„Girtas V. Putinas aiškina, kodėl smūgiai prieš Ukrainos infrastruktūrą tęsis“, – tviteryje rašo porą šimtų tūkstančių sekėjų turintis naudotojas iš Estijos Dmitrijus.


V. Putinas ketvirtadienį per karinių apdovanojimų ceremoniją Kremliuje žadėjo ir toliau atakuoti Ukrainos energetikos sistemas, nors pasaulis kritikuoja smūgius, dėl kurių milijonai žmonių žiemos pradžioje liko be elektros ir vandens.

„Kyla daug triukšmo dėl mūsų smūgių kaimyninės šalies energetikos infrastruktūrai. Taip, mes tai darome. Bet kas tai pradėjo?“ – sakė V. Putinas, pridurdamas, kad kritika „nesutrukdys mūsų kovinėms misijoms“.

Smūgius jis pateikė kaip atsaką į sprogimą ant Maskvos tilto į aneksuotą Krymą ir kitus išpuolius, kaltindamas Kyjivą susprogdinus elektros linijas, einančias iš Kursko atominės elektrinės, ir netiekiant vandens Doneckui rytų Ukrainoje.

„Netiekti vandens miestui, kuriame gyvena daugiau nei milijonas žmonių, yra genocido aktas“, – sakė V. Putinas.

Jis apkaltino Vakarus „visiška tyla“ šiuo klausimu ir šališkumu Rusijos atžvilgiu. „Vos tik mes pajudame ir imamės kokių nors atsakomųjų veiksmų, visoje visatoje pasklinda triukšmas ir pasipiktinimas“, – sakė jis.

Maskvoje gyvenanti žurnalistė Ana Nemcova tviteryje parašė, kad V. Putino girtumas būtų pirmas toks atvejis jo valdymo istorijoje.


„Per 20 jo valdymo metų matėme daug inscenizuotų vaizdo įrašų ir nuotraukų, įskaitant pusnuogį V. Putiną ant arklio ar nardantį ištraukti graikiškų amforų, skrendantį su migruojančiais paukščiais arba bučiuojantį berniuką į pilvą, bet girtų kalbų apie Rusijos raketas, smogiančias kaimyninei valstybei, tikriausiai niekas iš anksto neplanavo“, – parašė ji.

CBC žurnalistui Evanui Dyeriui pasirodė „labai keista viešumoje matyti girtą V. Putiną“.


„Blaivumas alkoholio vartojimu garsėjančioje šalyje yra esminė jo viešojo įvaizdžio dalis, – tviteryje parašė E. Dyeris. – Tai buvo pagrindinė savybė, kuria jis skyrėsi nuo Boriso Jelcino... Bet, be jokios abejonės, šiame vaizdo įraše jis yra įkaušęs.“

Ekonomistas ir rašytojas Andersas Aslundas irgi nurodė, kad tai pirmas kartas, kai mato V. Putiną „girtą viešoje vietoje“.


„Jis šneka nesąmones kaip visada, bet, regis, supranta, kad yra nevykėlis, – sakė A. Aslundas. – Labai įdomus ir daug žadantis vaizdelis. Visi rusai pamatys, kad jis girtas ir silpnas.“

„Oho. Dar neteko matyti V. Putino girto ar girdėti, kad būtų pasigėręs (jis girdavosi, kad nevartoja alkoholio), – tviteryje parašė žurnalo „New Lines Magazine“ pasaulio naujienų redaktorė Amie Ferris-Rotman. – Tikriausiai reikalai Ukrainoje klostosi labai prastai.“

Vladimiras Putinas

V. Putinas Rusijoje vaizduojamas kaip sveikos gyvensenos šalininkas.

„Turime plėsti sveikos gyvensenos propagavimą. Reikia tai daryti paprastai, negalvoti, kad tai kažkoks antraeilis dalykas: vyrai geria ir gers“, – tokį pareiškimą rugpjūčio viduryje išsakė V. Putinas, susitikęs su Vladimiro srities vadovo pareigas laikinai einančiu Aleksandru Avdijevu. Su kitu gubernatoriumi jis taip pat kalbėjo apie alkoholizmą.

Du „Meduza“ šaltiniai, artimi Rusijos prezidento administracijai, rugsėjį tvirtino, kad V. Putinas taip pasielgė ne atsitiktinai. Anot jų, prezidentas atkreipė dėmesį į šią problemą, nes Ukrainos karo fone Rusijos pareigūnai ėmė vis dažniau ir gausiau vartoti alkoholį.

V. Putinui itin aktuali „kai kurių jo artimiausiųjų rato žmonių“ būklė, tikino „Meduza“ šaltiniai.

Vladimiras Putinas

„Žmonės nuo vasario taip malšina stresą. Ministrai, jų pavaduotojai, netgi kai kurie vicepremjerai, prezidento administracijos ir Valstybės Tarybos darbuotojai, dalis valstybių korporacijų vadovų, gubernatoriai“, – vardijo vienas iš pašnekovų.

Jis taip pat pridūrė, kad pagrindinė tokio „streso“ priežastis susijusi su realiais nuostoliais, kuriuos Rusija patiria tiek dėl karo su Ukraina, tiek dėl Vakarų sankcijų, o pats V. Putinas mano, kad jo aplinka su visu tuo turėtų lengvai susidoroti.

Kaip jau anksčiau rašė „Meduza“, to, kad prezidentas nusprendė su Ukraina pradėti didelio masto karą, iki vasario 24 dienos iš Rusijos valdinininkų niekas nežinojo, todėl dauguma jų pirmaisiais karo mėnesiais buvo labai pasimetę ir „nežinojo, ką daryti“.

„Vasarį susėdo prie stikliuko. Kai kurie taip ir nebepakyla“, – reziumavo vienas iš pašnekovų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)