„Šių metų kalėdiniams papuošimams daugiausia įtakos turės senosios tradicijos ir ryšys su gamta. Į madą vėl grįžta klasikinės žiemos švenčių spalvos: raudona, žalia, auksinė, o kartu su jomis – visi žemiški tonai. Senus, tradicinio stiliaus papuošimus iš vaikystės galite derinti su šiuolaikiniais, kaip akcentą pridėdami eglių šakelių ar kankorėžių – atrodys savitai ir daug nekainuos. Sutaupyti galima ir naudojant šviesos diodų girliandas ar kitas šviečiančias dekoracijas su LED lemputėmis vietoj įprastų kaitinamųjų", – pataria IKEA interjero dizainerė Eimantė Nemanė.

Kaip atrinkti ir sutvarkyti kalėdines dekoracijas?

1. Peržiūrėkite, ką turite. Iki švenčių peržiūrėkite turimas dekoracijas ir nuspręskite, kurias iš jų pasiliksite, o ką galite atiduoti ar paaukoti. Radę apgadintų papuošimų, įvertinkite, kuriuos iš jų dar įmanoma pataisyti ar kitaip pernaudoti, o su kuriais teks atsisveikinti.

2. Pasirūpinkite saugumu. Būkite atsargūs su degančiomis žvakėmis ir patikrinkite lempučių girliandas: ar laidai nepažeisti, ar nereikia pakeisti lempučių, o gal jau metas pakeisti senas girliandas taupesnėmis?

3. Būkite išradingi. Rankų darbo papuošimai – tvarus sprendimas, be to, juos labai smagu gaminti. Tam galite pasitelkti įvairias žaliavas iš gamtos ar bet ką, ką rasite namuose.

4. Surenkite kūrybines dirbtuves. Papuošimų gamybą galite paversti puikiu laiko praleidimo būdu. Suburkite artimuosius ir kartu imkitės kūrybos: perdažykite senus žaisliukus, išbandykite dekupažo techniką, dekoruokite papuošimus šventiniais linkėjimais, statykite meduolinį namelį, iš senų žvakių vaško pasigaminkite naujų ir pan.

5. Padovanokite. Šventinis laikotarpis – idealus laikas dekoracijų revizijai. Jei turite tokių, kurios nebedžiugina ir tik be reikalo užima vietą, paaukokite arba perleiskite kam nors, kas jomis džiaugsis labiau.

6. Pernaudokite. Atkreipkite dėmesį, kurie iš namuose naujai atsiradusių daiktų pravers ir po Kalėdų. Pavyzdžiui, pasilikę išpakuotų dovanų popierių ar maišelius, juos galėsite pernaudoti kitąmet.

7. Pasilikite dėžutes. Įvairios dovanų dėžutės puikiai tiks trapiems eglutės žaisliukams ar kitoms šventinėms dekoracijoms laikyti. Kad būtų saugiau, į vidų pridėkite kartoninių skirtukų, popierinių rankšluosčių, servetėlių ar audinio atraižų.

8. Palaikykite tvarką. Jei norite, kad girliandos ir laidai nesusiraizgytų, kiekvieną iš jų tvarkingai apsukite ant kartono gabalėlio ar nuo popierinių rankšluosčių likusios tūtelės, arba pakabinkite ant atskirų pakabų. Kalėdinę tekstilę (užtiesalus, staltieses ir pagalvėles) laikykite vakuuminiuose maišuose, smulkius papuošimus – užspaudžiamuose maišeliuose, o didesnes dekoracijas sudėkite į dėžes pagal spalvas ar stilių.