„Šį vakarą elektros energijos tiekimas vis dar nutrūkęs daugelyje (Ukrainos) regionų ir Kyjive. Iš viso daugiau kaip šeši milijonai abonentų“, – sakė V. Zelenskis savo kasdieniame kreipimesi, pridurdamas, kad nuo trečiadienio nukentėjusių namų ūkių skaičius sumažėjo „perpus“.

Prezidentas teigė, kad sostinėje Kyjive elektros energijos tiekimas nutrūko maždaug 600 tūkst. abonentų, o labiausiai nukentėjo Odesos, Lvivo, Vinicos ir Dniepropetrovsko regionai.

Sistemingos ir tikslingos Rusijos atakos pastarosiomis savaitėmis stipriai pažeidė Ukrainos energetikos infrastruktūrą, todėl baiminamasi, kad besiartinant žiemai gali kilti sveikatos krizė ir iš karo draskomos šalies pabėgs dar daugiau žmonių.

JAV ginkluotosios pajėgos įsteigė Lenkijos teritorijoje Ukrainai patiektų artilerijos pabūklų remonto bazę, praneša laikraštis „The New York Times“.

Jo žiniomis, dėl susidėvėjimo ir pažeidimų, patirtų per mūšius, apie trečdalį iš maždaug 350 artilerijos pabūklų, kuriuos Ukrainai pristatė Vakarų šalys, yra nebetinkami naudoti.

Kaip pažymi leidinys, šios ginkluotės remonto organizavimas yra svarbus JAV ginkluotųjų pajėgų Europoje vadovybės uždavinys, todėl Amerikos kariškiai įsteigė remonto bazę Lenkijos teritorijoje.

JAV karo studijų instituto (ISW) analitikai nurodo, kad Rusijos vadovybė gali platinti tarp Rusijos karių dokumentą, kuriame teigiama, kad Rusijai reikia sutelkti penkis milijonus karių, kad laimėtų karą Ukrainoje, kas Rusijos Federacijai yra neįmanoma užduotis.

Analitikai teigia, kad neaišku, ar Rusijos vadovybė penkių milijonų skaičių laiko galimu tikslu ar tai yra nepasiekiamas numatomas pajėgų poreikis. Pagrįstas jis ar ne, tai rodo, kad rusai negali pasiekti savo tikslų Ukrainoje.

Chaotiškas ir neefektyvus Rusijos dalinės mobilizacijos vykdymas, kurio tikslas – 300 000 mobilizuotų darbuotojų, rodo, kad penkių milijonų rusų mobilizavimas Rusijos Federacijai yra neįmanomas uždavinys.

Analitikai pastebi, kad Rusijos vadovybė galėjo parengti ir išplatinti dokumentą siekdama nukreipti atsakomybę nuo visuotinių strateginės vadovybės nesėkmių karo metu ir kaltę priskirti Rusijos kariuomenės operatyvinėms ir taktinėms nesėkmėms.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį, likus dviem dienoms iki Rusijos Motinos dienos, klaidingai pristatė susitikimą su 18 moterų, užimančių įtakingas pareigas Rusijos politinėje srityje, kaip atvirą diskusiją su mobilizuotųjų motinomis, skelbia to paties JAV karo studijų instituto analitikai.

Analitikai teigia, kad susitikimu akivaizdžiai bandyta numalšinti mobilizuotųjų artimųjų nepasitenkinimą ir tikrų motinų bei žmonų grupių kreipimusis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)