Svatovės kryptyje intensyvėja mūšiai Kuzemivkos link. Tikėtina, kad ukrainiečiai atakuoja iš šiaurės ir pietų siekdami atkirsti visą rusų grupuotę Novoselivskėje – Kuzemivkoje, ateityje planuojant išeiti link kelio Troickė – Svatovė.

Pasirodė duomenų, kad agresorius į šį ruožą permeta naujus rezervus ir siekia neleisti ukrainiečiams įvykdyti savo sumanymo.

„Tiesa, neturime informacijos, kad šiame sektoriuje veiktų iš Pietų krypties permesti kovingesni vienetai. Tikėtina, kad čia remiamasi pirmiausia mobilizuotųjų, „separų“, „savanorių“ ir 20-os armijos likučių mišiniu“, – rašo ekspertai.

Mūšių tempas nukrito

Lisičianske, kaip ir Kreminoje, mūšių tempas nukritęs. Abi pusės nedidelėmis pajėgomis (kuopa, būrys) žvalgo ir atakuoja oponento priekinę liniją.

Bachmuto kryptyje, Soledaro – Bachmutskės ruože, agresoriaus manevrinių vienetų aktyvumas kiek sumažėjo, tačiau tai karybos ekspertai sieja su agresoriaus pajėgų pergrupavimu.

„Kartu neatmestina, kad atvyksta anksčiau anonsuotas ukrainiečių pastiprinimas, tad ir gynėjai persigrupuoja. Tačiau, nepaisant to, artilerijos apšaudymai ir agresoriaus atakos nesustoja“, – pabrėžia jie.

Bachmuto ruože labai intensyviai dirba artilerija.

Jau kurį laiką čia dominuoja okupantų paramos ugnimi priemonės, ukrainiečiai bando atsakyti ugnimi.

Deja, jiems nepavyksta laimėti artilerijos dvikovų (t.y., naikinti agresoriaus artilerijos sistemų) tokiu tempu, kad rusai prarastų persvarą ugnimi.

„Neatmestina, kad prisidengdami ugnimi ir krituliais (lietus, sniegas blogina matomumą apgyvendintoje vietovėje), rusai bandys nedidelėmis grupėmis apeiti ukrainiečių įtvirtintas pozicijas“, – svarsto jie.

Sekasi agresoriui

Kelyje Horlivka – Bachmutas taktinę sėkmę turi agresorius. Jam pavyko pasistūmėti „niekieno žemę“ į vakarus nuo kelio Kurdiumivkos – Klišijivkos ruože.

Daugiausia, apie 1,6 km, agresorius pasiostūmėjo prie Klišijivkos, tačiau dabar jis atsidūrė panašioje padėtyje, kaip prie Pavlivkos. Vandens kliūtys ir kalvos dengia Klišijivką iš rytų, jose pozicijas yra įsirengę ukrainiečiai, o dabar, žemumoje, už vandens kliūties (tvenkinys, upelis) atsidūrė rusai.

„Tikėtina, išeiti šios situacijos okupantai bandys atakuodami į pietvakarius link Andrijvkos, ir taip apeidami vandens kliūtis. Tačiau tą supranta ir ukrainiečiai. Greičiausiai jie čia rusų lauks su dideliu nekantrumu“, – teigia jie.

Todėl, pasak ekspertų, labai gali būti, kad agresorius intensyvins puolimą nuo Mykolajivka Druhos (čia vietovė tam palankesnė) ir bandys iš čia užimti Andrijivkos – Kurdiumivkos ruožą ir taip išlaisvinti nemalonioje padėtyje atsidūrusius savo bendražygius prie Klišijivkos.

Jau kelinta diena agresoriui nepavyksta išvystyti sėkmės prie Opytnės, todėl neatmestina, kad jis netrukus bus priverstas rinktis, kur koncentruoti pagrindines pastangas (ir rezervus): šiame, ar Vuhledaro sektoriuje.

Rusų planai sumažinti grėsmę Vuhledaro kryptyje esančioje Volnovachoje ir užeiti ukrainiečių grupuotei Pervomaiskėje – Avdijivkoje į užnugarį, kryptingai žlunga.

Nesiseka forsuoti Kašlugačo upės bei priartėti prie kelio Vuhledaras – Marijinka.

„Kaip ir spėjome, problemas rusai bando spręsti pritraukdami galingesnes ugnies priemones. Sektoriuje jau fiksuojamas rusų termobarinių raketų sistemų „Solncepiok“ veikimas“, – rašo jie.

Okupantai rengia įtvirtinimus

Intensyvėja kautynės Velyka Novosylkos prieigose, rusai aktyvesni.

Dar sunku pasakyti, ar tai tik lokalaus pobūdžio paaštrėjimas, tačiau okupantų nesėkmės prie Vuhledaro sufleruotų, jog agresorius bandys ieškoti naujų vietų išpsręsti tuos pačius uždavinius (sumažinti grėsmę Volnovachai ir užeiti ukrainiečių grupuotei Pervomaiskėje – Avdijivkoje į užnugarį).

„Jau anksčiau esame spėję, kad Velyka Novosylka gali tapti tokiu tašku. Stebėsime situaciją“, – teigia jie.

Ukrainos Generalinis štabas pranešė, kad agresorius rengia įtvirtinimus Pietų krypties Kachovkos – Melitopolio linijoje.

Ekspertai nemano, kad tai reiškia, jog rusai rengiasi atsitraukti į šią liniją, jie tiesiog ruošia „giliai ešelonuotą“ gynybos sistemą.

Jų nuomone, pajėgos kontaktinėje linijoje liks, nebūtinai jos bus Dnipro pakrantėje.

„Pagrindinė linija gali būti keli ar net keliolika kilometrų nuo upės (priklauso nuo vietovės), tačiau priekyje bus įrengtos priešakinės pozicijos stebėjimui, artilerijos ir aviacijos užvedimui ir pirmam kontaktui“, – teigia ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)