40 metų britų ir egiptiečių kilmės A. Abdel Fattahas, vienas pagrindinių 2011 metų sukilimo, nuvertusio ilgametį prezidentą Hosni Mubaraką, veikėjų, sekmadienį nustojo gerti vandenį – kad sutaptų su Egipte prasidėjusiu COP27 klimato kaitos aukščiausiojo lygio susitikimu.

„Dabar mes nustojome valgyti, nes Alaa Abdel Fattahui gresia mirtis“, – AFP sakė žurnalistė Mona Selim, surengusi bado streiką prie žurnalistų sąjungos Kaire. Kartu su ja buvo ir du kolegos – Emanas Oufas ir Racha Azab.

M. Selim sakė, kad jie visi trys taip pat reikalauja „išlaisvinti visus sąžinės kalinius“ Egipte.

Žmogaus teisių organizacijų duomenimis, Egipte jų yra daugiau kaip 60 tūkstančių. Jie įkalinti valdant prezidentui Abdel Fattah al-Sisi, kuris 2013 metais nuvertė islamistą prezidentą Mohamedą Morsi, o kitais metais buvo išrinktas.

Po septynis mėnesius trukusio bado streiko, kurio metu jis suvartojo tik „100 kalorijų per dieną“, A. Abdel Fattahas nuo praėjusio antradienio maisto atsisakė visiškai.

Sekmadienį jis taip pat pradėjo „vandens streiką“, sakė jo sesuo Sanaa Seif, kuri pirmadienį išvyko į Šarm el Šeichą, kur pasaulio lyderiai atvyko į COP27.

„Laiko liko nedaug“

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishis Sunakas pareiškė, kad A. Abdel Fattah‘o likimas yra „prioritetas“, ir laiške aktyvisto seseriai pažadėjo, kad jo atvejis bus aptartas aukščiausiojo lygio susitikime.

„Laiko liko nedaug – geriausiu atveju 72 valandos“, – sekmadienį Kaire sakė „Amnesty International“ vadovė Agnes Callamard, turėdama omenyje, kiek A. Abdel Fattahui galbūt liko gyventi. Ji paragino Egiptą paleisti jį į laisvę ir sakė, kad „jei jie to nepadarys, ta mirtis figūruos kiekvienoje COP diskusijoje“.

A. Abdel Fattahas nuo praėjusių metų pabaigos atlieka penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už „melagingų naujienų transliavimą“, nors už grotų praleido didžiąją praėjusio dešimtmečio dalį.

Nuo šių metų balandžio, kai buvo atnaujinta amnestijos politika, Egipto prezidentas suteikė malonę iš viso 766 politiniams kaliniams. Tačiau per tą patį laikotarpį už grotų atsidūrė dar 1 540 politinių disidentų, teigia „Amnesty“.

Organizacija „Reporteriai be sienų“ savo 2022 metų pasaulio spaudos laisvės indekse Egiptui skyrė 168 vietą iš 180 šalių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją