Šviežios lietuviškos stintos Naujajame turguje atsirado lapkričio 18 dieną, lygiai prieš savaitę. UAB Naujojo turgaus direktorius Viačeslavas Karmanovas juokauja, kad šiuo metu stintos yra svarbi strateginė prekė nacionaliniu mastu. Jų kilogramas kainuoja 8,99 euro. Kol kas jos yra vidutinio dydžio.

Pasak V. Karmanovo, pernai šios žuvys turgaus prekyboje atsirado 2-3 savaitėmis vėliau.

Kadangi oro sąlygos palankios – nedidelis šaltukas ir nėra vėjo – stintų turguje, jeigu orai nepasikeis, artimiausiomis dienomis tikrai bus.

Stintų žvejyba

Prieš Kalėdas situacija paprastai kartojasi kasmet – tuo laikotarpiu kur kas daugiau žmonių ateina į turgų ir masiškai perka stintas bei silkes. Pasak V. Karmanovo, kaip ir pernai, taip ir šiemet maždaug nuo gruodžio 20 d. bus organizuojama prekyba šiomis žuvimis ir lauke.

„Stintų ir silkių paklausa būna didžiulė. Labai daug žmonių bus žuvies paviljone. Kad jiems nereikėtų stovėti eilėje ir grūstis vienoje vietoje, išnešime prekystalius į lauką. Pernai prekyba lauke buvo patenkinti ir pirkėjai, ir prekybininkai“, – sakė turgaus direktorius.

Pirmieji žvejoti pradėjo žvejai verslininkai

Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos pirmininkas Mindaugas Rimeikis sako, kad žvejai verslininkai šiuo metu jau pagauna Baltijos jūroje ir po 5, ir po 10, o kai kas ir 15 kilogramų stintų. Jos ten pasirodė prieš savaitę ar pusantros.

Iš pradžių žvejai pagaudavo po 1-3 kg, tai tiesiog parsinešdavo namo ir suvalgydavo. „Dabar stintos jau kvepia agurkais ir yra gana nemažos. Žvejai jau veža jas parduoti į turgų. Kilogramas kainuoja 7-8 eurus“, – sakė jis.

O žvejai mėgėjai Kuršių mariose jas gaudo nuo spalio vidurio. Pasak M. Rimeikio, ir jie žvejoja ne bet kur, o prie Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo. Sakoma, kad toje vietoje yra ir ešerių, sveriančių iki 500-700 gramų.

„Kaip bus šiemet prieš Kalėdas, nežinau. Klaipėdos žvejų situacija yra labai sudėtinga. Nuo šiaurinio molo eina baltas vanduo. Negaliu pasakyti, kokį poveikį jis daro žuvims“, – kalbėjo minėtos asociacijos pirmininkas.