Koks yra geriausias pirmasis ryto gėrimas?

Geriausias ryto gėrimas yra paprastas tyras vanduo. O jei mes į jį ko nors dedame – lašiname citrinos ar kitokių priedų, tada organizmas jį priima kaip vaistą ir vanduo pasisavinamas lėčiau. O juk mums reikia, kad vanduo kuo greičiau praskiestų mūsų kūno skysčius ir mes greitai atsibustume.

Jei vanduo bus šiltesnis, tai yra, kai paėmę stiklinę į ranką nejaučiame nei šilumos, nei vėsumos, organizmas tokį vandenį pasisavins ypač greitai ir tokiu būdu bus atstatyti per naktį prarasti skysčiai, kuriuos iškvėpavome (taip taip, kvėpuodami jų irgi prarandame), išprakaitavome ar praradome pasišlapinę.
Asociatyvioji nuotr.

Jei yra premenopauzinis laikotarpis ar dėl kitų priežasčių žmogus labai stipriai prakaituoja, tada verta į vandenį įsidėti šiek tiek elektrolitų arba vandenį šiek tiek praskiesti sūresniu mineraliniu vandeniu. Tokiu būdu atstatysite elektrolitų kiekį.

Kokios pirmojo rytinio gėrimo taisyklės – gerti dar lovoje, po dušo ar po mankštos?

– Atsigerti reikia po rytinio tualeto. Nes jeigu geriame dar lovoje, tai, tikėtina, vanduo būna pastatytas dar iš vakaro. O juk vanduo genda. Tai yra, po keturių valandų, o jei kambaryje vėsu – po 6 vanduo yra surūgęs ir jau nebetinkamas gerti. Taigi, geriau jau būnant vonioje įsipilti šviežio vandens ir išgerti. Tiesa, prieš tai iš krano jo šiek tiek nuleidus – kad nebūtų užsistovėjęs.
Vandens gėrimas

Kiek gerti? Pagal jausmą – kartais norėsis daugiau, kartais mažiau ir tai normalu.

– Netrūksta patarimų rytą pradėti nuo vandens stiklinės su citrina – kokia jūsų nuomonė šiuo klausimu?

– Jeigu jis geriamas rekarčiais ir jau prieš pat valgį – tai gali būti geras pasirinkimas, tačiau nuolat gerti vandenį su priedais nerekomenduojama. Nes grynas vanduo nekeičia burnos pH, o vanduo su priedais keičia. Norint atstatyti pH, reikia 40 minučių. Vadinasi, jei mes nuolat gurkšnojame vandenį su priedais, mes vis keičiame burnos pH. O tai reiškia, kad mikrobiota burnoje – gerosios bakterijos ir terpė – tampa labai palanki uždegimams, virusams, taip pat dantų gedimui – kariesui.

– Dar vienas populiarus ryto gėrimas – kava.

– Nerekomenduočiau tuščiu skrandžiu gerti kavos, nes ji skatina skrandžio rūgšties išsiskyrimą. Ypač nerekomenduočiau jos gerti ryte, valandą pusantros nuo atsikėlimo, kai gliukozė ir taip būna pakilusi. Nes anksti ryte išgerta kava skatina ir gliukozės, ir streso hormono kortizolio išsiskyrimą.

– Kiti mėgsta organizmą „užkurti“ išgerdami sulčių. Kaip tai vertinate?

– Jei ryte nubundame dar prieš žadintuvą, vadinasi, esame atsibudę ir kažkokio „užkūrimo“ nereikia.
Saldžių pusryčių dažniausiai norisi tuomet, kai miegas yra nekokybiškas, kai jo yra per mažai, kai keliamės ryte daug kartų nuspausdami žadintuvo mygtuką „snausti“, tai yra, mūsų kūnas būna išskyręs ir daug kortizolio, ir daug adrenalino – dviejų vadinamų streso hormonų. Tokiu atveju jaučiame, kad norisi saldumynų, o sotesnių pusryčių gali ir nesinorėti. Reikia pastebėti, kad iš trintų vaisių ir sulčių organizmas gana greitai pasisavina cukrų, ir sutrynus kad ir kokybišką, tačiau cukraus pilną maistą, mes jo galime suvartoti ganėtinai daug, tačiau sotumo jausmas bus mažas ir tai gali paskatinti saldumynų, miltinių gaminių potraukį antroje dienos pusėje bei norą daug valgyti vakare – o dažnai žmonės šių dalykų net nesusieja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)