Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sveikinimus Ukrainos kariuomenės dienos proga perdavė iš Slaviansko.

Tai yra 40 km nuo Bachmuto (pasiekiama agresoriaus MLRS ir raketomis), o kelias Bachmutas – Slavianskas yra viena iš esminių rusų atakų krypčių Soledaro ruože bei šiaurės rytinėse Bachmuto prieigose.

„Toks vizitas – tai ženklas, kad Ukrainos vadovybė dės visas pastangas apginti šį miestą ir visą šalį“, – teigia ekspertai.

Jie primena, kad įvyko apsikeitimas karo belaisviais. 60 Ukrainos gynėjų šią šventinę dieną grįžo namo.

Bandoma atsakyti į amžinus klausimus

„Tęsiant vakarykščių sprogimų Saratovo ir Riazanės kariniuose oro uostuose ciklą, antradienį Kalėdinėmis šviesomis sužibo Kursko oro uostas. Rusų karo propagandistų socialinių tinklų kanaluose verda diskusijos. Bandoma atsakyti į amžinus klausimus – kas tai padarė, kas kaltas, ir ką daryti toliau? Įdomiausias pastarasis klausimas, kadangi viena iš išvadų – esama oro gynybos sistema Rusijos gilumoje yra taisytina“, – teigia ekspertai.

Anot jų, kanaluose kalbama, esą reikėtų koreguoti sprendimų priėmimo grandinę Rusijos ginkluotosiose pajėgose (tose, kurios dar liko), norint efektyviau naikinti raketas ir dronus.

Karas Ukrainoje

„Taip pat, strateginiuose objektuose stiprinti oro gynybos skėtį sistemomis nuo „Panzyr“ iki S300/S400, pergalvoti jų dislokavimą ir sąveiką, kurti mobilias grupes su MANPADS ir pan. Žodžiu – fronte gali būti kiek lengviau, įtampa agresoriaus visuomenėje didės. Tik reikia nesustoti orkams pristatant tas labai smagų dūmelį skleidžiančias cigaretes“, – ironizuoja jie.

Bando išlaikyti kelio kontrolę

Luhansko kryptyje didelių pasikeitimų nėra. Tikėtina, ukrainiečiai po praeitos savaitės pabaigoje pasiektos taktinės sėkmės prie Kyslivkos persigrupuoja.

Tęsiasi mūšis Novoselivskėje, agresorius bando susigrąžinti pastarosiomis dienomis prarastas pozicijas gyvenvietėje ir išlaikyti šiame ruože kelio Kupjanskas – Svatovė kontrolę.

Kreminoje tęsiasi kautynės Ploščankos – Červonopopivkos – Žitlivkos ruože. Panašu, kad abi pusės vykdo puolamuosius veiksmus pasitelkiant techniką bei bando manevru ir ugnimi įgauti pranašumą (lengviau judėti technikai leidžia įšalusi žemė).

Rusų bandymas atsakyti intensyvumu suprantamas – jei jie bus per daug pasyvūs, kelias Svatovė – Kremina bus perkirstas Ukrainos pajėgų vienetais.

Arba dar blogiau, ukrainiečiai per Žitlivką apeis gynybai patogią vietovę ir tada spręs, kur pasukti – link Rubižnės ar link Kranoričenskės.

Intensyvios kautynės Lisičiansko kryptyje tęsiasi. Agresorius bando graužti ukrainiečių gynybą, aktyviausiai atakuota Verchnokamenskė ir Spirnė. Tiesa, be rezultatų.

Bachmuto prieigose padėtis nesikeičia

Kelyje Horlivka – Bachmutas agresorius deda rimtas pastangas praplėsti savo kontroliuojamą Andrijivkos – Kurdiumivkos ruožą ir užimti už 2,5 km į šiaurę esančią Klišivką.

Pastaroji pridengta vandens kliūtimis ir išsidėsčiusi ant aukštumų.

Neužėmus šių pozicijų kalbėti apie rusų bandymą blokuoti pietvakarines Bachmuto prieigas ginančią ukrainiečių grupuotę ar judėti link Časiv Jaro būtų labai sunku.

Būtent dėl šios priežasties rusai atakuoja ir Andrijivkos – Kurdiumivkos ruože tam, kad pasistūmėtų į vakarus ir turėtų galimybę esant reikalui apeiti Klišivkoje įtvirtintą rajoną. Savo ruožtu ukrainiečiai kontratakuoja nuo Pivničnės link Majorsko.

Bachmuto prieigose tęsiasi sunkios kautynės. Ir toliau karščiausias taškas yra Opytnė, ten situacija nėra aiški, pozicijos eina iš rankų į rankas. Šis ukrainiečių užsispyrimas ir aktyvumas prisideda prie Klišivkos gynybos (4 km į pietvakarius nuo Opytnės).

Soledaro – Bachmutskės ruože toliau vyksta mūšiai Jakovlivkoje. Rusai giriasi užėmė keletą ukrainiečių atramos punktų, tačiau kiek tai atitinka realybę, sunku pasakyti.

Iš ukrainietiškų ir nepriklausomų kanalų galima susidaryti įspūdį, kad situacija primena Opytnę – mūšiai yra intensyvūs ir sunkūs abiem pusėms.

Nevelskės – Pervomaiskės – Vodianės ruože agresorius vykdo lokalias atakas, ukrainiečiai taip pat atsako kontratakomis.

Marijinkoje tęsiasi intensyvios gatvės kautynės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)