„Pati sistema „Patriot“ yra pagaminta ir sukonstruota pakankamai seniai, bet pačios raketos ir radaras yra esmė. Šios sistemos yra pagrindinis ginklas priešraketinėje gynyboje.

Ir buvo jos konstruojamos tam, kad būtų galima sustabdyti branduolines Rusijos raketas, kurios skrietų į Europą, arba JAV. Tam specialiai netgi buvo sukurta atskira raketa, kuri savyje neturi sprogmenų.

Tai jeigu skrenda branduolinė raketa, tai ta raketa naikina ne sprogdama šalia raketos, kad nebūtų detonuotas branduolinis užtaisas, bet tiesiog ją perskrodžia ir sulaužo ore“, – sakė D. Antanaitis.

Jo teigimu, „Patriot“ priešlėktuvinė ir priešraketinė gynybos sistema „šiai dienai yra ta vienintelė, kuri galėtų sunaikinti be žalos ukrainiečiams, Europos valstybėms branduolinius užtaisus“.

Atsargos majoro teigimu, jeigu sistema „Patriot“ Ukrainoje būtų dislokuota su minėtomis raketomis, tai būtų ženklas.

„Arba nuoroda, kad galimai rusai galėtų panaudoti branduolinį užtaisą“, – kalbėjo D. Antanaitis.

Karas Ukrainoje

LNK pašnekovas LNK sakė, kad kaip nėra vieno vaisto nuo visų ligų, taip ir viena priešraketinė gynybos sistema neapsaugos nuo visų pavojų.

„Todėl nesakyčiau, kad tai yra lūžis. Tai yra dar viena papildoma sistema ir lūžis vakarietiškos civilizacijos savimonėje. Kada jau galima nebijoti perduoti ukrainiečiams ypatingai pažangios ginkluotės“, – kalbėjo D. Antanaitis.

Baltarusija šią savaitę pradėjo iš anksto neskelbtą savo dalinių kovinės parengties tikrinimą. Tai pranešė šalies Gynybos ministerija, kuria remiasi agentūra „Reuters“. Svarstoma, kad link Ukrainos sienos pajudėjusios pajėgos gali prisijungti prie karinių veiksmų.

Atsargos majoro D. Antanaitis LNK sakė, kad Rusija jau seniai bando įtraukti Baltarusiją į karą.

„Kokie yra Rusijos ir Baltarusijos planai, vertinti yra labai sudėtinga. Geriau jau būti pasiruošusiems, kad Baltarusija visgi galės pradėti vykdyti puolimą prieš ukrainiečius Rusijos pusėje, geriau tam būti pasiruošusiems“, – kalbėjo LNK pašnekovas.

Visą LNK pokalbį su D. Antanaičiu žiūrėkite čia: