„Nesame matę nieko, kas prieštarautų prezidento [Andrzejaus] Dudosišankstiniam vertinimui, kad šį sprogimą greičiausiai sukėlė ukrainiečių priešraketinės gynybos raketa“, – rašoma Baltųjų rūmų paskelbtame pranešime.

„Akivaizdu, kad galutinė atsakomybė už šį tragišką incidentą tenka Rusijai, masiškai raketomis atakavusiai taikinius visoje Ukrainoje“, – pridūrė Baltieji rūmai.

Rusija antradienį surengė daugybę raketų atakų prieš Ukrainą ir šios šalies civilinę infrastruktūrą, bet tvirtina, kad nėra atsakinga už sprogimą Lenkijos teritorijoje, privertusį nuogąstauti, kad konfliktas galėtų išplisti.

Per sprogimą Pševoduvo kaime netoli Ukrainos sienos žuvo du žmonės.

Lenkų prezidentas A. Duda trečiadienį sakė, jog nėra požymių, kad šis raketos sprogimas Lenkijoje buvo „tyčinė ataka“, ir nurodė, kad tai tikriausiai buvo nelaimingas atsitikimas.

„Tai nebuvo išpuolis prieš Lenkiją“, – teigė A. Duda ir pridūrė, kad antradienį įvykęs incidentas „greičiausiai buvo susijęs su Rusijoje pagaminta raketa“.

„Šiuo metu neturime jokių įrodymų, kad raketą paleido Rusijos pusė“, – sakė prezidentas.

A. Dudos teigimu, labiausiai tikėtina, kad jo šalies teritorijoje nukrito ukrainiečių raketa, tačiau galiausiai atsakomybė už tai tenka Rusijai, antradienį masiškai raketomis atakavusiai taikinius visoje Ukrainoje.

Jis pridūrė: „Didelė tikimybė, kad tai buvo priešraketinės gynybos raketa, tai yra, ją naudojo Ukrainos gynybos pajėgos.“

„Ukrainos gynyba leido savo raketas įvairiomis kryptimis ir labai tikėtina, kad viena iš šių raketų, deja, nukrito Lenkijos teritorijoje“, – teigė A. Duda.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienio vakare pareiškė, kad Lenkijoje nukritusi ir dviejų gyvybių pareikalavusį sprogimą sukėlusi raketa yra Rusijos.

„Neabejoju, kad tai nėra mūsų raketa, – pareiškė jis per televiziją. – Manau, tai buvo Rusijos raketa, remiantis mūsų kariuomenės pranešimais.“

V. Zelenskis pareiškė, jog Kyjivas nėra matęs įrodymų, kad raketa yra ukrainietiška, ir pridūrė, jog yra būtina, kad Ukraina dalyvautų šio incidento tyrime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją