„Pasaulinės tendencijos rodo, kad veiksmingiausi iš tvarių sprendimų yra tie, kuriuos lengva įgyvendinti be didelių išlaidų ir drastiškai nekeičiant gyvenimo būdo – ir tai nė kiek nestebina. Tikiu, kad dideli pokyčiai prasideda nuo mažų žingsnelių: kiekvienas gali tausoti vandenį, elektros energiją ir sumažinti išmetamų atliekų kiekį – tereikia pradėti rūšiuoti, atsisakyti vienkartinio plastiko gaminių ir dažniau rinktis tuos, kurie pagaminti iš perdirbtų ar perdirbamų medžiagų”, – dalijasi Eimantė Nemanė.

10 paprastų idėjų, kaip gyventi tvariau už mažiau:


  • Vandenį taupantis antgalis. Be vandenį taupančių maišytuvų ir kitų sprendimų, IKEA prekybos vietose galima įsigyti ir naująjį purškimo antgalį ÅBÄCKEN, kainuojantį vos 4,99 euro. Versdamas vandens srovę smulkiais lašeliais, jis padės sutaupyti net iki 95 proc. namuose išleidžiamo vandens.


  • Šviesos diodų lemputės. LED lemputės naudoja 85 proc. mažiau elektros už kaitinamąsias, o šviečia kur kas ilgiau – apie 25 000 valandų. Be to, naujos kartos lempučių SOLHETTA galima įsigyti už itin patrauklią kainą – 2 vnt. pakuotė tekainuoja 2,49 euro.


  • Įkraunamosios baterijos. Žibintuvėliai, laikrodžiai, vaikų žaislai, nuotolinio valdymo pulteliai, kompiuterių klaviatūros ir pelytės – daugybė namuose esančių prietaisų veikia baterijomis. Įprastas baterijas pakeitę įkraunamosiomis, galite pastebimai sumažinti ne tik neigiamą poveikį aplinkai, bet ir savo išlaidas. 4 vnt. įkraunamųjų baterijų LADDA įsigysite vos už 4,99 euro, o už joms skirtą įkroviklį mokėsite ne daugiau kaip 10 eurų. Pavyzdžiui, įkroviklis STENKOL tekainuoja 5,99 euro.


  • Čiužinio ir pagalvių apsauga. Specialūs užvalkalai padės apsaugoti pagalves ir čiužinį nuo dėmių bei prailginti jų naudojimo laiką. Pagalvės apsaugą LUDDROS galima įsigyti už 3,99 euro, o čiužinio apsaugą (pavyzdžiui, TAGELSÄV) – nuo 4,99 euro.


  • Atliekų rūšiavimo dėžės. Rūšiuoti atliekas galima ne tik įprastoje vietoje – virtuvėje, po plautuve. Tam taip pat puikiai tinka balkonas ar kitos virtuvės spintelės. O su atliekų maišais DIMPA rūšiavimo stotelę galite įsirengti bet kur namuose – ir vos už 6,99 euro.


  • Daugkartiniai indai ir kiti kasdieniai „palydovai“. Plastikiniai gėrimų buteliai ir kitos vienkartinio plastiko pakuotės ne tik teršia aplinką, bet ir plonina piniginę. Tad vietoj jų geriau rinktis tvaresnius sprendimus: daugkartinę gertuvę (pavyzdžiui, IKEA 365+ už 2,49 euro), kelioninį puodelį-termosą (pavyzdžiui, iš nerūdijančiojo plieno pagamintą ENVÄLDIG už 6,99 euro) ar medžiaginį pirkinių krepšį (pavyzdžiui, SKYNKE už 0,99 euro).


  • Maisto dėžutės. Tinkamai laikant maisto produktus, galima išvengti švaistymo ir sutaupyti pinigų. Puikus sprendimas – atskiros sandariai uždaromos maisto dėžutės (3 vnt. rinkinį PRUTA galite įsigyti vos už 1,29 euro), kuriose produktai ilgiau išlieka švieži, o jų kvapai nesusimaišo. Jei gaminate didesniais kiekiais, likučius tose pačiose dėžutėse galite neštis į darbą ar laikyti šaldiklyje ir suvartoti vėliau.


  • Puodas su dangčiu. Verdant maistą uždengtame puode, suvartojama net iki 30 proc. mažiau energijos. O puodą ANNONS su dangčiu galima įsigyti už daugeliui prieinamą kainą – vos 5,99 euro. Taip pat svarbu, kad puodo ar keptuvės skersmuo nebūtų mažesnis už gaminimui naudojamos kaitvietės. Jei puodas per mažas, dalis kaitros bus tiesiog iššvaistyta – taip galima prarasti apie 20 proc. energijos.


  • Žalesnė mityba. Jei nusprendėte maitintis sveikiau ir į kasdienį valgiaraštį įtraukti daugiau daržovių, galbūt norėsite išbandyti ir augalinius kukulius HUVUDROLL (pakuotės kaina – 5,99 euro). Jų skonis visai kaip klasikinių mėsos kukulių, o neigiamas poveikis aplinkai – net 25 kartus mažesnis.


  • Daugkartiniai kosmetiniai diskeliai. Taip, IKEA prekybos vietose galima rasti net ir jų. Tai viena iš asortimento naujienų – krepšelis su 10 diskelių tekainuoja 4,99 euro. Vienkartinius vatos diskelius pakeitę šiais, sutaupysite pinigų ir visada turėsite švarių – panaudoję juos galėsite sudėti į krepšelį ir išskalbti.