2022 m. lapkričio 23 d. Klaipėdos Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai atliko operaciją Lietuvoje ir Šiaurės Airijoje (Jungtinėje Karalystėje).

Per operaciją uostamiesčio teisėsauga glaudžiai bendradarbiavo su Šiaurės Airijos ir Airijos pareigūnais. Veiksmus koordinavo EurojustasEuropos Sąjungos bendradarbiavimo baudžiamosios teisenos srityje agentūra. Pareigūnams talkino Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“.

Lapkričio 23 d. Lietuvoje ir Šiaurės Airijoje pareigūnai sulaikė du įtariamuosius. Lietuvoje sulaikytas 1980 m. gimęs vyras, kuris nusikalstamą veiką įtariama organizavo būdamas Lietuvoje. Jam teismas skyrė suėmimą 3 mėnesiams.

Šiaurės Airijoje pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį sulaikytas 1981 m. gimęs, anksčiau už vagystes, plėšimą, nesunkų sveikatos sutrikdymą, išžaginimą teistas bendrininkas iš Lietuvos.

Pareigūnai per kratas gyvenamosiose patalpose ir automobiliuose rado apie 180 000 Eur, du prabangius laikrodžius, narkotinių medžiagų bei kitų, tyrimui reikšmingų daiktų.

Areštuotas įtariamojo ir su juo susijusių žmonių turtas – butas, namas, žemės sklypas bei automobilis. Šioje byloje bus tikrinama, ar įtariamųjų turimos piniginės lėšos, kilnojamasis ir nekilnojamasis turtas nebuvo įgyti iš nusikalstamos veikos gautų pajamų.

Anksčiau, 2019-2020 m. tarptautinio tyrimo metu, bendradarbiaujant ir keičiantis informacija, pareigūnai Šiaurės Airijoje sulaikė su grupuote susijusius šešis žmones. Pas juos buvo rasta ir paimta kokaino.

Pastaroji operacija yra trijų šalių – Lietuvos, Airijos bei Šiaurės Airijos – sėkmingo bendradarbiavimo tęsinys. 2020 m. buvo demaskuota šiose šalyse veikusi kita lietuvių organizuota nusikalstama grupuotė, įtariama suburta ir vadovaujama 1983 m. gimusio Klaipėdos apskrities gyventojo.

Ši grupuotė buvo išvysčiusi milžinišką narkotinių medžiagų platinimo tinklą Airijoje ir Šiaurės Airijoje, pasižymėjo brutalumu bei smurtu.

Ankstesniame tyrime iki šiol vyksta aktyvus bendradarbiavimas tarp trijų šalių teisėsaugos institucijų, keičiamasi informacija bei atliekami bendri tyrimo veiksmai.

Tyrime pranešimai apie įtarimus yra pateikti 30 žmonių, dar 4 yra pripažinti įtariamaisiais, areštuotas milijoninės vertės turtas (pastatai, žemės sklypai, butai, automobiliai).

Liudytojais apklausta apie 320 žmonių, 13 pripažinti nukentėjusiaisiais, prekybos žmonėmis aukomis.

Tarptautinis tyrimas atskleidė jau beveik dešimtmetį veikusią, organizuoto nusikalstamo pasaulio atstovų gerai sustyguotą, prekybą žmonėmis. Nustatyta, jog daugiau nei 100 žmonių buvo išvežti iš Lietuvos.

Aukoms, išvežtoms į užsienį, buvo atimti dokumentai, jų atžvilgiu naudojamas psichologinis, fizinis smurtas, prievarta pratinama prie narkotikų, verčiama daryti nusikaltimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją