Artėjant Kalėdoms visi pradeda galvoti apie dovanas. Ypač dovanų klausimas yra aktualus ir svarbus tėvams auginantiems vaikus.

Laiškai Kalėdų seneliui, gerų ir blogų vaikų sąrašai, renkami vaikų pliusai už gerus darbus ir elgesį, kad tik Kalėdų senelis aplankytų mažuosius. Gražios ir mielos tradicijos su, kuriomis, tikiu, susiduria daugelis tėvų.

Aš, kaip ir nemaža dalis tėvų, vaikų išsvajotų dovanų pradedu ieškoti ankščiau. Ieškau pigesnio varianto, nes prieš pat šventes visada kainos būna daug didesnės, o ir perkant nuo ankščiau nesusidaro tokia „skausminga“ pinigų suma vienu metu.

Šiais metais vienoje socialinių tinklų grupėje pamačiau, kad viena mama pasidalino vaikų žaislų kainų skirtumu pas mus Lietuvoje ir užsienio šalyje. Už tą patį žaislą – skirtumas buvo šimtu eurų didesnė kaina. Kas jau atrodė siaubingai. Lėlės advento kalenorius Lietuvoje kainuoja 152,9 euro, o užsienyje... 36,99 euro. Tokio skirtumo dar nemačiau. Kainų skirtumas gan šokiravo, bet tuo metu dar apie dovanas negalvojau ir nelabai į tai gilinausi, kol pati nepradėjau jų ieškoti.

Skaitytojos atsiųstos nuotraukos dėl kainų skirtumo
Skaitytojos atsiųstos nuotraukos dėl kainų skirtumo

Labiausiai nustebino kosminės kainos visų žaislų. Išvis kainos daug didesnės nei pernai metais. Trim vaikams žaislus pernai pirkau už nepilną šimtą eurų, šiais metais teks išleisti daug daugiau. Na, gal vaikų poreikiai pasikeitė, sakytumėt? Bet ne tik tai turi įtakos. Visos prekės vaikams pakilo labai ženkliai.

Lego konstruktoriaus kaina ne mažesnė 100 eurų, pigesnio nelabai ir gausi, nebent labai prastos kokybės. Atėjus į žaislų parduotuvę pasitinka išties didelė įvairovė visokių žaislų, kurie yra visų vaikų svajonė. Tačiau tėvams tokias svajones įgyvendinti yra labai sunku, o kai kuriems, kurie sunkiau verčiasi – beveik neįmanoma. Tikrai liūdna, kad rinka nukreipta prieš tėvus, kurie vis tiek mokės pinigus ir pirks, nes o kaip kitaip?

Skaitytojos atsiųstos nuotraukos dėl kainų skirtumo

Žaislų kainos yra didelės, per didelės lyginant su kitomis šalimis. Pradėjus žiūrinėti internete po įvairius puslapius, ieškant žaislų pastebėjau, kad net pačioje Lenkijoje tas pats žaislas kainuoja 20 –30 eurų pigiau nei pas mus. Kodėl pas mus tokios baisios kainos? Kodėl viskas tiek brangiau? Net lavinamasis žaislas, kurį žiūrėjau dukterėčiai. Anatomijos lėlė su išrenkamais organais, skirta biologijai mokytis. Lietuvoje jos kaina didelė, net 39,95 euro. O užsienio parduotuvėje jos kaina 27,99 dolerio, tai yra, 27,06 euro. Normalu?

Skaitytojos atsiųstos nuotraukos dėl kainų skirtumo
Skaitytojos atsiųstos nuotraukos dėl kainų skirtumo

Gal ir smagu pasidžiaugti, kad pas mus aukštas pragyvenimo lygis, kaip kokioje Šveicarijoje, tačiau ar tiesa yra tokia? Ar mes galim lygintis su Šveicarija? Pas mus kiekvienais metais vyksta visokie paramos ir labdaros renginiai, kurie padeda skustantiems. Ir kas liūdniausia, kad pagalbos reikia vis daugiau žmonių...

Kaip turėtų jaustis tėvai, kad negali vaikui per Kalėdas padovanoti paprasto Lego, nes kaina viršija bet kokias galimybes. Aš jau nešneku apie tai, kad mokyklose ir darželiuose yra renkami pinigai dovanoms. Kas, beje, taip pat pabrango nejuokais. Jei pernai užteko rinkti po 5 eurus, šiais metais be 20 ar net 50 eurų net nėra kalbos.

Ne visi tėvai gali sau leisti tokio lygio dovanas. O kaip išpildyti savo mažojo svajonę? Juk vaikai visus metus laukia Kalėdų senelio. Galima aiškinti, kad šiais metais Kalėdų senelis „biednas“, bet tie kurie gali leisti sau brangias dovanas sukuria nelygybę tarp vaikų. O mažam vaikui sunkiai paaiškinsi, kad Onutė buvo tokia pat gera, kaip ir tu, tik jos Kalėdų senelis „bagotesnis“. Liūdna, bet šiais metais teks gerokai apriboti vaikų svajones.

Prekybininkai tikrai iš gobšumo nebežino, ką daryti, užsideda didelius antkainius, kad pigiau tampa nuvažiuoti ar parsisiųsti iš užsienio tą patį daiktą. Man tai yra nenormalu. Visos kainos Lietuvoje nėra normalios. Labai gaila, kad apie tai niekas nieko nedaro. Tik per televiziją garsiai pranešame, kad pragyvenimo lygis Lietuvoje labai aukštas ir visi gerai gyvena. Kažkodėl moku už viską daugiau ir to geresnio rytojaus dar nematau.

Savo istorijas ir pasakojimus siųskite pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)