Gruodžio 7-ąją Vilniuje – Web3 konferencija ir vieša ekspertų diskusija

Kaip savo potencialą naujose rinkose gali išnaudoti Lietuva, gruodžio 7 d. bus diskutuojama konferencijoje „WEB3: Impact the Future". Renginio organizatoriai – asociacija „Crypto Economy Organisation", advokatų kontora „TGS Baltic", integruotų profesinių paslaugų grupė „Lewben", inovacijų bendrovė SUPER HOW? ir blokų grandinių ekosistemos kompanija „Binance" – dalyvauti kviečia valstybės institucijas, technologinių inovacijų, teisės, finansų, skaitmeninio verslo, kitų sektorių atstovus ir visus Web3 besidominčius entuziastus.

„Lietuva ir gali, ir turi pasinaudoti Web3 galimybėmis, tik tam būtinas aiškus teisinis reguliavimas. Tarkim, reglamentuodami tas sritis, kurios dar mažai sunormintos visame pasaulyje, atkreiptume į save tarptautinį dėmesį. Viena jų – decentralizuotų autonominių organizacijų (DAO) veikla", – pažymi Gediminas Laucius, „Lewben" Teisės ir mokesčių paslaugų partneris.

 Gediminas Laucius, „Lewben“ Teisės ir mokesčių paslaugų partneris

Per konferenciją vyks diskusija „Naujas Europos ir nacionalinis kriptovaliutų veiklos reguliavimas – iššūkiai ir galimybės". „Pirmiausia norime paneigti mitą, kad blokų grandinėse slypi didelė pinigų plovimo rizika. Antra – Lietuvos teisėje svarbu ir įteisinti saugiklius, kad netaptume didelės sisteminės rizikos šalimi, ir su reguliavimu nepersistengti, kad netaptume nekonkurencingi", – sako diskusiją moderuosiantis G. Laucius.

Šalies iniciatyvai atviros sritys

Kaip teigia G. Laucius, kol tarptautiniai principai ir gairės nesuderintos, Lietuva savo nacionalinėje teisėje galėtų įtvirtinti taisykles, reguliuojančias su blokų grandinės technologija ir Web3 susijusius klausimus.

Pavyzdžiui, Lietuvos civilinį kodeksą būtų galima papildyti nuostatomis, apibrėžiančiomis išmaniųjų sutarčių teisinį statusą, įtvirtinančiomis jų galiojimo sąlygas, nustatančiomis santykį su tradiciniais sutartiniais dokumentais ir įpareigojančiomis išmaniąsias sutartis programuoti taip, kad, esant reikalui, jos galėtų būti keičiamos šalių susitarimu arba teismo sprendimu.

„DAO skaitmeninėje erdvėje veikia neįgydamos formalios teisinės išraiškos, tad kyla nemažai teisinių problemų. Neturėdamos juridinio statuso, jos negali būti patrauktos atsakomybėn, be to, joms nepavaldžios valstybių sienos, todėl viena valstybė neturi techninių galimybių sustabdyti DAO veiklos", – sako „Lewben" Teisės ir mokesčių paslaugų partneris.

 Katja Novitskova. „PDB Mutantas 06. Iš „Mutagen“ serijos“, 2021. „Lewben Art Foundation“ kolekcija

Šių organizacijų kodas nekeičiamas ir nariai lieka anonimiški, taigi kyla rizika, kad DAO gali veikti net tada, kai veikla prieštarauja teisei ir viešajam interesui.

„Jei priimtume DAO veiklą reglamentuojančius teisės aktus, Lietuvos populiarumas smarkiai išaugtų. Tai prisidėtų prie investicijų ir padėtų pritraukti pažangių technologijų, – įsitikinęs G. Laucius. – Specialus reglamentavimas suteiktų daugiau aiškumo kitose blokų grandinės technologija paremtuose sektoriuose, pavyzdžiui, decentralizuotų finansų sektoriuje."

 Tommy Cash. „Žaidimas. Iš „Mutagen“ serijos“, 2021. „Lewben Art Foundation“ collection

Konferencijos svečiams – „Lewben Art Foundation" NFT ekspozicija

„Lewben", kaip vienas iš konferencijos „Web3: Impact the Future" organizatorių, pristato meno fondo „Lewben Art Foundation" NFT ekspoziciją „How Soon is Tomorrow. Collecting NFTs" – tai prieš kelerius metus šiuolaikinėje tarptautinėje meno mugėje „ArtVilnius" eksponuotos parodos „How Soon is Tomorrow. Collecting NFTs" fragmentas.

„Konferencijos svečiams ir dalyviams parodysime mūsų kolekcijos NFT kūrinius, kurių autoriai – žymūs Estijos menininkai Tommy Cash'as bei Katja Novitskova, ir šiais metais Lietuvai Venecijos bienalėje atstovavusio Roberto Narkaus darbą. R. Narkaus ir K. Novitskovos fizinių darbų įsigijome jau prieš kelerius metus, bet labai suintrigavo jų eksperimentai skaitmeninėje meno rinkoje. Būtent šiuos kūrinius ir pristatome ekspozicijoje", – sako Ugnė Bužinskaitė, „Lewben Art Foundation" direktorė.

 Ugnė Bužinskaitė, „Lewben Art Foundation“ direktorė. Ryčio Šeškaičio nuotr.

Renginio dalyvius pasitiks ir Sniego žmogus – įspūdinga Tomo Daukšos skulptūra, taip pat priklausanti fondo kolekcijai. Šis kūrinys bus eksponuojamas kartu su tik šiemet kriptomeno pasaulyje atsiradusiais ir fondo partnerių „The Rooster Gallery" pristatomais T. Daukšos interaktyviais sniego žmonėmis. Skulptūra ir iš jos kilę skaitmeniniai darbai – vienas retų atvejų Lietuvoje, kai greta galima pamatyti realų meno kūrinį ir jo pagrindu sukurtą NTF.