85-erių metų amžiaus Ukmergės gyventojai nepažįstamas vyras paskambino į laidinį telefoną gruodžio 21 d. apie 14 val. Skambinusysis prisistatė anūku.

Jis papasakojo, kad ėjo per gatvę neleistinoje vietoje ir dėl to įvyko eismo įvykis, kurio metu nukentėjo vairuotoja, buvo apgadintas jos automobilis.

Anūkas paprašė paskolinti pinigų – 3 000 eurų apgadinto automobilio remontui. Kai močiutė sutiko, telefoną „anūkas“ perdavė „policininkui“. Pareigūnu apsimetęs sukčius aiškino, kad buvo stipriai sužalota vairuotojos galva, todėl reikia dar 5 000 eurų moters gydymui.

Ukmergiškė pažadėjo duoti visą sumą ir pakluso apsimetėlio reikalavimui telefonu surašyti pinigų skolijimo raštą. Baigusi pokalbį ji sudėjo pinigus į voką.

Netrukus, apie 15 val., į jos buto duris paskambino nepažįstamas 20-25 metų amžiaus jaunuolis, kuris vilkėjo juodą striukę ir buvo užsidėjęs gobtuvą. Nepažįstamasis prisistatė esantis nukentėjusios vairuotojos sūnus. Močiutė jam atidavė 8 000 eurų.

Po pusvalandžio anūko sveikata susirūpinusi senolė nusprendė pati jam paskambinti. Tuomet sužinojo, kad anūkas nepakliuvo į jokį eismo įvykį. Moteris suprato esanti apgauta sukčių.

Lygiai toks pats nusikaltimas buvo įvykdytas ir gruodžio 19d. Šiuokat 88-erių metų ukmergiškė sukčiams atidavė 2 000 eurų. Apie tai, kad anūkas nepakliuvo į avariją, o ji buvo apgauta, moteris suprato tik paskambinusi sūnui. Dėl šių sukčiavimų pradėti ikiteisminiai tyrimai.

PATARIMAI, kaip elgtis sulaukus įtartino netikėto skambučio:

– Nutraukite pokalbį!

– Sulaukę pakartotinio skambučio, nekelkite ragelio. Jeigu pakėlėte ragelį ir supratote, kad skambina tie patys žmonės, vėl padėkite ragelį.

– Kilus įtarimui, kad susidūrėte su sukčiumi, neskubėkite vykdyti jo prašymų – nedelsdami praneškite policijai telefonu 112. Kodėl? Pranešę policijai padėsite efektyviau ir greičiau išaiškinti sukčius – visi gauti pranešimai yra registruojami, analizuojami, gretinami ir susiejami pagal bendrus požymius.

Įsidėmėkite!

– Kuo ilgiau kalbate su sukčiumi, tuo didesnį nerimą jaučiate ir tampa vis sunkiau atpažinti apgavystę.

– Nepriimkite žaibiškų sprendimų, nemokėkite grynųjų ir neperveskite į nurodytas banko sąskaitas pinigų nežinia kam.

– Teisėsaugos pareigūnai, bankų ir kitų įstaigų darbuotojai neturi teisės ir niekuomet telefonu neprašo pateikti (padiktuoti) asmens duomenų, banko kortelių, generatorių, elektroninės bankininkystės prisijungimo kodų, slaptažodžių ir kita.

– Jokiu būdu neperduokite pinigų per tarpininkus.

– Teisėsaugos pareigūnai, bankų ir kitų įstaigų darbuotojai netarpininkauja tarp nukentėjusiojo ir pažeidėjo sprendžiant piniginius klausimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją