Europos Komisija (EK) jau yra pradėjusi rengti pasiūlymą dėl Dirvožemio sveikatos įstatymo projekto (angl. Soil Health Law), kuriuo siekiama sukurti dirvožemio apsaugos teisinį pagrindą Europos Sąjungos (ES) lygiu ir padėti integruoti dirvožemio apsaugos nuostatas į ES valstybių nacionalinį teisyną. Parengtą teisės akto projektą EK numato pateikti 2023 metų viduryje.

Komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis pasiūlė Žemės ūkio ministerijai būti aktyviai teikiant mūsų šalies specifines sąlygas EK rengiamam dokumentui, o Lietuvos Dirvožemio įstatymo projektą pradėti rengti jau dabar, pažymima pranešime.

KRK nuo 2020 metų ragina Žemės ūkio ministeriją kartu su kitų institucijų specialistais, žemdirbių organizacijų, mokslo ir mokymo institucijų atstovais parengti Dirvožemio įstatymo projektą. Dirvožemis yra vienas svarbiausių Lietuvos gamtinių išteklių.

Geros būklės dirvožemis yra būtina sąlyga augalininkystės verslo tvarumui, maisto saugai ir visuomenės gerovei. Dirvožemis teikia ekosistemų paslaugas ir turi didelę reikšmę švelninant klimato kaitą, reguliuojant vandens ir maisto medžiagų ciklus, išsaugant kraštovaizdžio stabilumą ir biologinę įvairovę. Siekiant šalyje išlaikyti daug organinės anglies turinčius dirvožemius, turi būti stiprinami geros agrarinės būklės reikalavimai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją