Jis socialiniame tinkle rašė, kad lapkričio mėnuo Lietuvoje pasižymi gana monotoniškais ir inertiškais orais.

„Maža paros oro temperatūros svyravimų amplitude, nedideliu kritulių intensyvumu ir ilgais rūko epizodais (išskyrus pajūrio sritį). Be to, šį mėnesį stebimas debesų (ištisinės dangos) apatinės ribos minimumas, kuris dažnai siekia vos keliasdešimt metrų virš paviršiaus bei dažnai susilieja su apačioje esančiu rūko sluoksniu“, – pažymėjo klimatologas.

Jis pabrėžė, jog tokį monotoniškumą lemia visa eilė veiksnių. Bet keli – patys svarbiausi.

„Santykinai dar šiltos Europą supančios jūros ir Šiaurės rytų Atlantas, vyraujantys gilūs (slėgis centre ≤ 990 hPa) ciklonai Šiaurės Atlante ir virš Eurazijos susiformavęs Sibiro (Azijos) anticiklonas. Kartu jie sukuria nusistovėjusią pietvakarių krypties pernašą virš Europos, susidaro dažnos pakiliosios inversijos dėl šiltesnio jūrinio oro užtekėjimo ant vėsesnio žemyninio – tai palanku didelio masto (poinversiniams) žemų debesų masyvams formuotis. Garavimas nuo paviršiaus Vidurio ir Rytų Europoje (kol nėra sniego) taip pat pasiskirstęs gana tolygiai“, – pažymėjo G. Stankūnavičius.

Jis socialiniame tinkle priminė, jog per pastaruosius 75 metus vidutinė lapkričio mėnesio oro temperatūra kito +0,5–+2,5 °C intervale, tačiau pasitaikė 3 labai šalti lapkričio mėnesiai kai vidutinė oro temperatūra krito žemiau –4,5 °C, o pats šalčiausias lapkritis buvo 1998 metais.

„Manoma, kad tokia stipri oro temperatūros anomalija (< –6 °C) siejosi su labai stipriu El Nino reiškiniu, kurio maksimali fazė pasiekta 1997–1998 metų sandūroje. Neigiama oro temperatūros anomalija buvo fiksuota visoje Europoje.

Beje, paskutiniame XX a. dešimtmetyje buvo ir kitas labai šaltas lapkritis – 1993 metais, kai stipriausia šalčio anomalija užfiksuota Rusijos europinėje dalyje, tačiau Lietuvoje pagal minimalios oro temperatūros rekordus abu šie lapkričio mėnesiai buvo labai panašūs“, – feisbuke rašė klimatologas G. Stankūnavičius.

Jis taip pat įvardijo ir pagrindines šaltų orų priežastis.

„Pastovus ir stiprus blokuojantis anticiklonas virš Fenoskandijos (1993 m. ) ir stabilus Arkties anticiklono gūbrys virš Šiaurės Europos (1998 m.).

Šiais lapkričio mėnesiais fiksuotas ir maksimalus mažai debesuotų dienų skaičius. Nuo 2000 metų stebimas vidutinės lapkričio mėnesio oro temperatūros didėjimas, o 2020 metais ji siekė ir viršijo +4 °C.

Tokią santykinai aukštą oro temperatūrą lėmė daug intensyvesnis (už klimatinį) vakarų–rytų oro srautas virš Šiaurės Vakarų Europos ir Skandinavijos. Dar lapkričiui būdingas sniego iškritimas bent 1–3 kartus per mėnesį, bet pastovi sniego danga paprastai nesusidaro. Taip pat galimas laikinas dirvos įšalas, tačiau tai nutinka ne kasmet“, – teigė klimatologas G. Stankūnavičius.

Klimatologas socialiniame tinkle teigė, jog šį mėnesį prognozuojamas dar ne vienas gilus ciklonas virš Šiaurės rytų Atlanto. O tai lems ir orus.

„Todėl tokie monotoniški, šilti, drėgni, su nedideliais krituliais orai prognozuojami iki mėnesio vidurio. Antro mėnesio dešimtadienio pabaigoje laukiamos orų permainos, susijusios su poliarinio anticiklono iš šiaurės įsiveržimu į Baltijos regioną. Šio atvėsimo tikimybė šios dienos duomenimis neviršija 60–70 %, todėl tikėtina, kad orų prognozės dar gali keistis“, – prognozėmis lapkričio mėnesio orams dalijosi klimatologas G. Stankūnavičius.

Jis taip pat pažymėjo, jog Šiaurės Amerikoje laukia itin kontrastingi orai.

„Dėl dviejų skirtingų didelio masto oro srautų virš Kanados ir pietinių JAV valstijų susidarys dideli horizontalūs oro temperatūros gradientai ties Didžiųjų ežerų ir Didžiųjų Lygumų šiaurinės dalies regionais. Į pietus nuo šių regionų dienos oro temperatūra kils iki +15 – +20°C, o toliau į šiaurės rytus – net ir dienos temperatūra išliks neigiama. Kitos savaitės pabaigoje pasikeitus oro srautų krypčiai neliks ir tokių didelių oro temperatūros kontrastų“, – įžvalgomis dalijosi klimatologas G. Stankūnavičius.

Klimatologas G. Stankūnavičius socialiniame tinkle taip pat aptarė ir ilgalaikes orų prognozes Lietuvoje. Jo teigimu, lapkričio paskutinis dešimtadienis ir gruodžio pirmasis turėtų būti su daugiau kritulių, bet normai įprasta temperatūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją