Bėgdami nuo apšaudymų, civiliai plūstelėjo iš pietų Ukrainos miesto Chersono, kurio atgavimą ukrainiečiai šventė prieš kelias savaites. Miesto pakraštyje nusidriekė kilometrinės sunkvežimių, furgonų ir automobilių eilės, kai kurie tempia priekabas, vežasi gyvūnus, ar daiktus.

„Jie mus apšaudo, kito kelio nei išvykti, nematau. Kito kelio nematau. Praėjus trims ar keturioms dienoms, kai jie paliko Chersoną, prasidėjo stiprus apšaudymas. Daug žmonių žuvo, daug sužeista. Rusai šaudo į miesto centrą, namus, į viską“, – kalbėjo vienas Chersoną su šeima paliekantis ukrainietis.

„Užvakar į mūsų namą pataikė artilerija, sudegė keturi butai, išdužo langai. Negalime likti, nėra elektros, vandens, šildymo. Taigi, išvažiuojame pas brolį“, – pasakojo kitas.

Chersono srities karinės administracijos vadovas pranešė, kad rusai savaitgalį regioną apšaudė per 50 kartų. Teigiama, kad per šiuos smūgius žuvo mažiausiai vienas žmogus, dar keli sužeisti, tarp jų ir vaikas.

„Tris ar keturias dienas nebuvo apšaudymų, nieko. O tada prasidėjo visą dieną trunkantis košmaras. Rusai pradėjo bus terorizuoti, jie smogė chaotiškai, neturėjo taikinių: nei karinių, nei infrastruktūros. Tiesiog atakuoja gyvenamuosius rajonus“, – kalbėjo kitas Chersono gyventojas.

Rusai smūgiavo dar dviem Dnipro srities miestams ir vienam kaimui. Raketos skriejo ir į Zaporižios sritį.

Karas Ukrainoje

Ukrainiečiai praneša, kad ši savaitė gali būti labai sunki, mat okupantai esą planuoja naujus teroristinius išpuolius prieš energetikos objektus.

Praėjus kelioms dienoms po masinės raketų atakos prieš kritinę infrastruktūrą pranešama, kad beveik visame Kyjive elektros tiekimas yra atkurtas.

Miesto karinė administracija skelbia, kad taip pat beveik visiškai atkurtas ir vandens bei šildymo tiekimas. Negana to, pašalinti ir mobiliojo ryšio trukdžiai.

Tačiau administracija perspėjo, kad atliekant paskutinius elektros tiekimo atkūrimo darbus mieste dar gali būti pavienių išjungimų.

Sostinės meras anksčiau sulaukė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kritikos dėl per daug lėtų tempų, dabar Vitalijus Klyčko pareiškė, kad infrastruktūros atstatymas vyksta rekordiniu greičiu.

„Ukrainiečiai išgyveno genocidą ir šiandien darome viskas, kas yra įmanoma ir kas yra neįmanoma, kad sustabdytume naują Rusijos genocido politiką. Naują, bet panašią į tą, kuri XX amžiuje pražudė milijonus žmonių. Ir mes ne tik atremiame agresiją – žingsnis po žingsnio kuriame sistemą, kuri sustabdys agresiją ir garantuos ilgalaikį saugumą. Saugumą Ukrainai, visai Europai ir pasauliui“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Amerikiečių dienraštis „The New York Times“ skelbia, kad 20 iš 30 NATO valstybių išnaudojo savo resursus tiekti ginklus Ukrainai. Tačiau likusios dešimt, tarp jų: Prancūzija, Vokietija, Italija ir Nyderlandai, gali perduoti Ukrainai reikšmingų ginklų.

Amerikiečiai teigia, kad Rusija ir Ukraina naudoja ginklus ir šaudmenis tokiu mastu, kokio nebuvo nuo II Pasaulinio karo laikų.

Ukrainoje savaitgalį apsilankiusi Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė užtikrino, kad šalies parama kariaujančiai šaliai nesiliaus.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: