Vien per spalį Rusijos pilietybė buvo suteikta maždaug 70 tūkst.– 80 tūkst žmonių, ketvirtadienį pranešė Kremlių kritikuojantis leidinys, remdamasis Maskvos Vidaus reikalų ministerijos duomenimis. Dauguma pareiškėjų naujus Rusijos pasus gavo pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono regione ir Juodosios jūros Krymo pusiasalyje, Maskvos aneksuotame 2014 metais.

Prašymų bangą lemia tai, kad Maskvos pajėgų laikinai okupuotose teritorijose iš piliečių, neturinčių Rusijos pasų, atimamos pagrindinės teisės, rašo „Mediazona“.

„Neturėdami (Rusijos) paso, jie dažnai negauna medicininės pagalbos ar socialinės paramos“, – sakoma pranešime, pateikiamas į Krymą atvežtos šeimos pavyzdys. Pranešama, kad jų vaikas susirgo ir, anot savanorio, norint gauti pagalbą šeimai reikėjo Rusijos paso.

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, prasidėjusios vasario pabaigoje, milijonai žmonių buvo priversti bėgti. Jungtinių Tautų duomenimis, į kitas Europos šalis pabėgo maždaug 8 milijonai ukrainiečių. Per tą patį laikotarpį į Rusiją atvyko apie 4,5 mln. pabėgėlių iš Ukrainos, tai oficialus Rusijos pateikiamas skaičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją