Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl padegimo, tačiau šeima policiją kaltina neveiksnumu ir teigia, kad buvo ne tik padegtas jų turtas, bet buvo įvykdytas sprogimas ir pasikėsintą į jų gyvybes.

Vaizdo įrašų kūrėjas Ignas Lelys solialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino informacija apie šeimą ištikusią nelaimę.

„Lapkričio 2-iosios naktis, 2:00 valanda. Tėvų namuose nėra. Dvi mano sesės, mažoji ir vyresnioji miega savo lovoje su šuniukais. Atsibunda nuo lojimo. Išsigando, nes galvojo, kad kažkas bando jas apiplėšti, nes garsas labai panašus, viskas krenta ir sproginėja.

Sesės pamato per langą, kad dega kemperis ir tada suprato, kad jos dega. Sunku paaiškinti ką jos jautė, kai nusileidžia su naktinėmis maikutėmis, basomis kojomis ir turi šaltyje laukti gaisrinės ir žiūrėti į degantį namą bei suprasti, kad ką tik vos išgyveno. Tada dar nežinojo, kad tai buvo galimai pasikėsinimas į jų gyvybes“, – rašo I. Lelys.

Šeima gyvena baimėje

Igno mama Laima Lelienė Delfi redakcijai atskleidė daugiau šokiruojančio įvykio aplinkybių. Moteris atvira - ji ir visa jos šeima gyvena baimėje.

„Sprogdinimo vakarą turėjome grįžti iš kelionės, tačiau dėl vėluojančių skrydžių planai pasikoreagavo. Manau, kad nusikaltėlis buvo nusitaikęs į visą mūsų šeimą“, - lemtingos dienos įvykiais dalinosi L. Lelienė.

Anot moters, nelaimės naktį namuose buvo dvi jos dukros: 16 metų ir 26 metų.

Name buvusios merginos pačios išgirdo sprogimo garsus, tačiau nesuprato, kas vyksta. „Sprogimo garsas buvo labai didelis, kita mergaitė užuodė dūmus ir pasakė sese, mums reikia bėgti, mes degam“, - pasakojo moteris.

Pasak jos, kai gaisrininkai atvyko gesinti gaisro, ekspertas iš karto konstatavo, jog buvo įvykdytas nusikaltimas. Įvykio vietoje buvusiai Lelienės dukrai pareigūnai sakė, kad čia jau nebe paprastas padegimas, o tiesiog pasikėsinimas.

„Terasos lentos buvo išneštos nuo smūgio, tai buvo sprogdinimas. Tai ir norisi, kad pati byla būtų tiriama ne kaip padegimas, o kaip jau pasikėsinimas į gyvybę, nes nesaugu yra gyventi nei man, nei dukrai“, - pasakojo moteris.

Pasirodo kemperis degė vienoje namo pusėje, o visai kitoje buvo sprogimas. Šeimos teigimu, neįmanoma, kad nuo kemperio gaisras persimetė į namą, nes toje pusėje, kur degė automobilis, namas nebuvo apgadintas.

Anot šeimos, nepaisant pateiktų įrodymų, duomenų bei prašymų, policija nusprendė įvykį tirti pagal LR BK 187 straipsnio 2 dalį – turto sunaikinimas ar sugadinimas visuotinai pavojingu būdu.

Įtaria skolininko kerštą

Šeima nusikaltimo padarymu įtaria kaimynystėje gyvenantį vyrą.

„Jis yra kaimynas, jis kelias dienas šalia darbavosi prie savo namo (30 metrų nuo Lelių šeimos namo). Jis matė, kaip mergaitės šunis vedžiojo, matė, kaip pas mergaites draugės atvažiavo, matė, kad jos Helovino vakarėlį surengė. Matėsi, kad ten gyvenimas verda. Ir mergaitės matė jį ir jis mergaites matė. Ir naktį įvykdė šį nusikaltimą. Tai protu nesuvokiama“, - pasakojo Ji.

Anot L. Lelienės, jie nuo pirmos dienos pasakė, kas galėjo tai padaryti, tačiau įtariamasis buvo apklaustas tik beveik po mėnesio. Policijos duomenimis, vyras lapkričio 30 d. buvo sulaikytas, buvo kreiptasi į teismą, bet galiausiai įtariamasis paleistas gruodžio 1 d.

