„Atsargiai vertinu Finansų ministerijos pasiūlymą. Kiek tenka bendrauti su kolegomis, esamos sudėties Seimo biudžeto ir finansų komitetas naujiems visuotiniams mokesčiams nepritartų. Lėtėjant ekonomikai, infliacijai mušant rekordus ir augant palūkanoms įvedinėti naują visuotinį nekilnojamo turto mokestį nėra tinkamas laikas“, – Eltai teigė M. Majauskas.

Politikas aiškina, kad dabar užtektų galiojančio turto mokesčio pajamas perduoti savivaldybėms nekeičiant jokių tarifų ir nedidinant gyventojams mokestinės naštos.

„Tokiu būdu didintume savivaldybių savarankiškumą ir motyvuotume savivaldą tinkamai rūpintis būsto infrastruktūra. Šiandien verčiau koncentruotis į pagalbą pažeidžiamiausiems, šeimoms, smulkiam ir vidutiniam verslui. Esamų mokestinių pajamų mano akimis tam pakanka“, – sakė parlamentaras.

Finansų ministerija trečiadienį tvirtino, kad išklausius suinteresuotas puses, teikiami patikslinti įstatymo pakeitimai dėl tradicinio gyventojų nekilnojamojo turto mokesčio modelio įvedimo, kuriuo siūloma apmokestinti atskirus nekilnojamojo turto objektus, o ne bendrą jų verčių sumą. Tokiu būdu savivaldybės, gaudamos gyventojų mokamą mokestį, turės daugiau galimybių plėsti jiems teikiamas švietimo, sveikatos, socialines ir kitas viešąsias paslaugas.

Po patikslinimo teikiamame įstatymo projekte numatyta, kad žmogus už gyvenamąjį būstą, kuriame deklaruota jo gyvenamoji vieta ir kurio vertė neviršija tos konkrečios savivaldybės nekilnojamojo turto vidurinės vertės (medianos) – mokesčio nemokėtų (ankstesniame siūlyme buvo numatytas 0,03 proc. tarifas). Tokiu būdu, pusė šalies gyvenamųjų būstų, kuriuose deklaruota gyvenamoji vieta, būtų neapmokestinama.

Pagal atnaujinto projekto nuostatas, mokestis būtų skaičiuojamas tik nuo vieną medianą viršijančios būsto vertės. Jeigu būsto vertė siektų nuo vienos iki dviejų medianų mokestinis tarifas būtų 0,06 proc. Vertei viršijančiai dvi medianas būtų taikomas 0,1 proc. tarifas.
Siūloma, jog priėmus įstatymų pakeitimus Seime, pirmosios nekilnojamojo turto mokesčio deklaracijos pagal pakeistą modelį gyventojus pasiektų 2026 metais.

Tuo tarpu finansų ministrė Gintarė Skaistė ketvirtadienį teigė, kad patikslinus projektą dėl naujo gyventojų nekilnojamojo turto (NT) mokesčio modelio buvo nuspręsta, jog mokestis būtų skaičiuojamas tik viršijant vieną savivaldybės nekilnojamojo turto vertės medianą. Anot jos toks pakeitimas padėtų labiausiai nepasiturintiems ir pažeidžiamiems visuomenės nariams.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją