P. Samardžiskis niekada gyvenime neužmirš 2011 metų rugsėjo 14-osios vakaro. Vakaro, kai jo padedama Makedonijos krepšinio rinktinė pasiekė savo skambiausią visų laikų pergalę ir Europos čempionato ketvirtfinalyje Kaune 67:65 eliminavo šeimininkę Lietuvą. Vėliau makedonai pusfinalyje nusileido ispanams, o mažajame finale – rusams, tačiau ketvirtoji vieta Europos pirmenybėse šiai valstybei turi istorinę reikšmę.

„Lietuvoje vykusiame čempionate kūrėme Makedonijos krepšinio istoriją. Turėjome savo pajėgiausią visų laikų rinktinę ir pasiekėme su ja aukštumas, į kurias kada nors sugrįžti bus labai sunku. 2013 metais mūsų rinktinės branduolys iširo, o lygiagrečios pamainos neužauginome, todėl istorinę pergalę Kaune daugybė mūsų šalies žmonių brangina iki šiol“, – sako 7 taškus ir 10 atkovotų kamuolių akistatoje su Lietuva tuomet surinkęs P. Samardžiskis.

Labai gaila, kad rinktinėje Domantas nežaidžia taip gerai, kaip tą daro NBA. Jei JV ir Domanto tandemas funkcionuotų geriau, Lietuvos rinktinė tikrai būtų dar didesnė jėga.
Predragas Samardžiskis

Po istorinio čempionato vidurio puolėjas pasiliko Lietuvoje ir apsivilko Vilniaus „Lietuvos ryto“ marškinėlius. Lietuvos čempionės titulą praradusi sostinės ekipa tarpsezonio metu keitė beveik visą savo priekinę liniją : išvyko Kenanas Bajramovičius, Milko Bjelica ir Cemalis Nalga, o į atvykusį naujoką iš Makedonijos buvo dėtos nemažos viltys – „Lietuvos rytas“ jį įsigijo kartu su kitu Edirnės „Olin“ lyderiu Renaldu Seibučiu.

Vilniuje lyderiu P. Samardžiskis netapo. 2011-2012 metų sezone Europos taurėje centras vidutiniškai rinkdavo po 5,3 taško ir po 4,5 atkovoto kamuolio, Lietuvos krepšinio lygoje – po 6,6 taško ir 4,3 atkovoto kamuolio, Vieningojoje lygoje – po 7 taškus ir 3,9 rezultatyvaus perdavimo. Jonui Valančiūnui išvykus į NBA, makedoną nuspręsta pasilikti, tačiau antrojo sezono Vilniuje pabaigos jis nesulaukė.

Predragas Samardžiskis

Žaidimo nepagerinusiam P. Samardžiskiui 2013 metų sausį buvo parodytos durys, jis išvyko į Belgrado „Crvena Zvezda“ klubą, tačiau per pusmetį neįsitvirtino ir ten. Vėliau aukštaūgis atstovavo Mersino BB, Ankaros „TED Kolejiler“, Skopjės MZT, Belgrado „Mega Basket“, Samsuno „Samsunsport“ bei Kavadarcio „Euronickel 2005“, o rungtyniauti 36-erių veteranas nėra nustojęs ir dabar: šį sezoną atletas gina Belgrado OKK garbę.

Nors didžiąją karjeros dalį P. Samardžiskis praleido Turkijoje ir Serbijoje, maloniausius prisiminimus jis visada turės iš etapo Lietuvoje.

„Atsiminimai tik geriausi. Lietuvoje praleidau dvejus geriausius savo gyvenimo metus. Su rinktine sužaidėme istorinį čempionatą, o žaisdamas už „Rytą“ susipažinau su savo žmona. Rungtyniaudamas Lietuvoje turėjau šansą pamatyti, kaip žmonės gali mylėti krepšinį ir tuo gyventi. Krepšinio tradicijos ir kultūra Lietuvoje yra tokios, kokių niekur kitur nepamatysi“, – prisimena krepšininkas.