Atvykus į savo suniokotus namus moteris rado neaptvertą gaisravietę. „Mes prašėm, patys turėjom juos vestis už rankos ir rodyti pėdsakus, įkalčius, vaizdo medžiagą. Patys apklausinėjom, patys visą medžiagą surinkom“, - pasakojo L. Lelienė.

Šeimos surastoje vaizdo medžiagoje matosi, kaip užsiliepsnoja kemperis ir po 12 sekundžių matosi didelis sprogimas. „Ta mašina buvo padegta tam, kad suklaidintų policiją ateityje“, - įsitikinusi Lelių šeima.

Pasirodo, nukentėjusieji patys išsireikalavo, kad pareigūnai dirbtu savo darbą įvykio vietoje, moteris teigė, vien dėl to, kad reikalavo buvo iškviestas kinologas su šuniu, buvo pakeltas dronas bei paimti ir įkalčiai. Anot moters, patys pareigūnai sakydavo, kad jiems reikia jų pagalbos.

Labiausiai šeimą piktina, kad buvo pradėtas tyrimas dėl padegimo, o ne dėl pasikėsinimo į gyvybę. Pasirodo, buvo pareigūnams pateikti ne tik įrodymai, bet ir motyvas.

„Tai yra kerštas. Numanom, kad tai yra kerštas, nes buvo nesutarimai, buvo barniai su juo, konfliktai ir jis tiesiog bandė susidoroti su mumis, kadangi nebus mūsų, nebus ir konfliktų“, - pasakojo moteris. - Jis buvo skolingas, neturėjo tam tikrų lėšų, draugiškai susitarėm, kad skolą atidėsim pusei metų. Po pusės metų praėjo tas terminas, sausio 1 d. jis turėjo skolą grąžinti, susimokėti, sausio 15 dieną paskambino ir pasakė aš jums neskolingas. Tada visus skolos dokumentus atidavėm juristams, tada jie jį užspaudė į kampą. Tiesiog jam buvo spaudimas, jam buvo pasakyta, kad bus paduotas į teismą, teismas uždės areštą ant turimo namo kaimynystėje ir jis jį praras“.

Delfi mėgino susisiekti su įtariamuoju, bet telefono atsakiklyje įrašyta žinutė, kad adresatas nepasiekiamas ir apie skambutį bus informuotas trumpąja žinute. Straipsnį papildysime gavę įtariamojo komentarą.

Nepilnametė dukra stipriai išgyvena šokiruojantį įvykį

Moteris atskleidė, kad šiame žiauriame išpuolyje dalyvavusi nepilnametė dukra stipriai išgyvena: „Norime, kad bylą tirtų tam atitinkantys asmenys, kad būtų suteiktas žmogiškas saugumas dėl nepilnamečių vaikų. Sprogime išgyveno 16-metė, tai dabar ji turi psichologinių problemų, ji paniškai bijo, miegoti negali ir dar žinia, kad jis paleistas“, - pasakojo moteris ir pabrėžė, kad teko kreiptis ir į psichologus.

L. Lelienė teigė, kad dukrą ir ją pačią ramino mintis, kad įtariamasis bus sugautas ir suimtas ilgam: „Mes jau kentėjom iki paskutinės minutės, kol jis bus suimtas, mes tikėjomės, kad jis bus suimtas ilgiau“.

Pasirodo įtariamojo bijo ne tik Lelių šeima, bet ir aplinkiniai gyventojai, teigiama, kad žmonės net bijo kalbėti, kol jis yra laisvėje. „Visi jo bijo, žmonės gyvena baimėje“, - sakė šeima.

Teigiama, kad su įtariamuoju gyventojai problemų turi jau metus, įtariama, kad tas pats žmogus vasarą yra įvykdęs vagystę iš šalia esančios statybvietės (pavogė metalus). Žmonės atvirauja, tie patys Kretingos tyrėjai tiria ir dar nebaigė tirti minimo įvykio.

Ugniagesiai atvyko iš trijų miestų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informavo, kad lapkričio 2 dieną 1.37 val. buvo gautas pranešimas, jog Kretingos rajone, Žibininių kaime, Venecijos aklg., dega kemperis, kiek vėliau buvo informuota, jog dega ir namas, sproginėja šiferis.

Į įvykio vietą nedelsiant buvo išsiųsti trijų miestų ugniagesiai: dvi autocisternos iš Kretingos, autocisterna iš Palangos ir autocisterna iš Klaipėdos. Anot ugniagesių atstovės spaudai, įvykio vietoje iš viso dirbo 12 gelbėtojų.

„Atvykus, turistinis automobilis (kemperis), stovėjęs 4 m atstumu nuo gyvenamojo namo, degė atvira liepsna. Gaisro metu sudegė visos degios kemperio dalys. Gyvenamasis namas mūrinis, 2 aukštų, stogas dengtas čerpėmis. Nuo karščio išdužo keletas namo langų stiklo paketų, apdegė svetainės bei virtuvės baldai I aukšte, aprūko gyvenamosios patalpos. Nuardyta 50 m2 stogo dangos. Termiškai paveiktas kaimynų namas (19x8 m, mūrinis, stovintis už 7 m), skilo 2 vnt. stiklo paketų. Informuota policija įtariant padegimą“, – rašoma PAGD įvykių suvestinėje.

Pirminiais duomenimis, iš pastato ugniagesiams neteko gelbėti žmonių, taip pat, nebuvo ir evakuojami asmenys.

Ugniagesiai iškvietė policiją dėl galimo padegimo

Delfi susisiekė su Bendrojo pagalbos centro Organizacinio skyriaus vyriausiąja specialiste Vilma Juozevičiūte, kuri informavo, kad apie nelaimę pranešė moteris.

Teigiama, kad pokalbio metu pirmiau pranešta, kad kažkas yra prie namo durų, kiek vėliau pranešėja pamatė, jog lauke dega prie namo buvęs kemperis. Taip pat pokalbio metu moteris pranešė dar labiau sunerimti privertusias aplinkybes – dega ir namas, kažkas sproginėja.

Anot V. Juozevičiūtės, į įvykį buvo išsiųsti ugniagesiai ir medikai. 3.03 val. ugniagesiai informavo, kad į įvykio vietą turi atvykti ir policijos pareigūnai, nes pagal pastebėtus požymius, buvo galimai įvykdytas padegimas.

Gelbėtojai įvykio vietoje dirbo visą naktį, pirminiais duomenimis, gesinimo darbai buvo baigti apie 4.30 val.

Įtariamasis paleistas

Klaipėdos apskrities policija 2022-11-01 įvykių suvestinėje paviešino informaciją apie minimą įvykį.

„2022-10-02 apie 01.40 val. Kretingos r., Žibininkų k., namo kieme, automobiliniame kemperyje kilo gaisras, kurio metu objektas sudegė bei apdegė šalia stovintis gyvenamasis namas. Įtariamas padegimas. Nuostolis nustatinėjamas. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 187 str. 2 d.“, – rašoma policijos suvestinėje.

Delfi kreipėsi į Klaipėdos apskrities policijos atstovę spaudai Andormedą Grauslienę, kuri informavo, kad Kretingos rajono policijos komisariato pareigūnai buvo sulaikę 1970 metais gimusį įtariamąjį, kuris šiandien (gruodžio 1 dieną) buvo paleistas. Šiai bylai vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė Irena Gedžiuvienė.

Teismas nepatenkino prokurorės prašymo

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Raštutytė, kuri teikia informaciją apie Klaipėdos apygardos prokuratūros veiklą, Delfi atsiuntė atsakymą apie minimą įvykį.

„Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorai organizuoja ir kontroliuoja dėl minimo įvykio pradėtą ikiteisminį tyrimą, kuris atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso 187 straipsnio 2 dalį (Turto sunaikinimas ar sugadinimas visuotinai pavojingu būdu). Remiantis šiuo metu turimais duomenimis, gaisras galėjo būti sukeltas tyčia, panaudojant degiuosius skysčius. Teisėsaugos pareigūnai aiškinasi galimo padegimo motyvus bei nustatinėja padarytos žalos dydį.

Nusikalstamos veikos padarymu įtariamas asmuo buvo sulaikytas. Tyrimui vadovaujanti Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė Irena Gedžiuvienė kreipėsi į teismą dėl kardomosios priemonės – suėmimo – skyrimo įtariamam asmeniui, tačiau teismas šį prokurorės prašymą atmetė ir paskyrė kitas, švelnesnes kardomąsias priemones.

Tyrimas tęsiamas“, – rašoma prokuratūros laiške.

Klaipėdos policija taip pat informavo, kad įtariamasis buvo sulaikytas lapkričio 30 d. Buvo kreiptąsi dėl griežčiausios kardomosios priemonės skyrimo, teismas skyrė kitas kardomąsias priemones – dokumentų paėmimą ir rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)