėti su skirtingomis žinutėmis: suvienodinti komunikaciją, susitarti, ką komunikuojame, kas komunikuoja, kada komunikuoja ir gal visiems būtų tada paprasčiau“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad pirmadienį Seime per metinę Lietuvos-Vokietijos forumo konferenciją kilo diskusijos dėl brigados Lietuvoje dislokavimo. Vokietijos ambasadorius Lietuvoje pažymėjo, jog kalbos, esą Vokietija atsitraukia nuo savo įsipareigojimų dėl brigados, yra įžeidžiančios, o viešai reiškiamas nepasitenkinimas neatsiųs nė vieno papildomo kario į Lietuvą.

Reaguodamas į kilusias diskusijas, Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis paragino prezidentą Gitaną Nausėdą pakartoti Berlyno ir Vilniaus susitarimą ir taip išsiaiškinti, ar šalys iš tikrųjų skirtingai skaito bendrą komunikatą ir nesutaria dėl kai kurių esminių jo detalių.

„Galbūt tie žmonės turi grįžti atgal prie susitarimo ir pakartoti: Lietuva tikrai pasirašinėjo susitarimą, kuris yra apie brigadą Lietuvoje. Susitarime yra sakinys, kad brigada yra Lietuvoje. Visi Lietuvoje taip supranta. Norime užtvirtinti tą faktą ir tą turi padaryti tie žmonės, kurie susitarimą pasirašė“, – žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

Prezidentūra netruko sureaguoti į užsienio reikalų ministro pareiškimą. Daukanto aikštės manymu, siūlymas paaiškinti Lietuvos prezidento ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo pasirašytą susitarimą yra neatsakingas.

„Šiandien, praėjus pusei metų po dokumento pasirašymo nuskambėjęs užsienio reikalų ministro siūlymas peržiūrėti Lietuvos Respublikos Prezidento ir Vokietijos Federacinės Respublikos Kanclerio bendrą komunikatą dėl brigados Lietuvoje dislokavimo yra mažų mažiausiai neatsakingas“, – Eltai perduotame komentare teigė Prezidentūra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)