Irano islamo revoliucijos gvardijos korpuso (IRGC) vadovas Hosseinas Salami perspėjo protestuotojus: „Neikite į gatves!“ Tačiau naktį ir sekmadienį studentai rinkosi į mitingus visoje šalyje.

Protestus, kurių epicentre atsiduria jaunos moterys ir moksleivės, išprovokavo M. Amini mirtis praėjusį mėnesį, įvykusi po jos suėmimo už tariamą šiitiškoje respublikoje taikomo griežto moterų aprangos kodo pažeidimą.

22 metų kurdų kilmės iranietė mirė praėjus trims dienoms po to, kai rugsėjo 13 dieną, merginai su jaunesniuoju broliu lankantis Teherane, ją sulaikė liūdnai pagarsėjusi moralės policija.

Sekmadienį saugumo pajėgos šaudė ir ašarinėmis dujomis apipurškė studentų susirinkimą neramumų krečiamame vakariniame Sanandadžo mieste. Vaizdo įrašuose matyti dūmų debesys ir skanduotės „Laisvė“, pranešė Norvegijoje įsikūrusi organizacija „Hengaw“.

Saugumo pajėgoms sunkiai sekasi suvaldyti protestus, kurie prasidėjo nuo nuo moterų, gatvėse deginančių hidžabus, ir peraugo į platesnę kampaniją, kuria siekiama panaikinti 1979 metais įkurtą Islamo respubliką.

Žuvo per 160 žmonių

Šeštadienį studentai protestavo Teherano, šalies pietuose esančio Kermano ir vakariniame Kermanšacho miestuose.

Osle įsikūrusi grupė „Irano žmogaus teisės“ (IHR) teigė, kad demonstracijos vyko daugiau kaip 50 universitetų ir aukštųjų mokyklų.

„Po kiekvieno nužudyto žmogaus seka tūkstantis žmonių!“ – šūkavo protestuotojai per šeštadienį Arake vykusias vieno iš demonstrantų laidotuves, rodo socialinės žiniasklaidos kanalo „1500tasvir“ paskelbta filmuota medžiaga.

Įraše priduriama, kad vėliau minia buvo išsklaidyta ašarinėmis dujomis.

Sekmadienį pranešta apie protestus keliuose universitetuose, įskaitant sostinę, kur minios skandavo „Mirtis diktatoriui“.

Penktadienį IHR pranešė, kad nuo protestų pradžios žuvo mažiausiai 160 žmonių, įskaitant daugiau kaip dvi dešimtis vaikų.

Pasak IHR, dar mažiausiai 93 žmonės žuvo per atskiras demonstracijas, kilusias rugsėjo 30 dieną pietrytiniame Zahedano mieste dėl to, kad policijos vadas išprievartavo paauglę mergaitę.

Žurnalistų protestas

Sekmadienį daugiau kaip 300 Irano žurnalistų ir fotožurnalistų pasirašė pareiškimą, kuriame pasmerkė valdžios institucijas už „kolegų suėmimą ir pilietinių teisių atėmimą po sulaikymo“.

Reformistų dienraštis „Sazandegi“ sekmadienį pranešė, kad sostinėje Teherane ir kituose miestuose tebėra sulaikyta „daugiau kaip 20 žurnalistų“.

Laikraščio „Etemad“ paskelbtame pareiškime Teherano žurnalistų asociacija atmetė „saugumo institucijų požiūrį“ kaip „neteisėtą“ ir „prieštaraujantį spaudos laisvei“.

Sąjunga rėmėsi penktadienį paskelbta saugumo tarnybų ataskaita apie tariamas protestų judėjimo ištakas, kurioje minimas „Amerikos režimo kišimasis į pastarojo meto riaušes“.

Irano saugumo ataskaitoje vakariečiai kaltinami organizavę „mokymo kursus“ iraniečiams, kurių tikslas – pakeisti valdžią Teherane.

Be kita ko, ataskaitoje minimos dvi žurnalistės, įvardytos inicialais, esą išklausiusios šiuos mokymus ir vėliau „atlikusios pirminių šaltinių vaidmenį užsienio žiniasklaidoje“.

Pasak vietos žiniasklaidos, toje ataskaitoje minimos laikraščio „Sazandegi“ žurnalistė Elaheh Mohammadi ir dienraščio „Shargh“ fotografė Niloufar Hamedi, kurios nušvietė M. Amini istoriją ir yra sulaikytos jau kelias savaites.

Protestai sulaukė tarptautinio dėmesio, o solidarumo demonstracijos vyksta įvairiuose pasaulio miestuose.

Berlyne anksti sekmadienį trys vyrai buvo sužeisti, kai prie Irano ambasados buvo užpultas demokratijos šalininkų automobilis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją