Ukrainos gyventojai visokios išgalėmis stengiasi dorotis su rusų kariuomenės veiksmų padariniais. Apsiginklavę ne ginklais, o įrankiais jie bando kovoti su Rusijos bandymu nuolat bombarduoti energetikos sistemą ir šią žiemą gyventojus palikti be elektros.

Rusija siekia priversti Ukrainą pasiduoti, palikdama gyventojus šalti. Vis dėl to, pagrindinės Ukrainos energijos tiekimo įmonės vadovas sako, kad darbininkai gana greitai sutaiso apgadintą infrastruktūrą.

„Netikiu, kad šalis gali paskęsti visiškoje tamsoje ir kad elektros nutrūkimas tęstųsi tiek ilgai, kad gyventojai turėtų palikti šalį“, – teigė Elektros linijų remonto kompanijos vadovas Maksym Timčenko.

Gyventojai jau teigia pripratę prie energijos nutrūkimų. Viena kalbinta ukrainiečių pora sakė kaupianti maisto atsargas ir niekada nepasiduosianti Rusijos šantažui.

„Kai skrido lėktuvai, buvau sode, virš galvos jie praskrido. Po to bumbtelėjo. Žinoma, kad baisu, nes nežinau, kada bomba gali užkristi“, – sakė moteris.

Vis dėl to, Ukrainos gyventojai atsipalaiduoti negali. Vokietijos leidinys „Der Spiegel“ skelbia, kad Ukrainos laukia nauja Rusijos ataka raketomis. Esą tai byloja padidėjęs aktyvumas prie Saratovo esančiame Rusijos kariniame aerodrome. Neva, čia matyti beveik dvi dešimtys tolimojo nuotolio bombonešių, taip pat degalų pilstymo įrenginiai, dėžės su šaudmenimis, transporto priemonės ir remonto medžiagos.

Kyjivas turi ir gerų žinių – esą okupantai jau išnaudojo visus turimus iranietiškus dronus. Todėl jau beveik dvi savaites neatakuoja Ukrainos teritorijos.

Tiesa, ukrainiečiai skaičiuoja, kad Rusija panaudojo tik apie 400 dronų, nors esą užsisakiusi buvo apie 2 tūkstančius.

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pareiškė, kad jo pajėgos ruošia okupantams tokį atsaką, kokio dar nebuvo.

„Analizuojame okupantų ketinimus ir ruošiame atsakomąją priemonę – dar galingesnę nei iki šiol. Apsvarstėme kariuomenės aprūpinimo ir naujos įrangos, bei amunicijos tiekimo klausimą, atskirai surengiau posėdį energetikos ir komunikacijos klausimais.

Fiksuojame rezultatus to, kas jau buvo padaryta, siekiant apsaugoti mūsų sistemas. Ruošiame naujus sprendimus. Taip pat ruošiame naujus sprendimus, kaip užkirsti kelią bet kokiai galimybei Rusijai manipuliuoti Ukrainos vidiniu gyvenimu“, – pabrėžė Ukrainos vadovas.

Karas Ukrainoje

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas paaiškino, kodėl šalis bombarduoja Ukrainos energetikos sistemą.

„Smūgiai yra siunčiami iš didelio tikslumo ginklų, nukreiptų į energetikos objektus, kurie yra labai svarbūs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų funkcionavimui. Ir kurie yra labai svarbūs, norint pristatyti didžiulį kiekį ginklų, kuriuos vakarai pumpuoja į Ukrainą. Nereikia sakyti, kad JAV ir NATO nedalyvauja šiame kare – jūs dalyvaujate tiesiogiai. Ir ne tik aprūpindami ginklais, bet ir mokydami personalą. Jūs treniruojate kariuomenę savo teritorijoje“, – teigė Rusijos užsienio reikalų ministras.

Dėl Rusijos kariuomenės smūgių Ukrainos energetikos objektams, visoje šalies teritorijoje atidaromi vadinamieji nenugalimumo punktai – vietos, kuriose yra generatoriai, internetas, šilta arbata. Tokių punktų ukrainiečiai skelbia turintys jau beveik 5 tūkstančius.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: