Tris didelius tikslus jau įgyvendino

V. Orkinė pasakoja, kad jos juvelyrikos namuose suburti 20 talentingų juvelyrų, tad atėjęs žmogus turi galimybę išsirinkti kūrinį pagal jam patinkantį stilių. Jie atstovauja ir vienam garsiausių juvelyrų – Aleksandrui Šepkui iš Niujorko. Čia esančiose dirbtuvėse įgyvendina bet kokias juvelyrines svajones, kokias tik žmogus sugalvoja. Be to, namai užsiima ir vadinamosiomis juvelyrikos degustacijomis, kuriuose žmonės edukuojami, kaip atpažinti gerą juvelyriką, supažindinami su autoriais, jų darbais, su technologinėmis subtilybėmis.

Viktorija Orkinė

„Šiuo metu esame augimo stadijoje. Akademija buvo didelė paskata ir pagrindinis impulsas verslui augti ir investuoti į jo plėtrą. Rezultatus finansiškai matuoti dar per anksti, nes dauguma sprendimų tik ką įgyvendinti. Reikia, kad nuo dabar praeitų bent metai. Jausmas, kad einame teisingu keliu, tikrai yra, ir tai man šiuo metu svarbiausia”, – džiaugiasi V. Orkinė.

Paklausus, kokių esminių patarimų gavo ir kaip sekasi jų laikytis, V. Orkinė sako, kad pirmiausia akademija leido pažvelgti į savo verslą labai skirtingais kampais ir skirti daugiau laiko verslo analizei, padėjo suvokti, ko iš šios veiklos nori ji pati, taip pat aiškiai susiplanuoti, kokius žingsnius reikia atlikti, norint pasiekti tikslus.

„Trys pagrindiniai darbai, kuriuos jau padarėme po akademijos, – atnaujinome internetinę svetainę, ji dabar ir gražesnė, ir draugiškesnė mūsų klientams, taip pat į patrauklesnę vietą Paupyje perkėlėme fizinę juvelyrikos galeriją, kurioje eksponuojami tik aukštos kokybės juvelyriniai dirbiniai, sukurti atrinktų lietuvių autorių, turinčių savo stilių ir braižą, ir trečias dalykas – investavome į įrangą, leidžiančią tam tikrus gamybinius procesus atlikti greičiau bei kokybiškiau“, – vardina juvelyrė.

Vis dar nepavyksta gaminti tik tokius dirbinius, kurie yra pelningi

„Pagrindinis mūsų „arkliukas“ – individualūs užsakymai. Praktiškai galime bet kokią juvelyrinę žmogaus svajonę paversti realybe, kalbant ne apie kopijų gamybą, o papuošalo pagal individualius norus sukūrimą. Tačiau pasitaiko, kad neteisingai suskaičiuojame, kokia bus savikaina to, ką darome pirmą kartą arba net vieną vienintelį kartą, ir „pradirbame.“ Taigi, vienas patarimų buvo pasitikrinti kainodarą, tarkime, skaičiuoti papildomą mokestį, jei darbas vienetinis ir toks dirbinys daugiau nebus gaminamas, arba apmokestinti skubius užsakymus“, – atvirai kalba V. Orkinė.

Pasak juvelyrės, su komanda vis dar iki galo neatliko užduoties atsirinkti asortimentą ir gaminti tik tokius dirbinius, kurie pelningi. „Bandome eiti šiuo keliu, bet dar gaminame ir tai, iš ko neuždirbame visai arba uždirbame labai mažai. Tai svarbu, nes iššvaistome laiką, kurį galėtumėme skirti veiklai efektyvinti“, – įsitikinusi V. Orkinė.

Viktorija Orkinė, asmenio archyvo nuotr.

Turi patarimų ir verslams, ir mentoriams

Paklausus, jeigu turėtų galimybę šiandien eiti akademiją, į ką labiau atkreiptų dėmesį ar į ką labiau koncentruotųsi, galerijos įkūrėja šypsosi, kad užduotų dar daugiau klausimų, o šiaip daugiau nekeistų nieko.