Predragas Samardžiskis

Makedonijai pastaruoju metu nežaidžiant didžiuosiuose čempionatuose, juose P. Samardžiskis palaiko būtent Lietuvą. Tiesa, atletas simpatizuoja ir Serbijos nacionalinei komandai.

„Lietuva ir Serbija yra šalys, kuriose žmonės krepšinį turi savo genuose. Jie gyvena dėl to, jie dega troškimu laimėti. Šių šalių nacionalinės komandos visada turi nuostabius žaidėjus, stebėti jų žaidimą visada yra malonu“, – sako krepšininkas, akylai stebėjęs ir lietuvių pasirodymą 2022 metų Europos čempionate.

„Net blogiausiame sapne nebūčiau susapnavęs, kad dabartinė Lietuvos rinktinė gali pradėti Europos čempionatą trimis pralaimėjimais iš eilės. Tiesa, reikia pripažinti, kad tai buvo vienas pajėgiausių čempionatų per visą istoriją, visos elitinės rinktinės buvo itin panašaus pajėgumo“, – sako P. Samardžiskis.

Makedonas tiki, kad didžiosios pergalės Kazio Maksvyčio treniruojamos komandos dar laukia ateityje.

Predragas Samardžiskis

„Žinau, kad dabartinis treneris pasiekė aukštumas su jaunimo rinktine, o būtent tos jaunimo rinktinės lyderiai dabar sudaro rinktinės pagrindą. Net jei Lietuva nesurenka pačios pajėgiausios įmanomos sudėties, ši rinktinė vis tiek gali nugalėti bet ką. Toks yra lietuvių mentalitetas“, – teigia buvęs „Lietuvos ryto“ legionierius.

Pasak P. Samardžiskio, Lietuvos rinktinė turi pajėgiausią Europoje priekinę liniją, o Jonas Valančiūnas yra vienas geriausių Europos krepšininkų. Makedonas teigia, kad praeityje ir pats yra davęs JV ne vieną patarimą.

„Jonas yra elitinis Europos centras, nuostabus žaidėjas tiek puolime, tiek gynyboje. Šiuo metu jis yra savo karjeros pike ir žaidžia geriausią gyvenimo krepšinį. Mes kartu žaidėme tik vieną sezoną, jis tuo metu dar buvo 19-metis, bet jau tuomet jo žaidime buvo labai daug kokybės. Treniruočių ar rungtynių metu duodavau jam nemažai patarimų, todėl noriu tikėti, kad šiek tiek prisidėjau prie to, kokiu žaidėju JV yra dabar“, – sako makedonas.

Tiesa, P. Samardžiskiui apmaudu dėl to, jog viso savo talento žaidžiant už rinktinę nepavyksta pademonstruoti kitam aukštaūgiui Domantui Saboniui. Pasak makedono, nors pastaraisiais metais į NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynes buvo rinktas Domas, šio sunkumai rinktinėje rodo, kad pranašesnis krepšininkas už jį vis dėlto yra J. Valančiūnas.

Predragas Samardžiskis ir Pero Antičius

„Labai gaila, kad rinktinėje Domantas nežaidžia taip gerai, kaip tą daro NBA. Jei JV ir Domanto tandemas funkcionuotų geriau, Lietuvos rinktinė tikrai būtų dar didesnė jėga. Tikiu, kad šis tandemas gali veikti, nes Jonas yra tikras centras, o Domantas – labiau ketvirtosios pozicijos žaidėjas. Europos krepšinyje pamatome, kad Domantas Jono nepraaugo, stiebtis jam tikrai yra kur“, – sako P. Samardžiskis.

P. Samardžiskis įsitikinęs, kad pajėgių vidurio puolėjų Lietuvai netrūks dar ilgai.

„Krepšinio pagrindai Lietuvoje itin stiprūs, esu įsitikinęs, kad gerų vidurio puolėjų jūs užsiauginsite nuolat. Kai šalies herojus yra Arvydas Sabonis – bene geriausias visų laikų vidurio puolėjas – kitaip būti negali“, – šypsosi makedonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)