„Gali būti, kad dabar žmonių sąmoningumas auga“, – apie 2022 m. „Achemoje“ vykusį ir gruodį prasidėjusį „Vilniaus viešojo transporto“ (VVT) streikus sakė buvęs Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas.

Tuo metu Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos vadovė Dalia Jakutavičė svarstė, kad lietuviai sunkiai įkalbami streikui.

„Tai toks tautos bruožas – labiau susitaikyti, neprotestuoti. Galbūt žmonės negalvoja, kad tai yra labai svarbu. Tačiau istorija rodo, kad kai žmonėms labai reikia susitelkti, jie tai padaro. Pavyzdžiui, kaip buvo Nepriklausomybės paskelbimo metu. Labai daug žmonių išėjo į gatves ir buvo labai aktyvūs pakovoti už savo laisvę“, – prisimena ji.

Pirmas streikas – 1861 m.

Statistikos departamentas informaciją apie streikus rinkti pradėjo nuo 2000 m. Tuo metu visuotinėje lietuvių enciklopedijoje rašoma, kad Lietuvoje pirmasis darbininkų streikas įvyko 1861 m. netoli Turmanto (Zarasų raj.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)