„Jei žmonės neplanuoja būti aktyvūs, tuomet nėra ko dalyvauti. Būtina būti sąžiningiems su savimi, daryti paskirtus namų darbus. Dar labai svarbu užmegzti ryšį su mentoriumi ir abiem pusėms būti nuoširdiems bei atviriems“, – verslams pataria buvusi akademijos dalyvė.

O mentoriai, pasak V. Orkinės, turi norėti dalintis ir nuoširdžiai gilintis į verslo subtilybes: „Man pasisekė, kad mano mentorei Rūtai Merkytei iš tikrųjų buvo įdomu, ką, kodėl ir kaip darome. Mentorius nesugalvos visų žingsnių arba neįgyvendins jų už verslo įkūrėją, bet, užduodamas tinkamus klausimus, duodamas patarimų ar įžvalgų, padės pačiam suvokti, ką ir kaip reikia daryti. Dar labai svarbu, kad mentorius nuoširdžiai norėtų, jog tau pasisektų, tad palaikymas labai įkvepia.“

Į klausimą, jeigu pati būtų mentorė, kuri jos žinutė taptų svarbiausia, juvelyrė atsako: „Ta, kad viskas padaroma darymo būdu.“

Ambicijos – pasiekti Paryžių

Paklausus, kokiais planais ir tikslais gyvena šiandien, juvelyrė sako labai norinti, kad jų galerija Paupyje taptų pirmuoju pasirinkimu tiems, kas domisi autorine juvelyrika, kas nori, kad papuošalas būtų vertingas ir taptų sėkmės, meilės, draugystės ar kokiu kitu svarbiu ženklu.

„Svajoju, kad „v2o“ juvelyrinis dirbinys būtų kiekvienos moters ir net kiekvieno vyro svajonė. Kai tai atsitiks, gal mus bus galima rasti ir Paryžiuje“, – dalindamasi savo ambicijomis juokiasi V. Orkinė.

Kalbėdama apie žemiškesnius planus, juvelyrikos galerijos vadovė sako, kad artimiausiu metu tikisi komandos padidėjimo: „Mes esame maža įmonė ir kiekvienas narys labai svarbus, tad naujus darbuotojus renkamės itin atsakingai. Tikimės, kad artimiausiu metu prie mūsų prisijungs tas žmogus, kuris svajoja dirbti naujame salone, nori gilinti žinias apie juvelyriką ir norės jomis dalintis su mūsų svečiais.“

--------------------------------------------------------------------

Swedbank“ smulkiojo verslo akademija. Patyrę verslininkai ir verslo analitikai sutaria: sėkmingą verslo augimą lemia ne tik jo idėja. Už ją daug svarbiau yra teisingi atsakymai į klausimus: kaip planuoti finansus, rinkodarą, personalo ir verslo procesų valdymą bei verslo strategiją. Galbūt Jūsų verslas šiuo metu kaip tik susiduria su sunkumais? Įveikti verslo augimą stabdančius iššūkius Jums padės „Swedbank“ smulkiojo verslo akademija! 10 smulkių Lietuvos įmonių. Lietuvos verslo lyderiai tapę mentoriais. 6 savaitės intensyvių mokymų.

Pernai didelės sėkmės susilaukusi „Swedbank“ smulkiojo verslo akademija tęsia savo misiją – įkvėpti visus smulkiuosius šalies verslininkus teigiamiems pokyčiams. Šiam tikslui įgyvendinti bankas sutelkė labiausiai patyrusius Lietuvos verslininkus bei verslo konsultantus, pasiryžusius tapti individualiais mentoriais.

10 atrinktų smulkiojo verslo atstovų su mentorių pagalba identifikuos savo versle kylančius iššūkius ir ieškos tinkamų būdų juos išspręsti. Šešias akademijos savaites dalyviai ir mentoriai vadovausis Kanados mokslininkų sukurta smulkiojo verslo stiprinimo metodologija, kurios sudarymu ir pateikimu projekto metu rūpinsis patyręs verslo koučeris Povilas Petrauskas.

Žinias įtvirtins ir proveržiui įkvėps „Delfi“ transliuojami ekspertų pranešimai verslo stiprinimo temomis.

Balsuoti už verslus, norinčius tapti Smulkaus verslo akdemijos dalyviais, galite ČIA.